Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Slavia stále nenaznačila, jak z krize ven

Praha – Dnešní den měl být pro pražskou Slavii bodem zvratu. Fotbalový klub však ani dnes neoznámil způsob, jakým hodlá řešit svou kritickou ekonomickou situaci a mnohamilionové dluhy. Vedení pražského klubu pokračovalo v jednáních se společností Natland Group, který má zájem Slavii finančně pomoci, ale k dohodě zatím zřejmě nedošlo. Do jednání nově vstoupil fotbalový svaz, který pozval na čtvrteční zasedání licenční komise zástupce Natlandu. Slavii hrozí, že pokud nedoloží bezdlužnost, nedostane licenci pro příští ligový ročník.

Údajný současný majitel Slavie Antonín Franc na pondělní schůzce s předsedou ČMFS Ivanem Haškem slíbil, že klub nejpozději do středy představí na tiskové konferenci kroky k vyřešení svízelné situace.

Následně investiční a finanční společnost Natland Group oznámila, že jedná se Slavií o možnostech, jak jí pomoci. Nejprve chce vršovickému klubu poskytnout 20 milionů korun na nejnutnější výdaje a po auditu hospodaření Slavie by měly následovat další investice. Zakladatel Natlandu Tomáš Raška v rozhovoru pro týdeník Ekonom uvedl, že společnost chce v klubu získat majoritní podíl.

Je nám líto, video expirovalo.
Interview ČT24

Natland jednal s managementem a akcionáři Slavie v úterý i dnes, ale k finální dohodě zatím nedošlo. Klub nesvolal ani tiskovou konferenci, kterou v pondělí Franc avizoval, a k celé situaci se odmítá vyjadřovat. "Jednání jsou vzhledem k historii a panujícím právním i ekonomickým vztahům ve Slavii mimořádně složitá. Z naší strany je každopádně vůle najít co nejrychleji konstruktivní řešení, v jednáních budeme dále pokračovat," uvedl v tiskové zprávě mluvčí Natlandu Rostislav Starý.

Slavia musí dodat doklad o bezdlužnosti. Pokud tak neučiní, hrozí jí, že neobdrží licenci pro první ligu a čeká ji pád do třetí nejvyšší soutěže. Pokud by klub splnil podmínky dodatečně, může se proti verdiktu komise odvolat. Jasno o udělení licencí musí být nejpozději do konce května. Slavia potřebuje splatit hlavně desetimilionový dluh vůči hráčům a několika dalším subjektům, fotbalistům a zaměstnancům klubu také dluží výplaty za první čtyři měsíce letošního roku. Vedle toho Pražany tíží závazek 110 milionů korun vůči bývalému vlastníkovi britské společnosti ENIC. Očekává se, že dluhy by měl uhradit nový investor.

Franc odmítl Platilovu rezignaci

Generální ředitel klubu Miroslav Platil podle informací MF Dnes nabídl ve středu údajnému majiteli klubu Francovi rezignaci. Nesouhlasil totiž s podmínkami, jaké si Natland pro půjčku kladl. Platil měl navíc připraveného vhodnějšího investora. Franc, na něhož je sice napsán většinový podíl slávistických akcií, ale který jedná ve jménu kontroverzního podnikatele Petra Sisáka, však rezignaci nepřijal.

Šmicer: Problémem Slavie byly velké oči a malá soudnost

Podle bývalého hráče pražského klubu a nynějšího manažera české fotbalové reprezentace Vladimíra Šmicera byly hlavním problémem finančního pádu klubu velké plány společnosti ENIC. Většina peněz, které britská společnost do slávistů investovala, šla podle Šmicera z půjček, celkově zhruba 400 milionů. "Vedení pod Tomášem Rosenem a Petrem Doležalem mělo představu, že by to splácelo z evropských pohárů. Budovalo tým, aby se hrály pravidelně mezinárodní soutěže, ale tehdejší platy hráčů a rozpočet byl neudržitelný. Mysleli to dobře, ale šli do rizika, které bylo moc velké," komentoval dlouholetý reprezentant v Interview ČT24. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články