Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Slavia vedení v Astaně neudržela, domů si ale veze cenný bod

I druhé vystoupení v základní skupině Evropské ligy fotbalistům Slavie přineslo body. K úvodní domácí výhře nad Maccabi Tel Aviv přidali remízu 1:1 na půdě nevyzpytatelné Astany. Pražané v zápase vedli a dvakrát orazítkovali tyč, domácí ale dokázali ještě v první půli vyrovnat a zejména v druhé části měli několik nadějných pozic na obrat.

Utkání Astana - Slavia Praha
zdroj: REUTERS autor: Shamil Zhumatov

Červenobílí mají v součtu s úvodní výhrou 1:0 nad Maccabi Tel Aviv po dvou zápasech čtyři body, Astana získala první bod. Český šampion se příště představí 19. října na půdě favorizovaného Villarrealu. Ze skupiny postoupí první dva týmy.

"Chtěli bychom postoupit a bod je pro nás obrovsky cenný. Astana je velice silný soupeř a ještě možná zamíchá pořadím v tabulce," řekl po zápase trenér Pražanů Jaroslav Šilhavý.

Slávisté protáhli čekání na venkovní výhru v pohárech, které trvá od roku 2007 už 19 utkání. Kazašský mistr zase prodloužil svou domácí sérii bez porážky na evropské scéně na 16 zápasů.

Trenér Slavie Šilhavý stejně jako v úvodním duelu skupiny s Maccabi dal šanci brankářské dvojce Kovářovi, na hrotu útoku opět nastoupil střelec vítězné branky proti Tel Avivu Necid a do sestavy se vrátila dvojice Ngadeu s Delim, kteří chyběli o víkendu ve Zlíně. Kvůli nemoci do Kazachstánu neodjel Hušbauer a jen lavičce začal kanonýr Škoda.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Astana - Slavia Praha

"Jdeme zápas od zápasu a nerozlišujeme, jestli jde o ligu, nebo pohár. Odehráli jsme za deset dní čtyři zápasy, proto ta rotace kádru. Herní vytížení je důležité pro všechny hráče v kádru," řekl Šilhavý.

Přestože se pod zataženou střechou Astana arény hrálo na umělé trávě a hosté se museli srovnat i se čtyřhodinovým posunem, domácí ze své výhody v úvodu nijak netěžili a slávisté je zaskočili rychlou kombinační hrou.

"Bylo vidět, že umělka byla hodně rychlá, ale hlavně v prvním poločase si s tím naši hráči poradili úplně skvěle. Myslím, že nám nevadila a určitě to nebyla překážka," uvedl Šilhavý.

Do vedení se ale Pražané dostali po standardní situaci. Na Sýkorův přímý kop si v 18. minutě naskočil Ngadeu a hlavičkou překonal nepříliš dobře postaveného brankáře Eriče. Kamerunský záložník dal premiérový gól v evropských pohárech za Slavii a první soutěžní branku od května.

Odpovědět zkusil Twumasi, ale Kovář jeho ránu z přímého kopu vyrazil. Pak přišly další velké šance hostů. Ve 22. minutě nejprve po přihrávce z levé strany pálil do břevna Sýkora a stejná část brankové konstrukce o pět minut později zastavila Stochův pokus z přímého kopu z 30 metrů.

Ve 35. minutě v dosud největší šanci Astany pálil z první vedle Tomasov, na druhé straně pak Stoch ze strany nepropálil brankáře. Slavia předvedla herně nejlepší poločas v sezoně, přesto vedení neudržela. Ve 42. minutě po obléhání vápna hostů vyrazil gólman Kovář Kabanangovu ránu jen před sebe a Tomasov doklepl míč do sítě.

"Mohli jsme po prvním poločase vést i 2:0 nebo 3:0. To je teď takový evergreen, že pořád fňukáme, že máme šance a nedáme je. Dneska by nám to určitě prospělo, a kdybychom dali druhou branku, mohli jsme sahat po třech bodech. Bohužel se nestalo," litoval Šilhavý.

Domácí po pauze pokračovali v aktivitě ze závěru první půle a v 54. minutě šel tečovaný pokus Majevského těsně mimo. Pražané po změně stran vyklidili pozice a zahrozil až v 65. minutě Sýkora, jehož střelu vyrazil Erič. Astana se v závěru tlačila za výhrou, ale Slavia už odolala.

"V druhém poločase Astana zvýšila obrátky, byla velmi nebezpečná a už nás potom skoro k ničemu nepustila. Astana nás přitlačila, my jsme prohrávali souboje ve středu pole," podotkl Šilhavý.

FC Astana - Slavia Praha 1:1 (1:1)

Branky: 42. Tomasov - 18. Ngadeu. Rozhodčí: Ekberg - Nilsson, Hallberg - Pandžič, Karlsson (všichni Švéd.). ŽK: Mužikov, Postnikov - Jugas, Bořil, Sobol.

Astana: Erič - Šitov, Postnikov, Logviněnko, Šomko - Majevskij - Tomasov (82. Murtazajev), Mužikov (87. Tagybergen), Bejsebekov, Twumasi - Kabananga. Trenér: Stojlov.

Slavia: Kovář - Bořil, Jugas, Deli, Sobol - Ngadeu, Rotaň - Sýkora (87. Van Buren), Stoch, Zmrhal (62. Hromada) - Necid (72. Škoda). Trenér: Šilhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články