Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Slavia po výhře na Žižkově obhájila titul

Praha - Fotbalisté pražské Slavie dvě kola před koncem první ligy slaví obhajobu mistrovského titulu, který jim zajistila dnešní přesvědčivá výhra 3:1 na půdě Viktorie Žižkov. Tým kouče Karla Jarolíma za úspěchem výrazně nakročil už v prvním poločase dvěma trefami Fořta a vlastní brankou Hrušky. Snížení žižkovského Straky v závěru už nemohlo na osudu zápasu nic změnit. Slavia tak má před druhou Spartou osmibodový náskok, který už letenské mužstvo nemůže zlikvidovat. Po zápase se několik stovek fanoušků setkalo v Edenu s hráči a společně titul oslavili.

Slávisté se obhajoby dočkali po dlouhých 66 letech; tým v čele s legendárním Josefem Bicanem triumfoval čtyřikrát po sobě v letech 1940-43. Úplně opačné starosti mají na Žižkově. Viktorii dnešní prohra výrazně přiblížila k sestupu, a pokud Žižkov nevyhraje v příštím kole v Příbrami, bude jeho ligový osud už v předposledním kole zpečetěn.

Slavii by k jistotě ligového triumfu stačila i remíza, ale její hráči drtivým nástupem a výborným výkonem v prvním poločase jako by chtěli nechat zapomenout na nepříliš povedenou jarní část sezony, v níž často klopýtali. Na Žižkově se viditelně nechtěli stresovat a vystavovat se hrozbě porážky, která by jejich korunovaci oddálila.

Slavia žižkovský tým jasně přehrávala

Duel, který si nenechal ujít ani nový reprezentační trenér František Straka, výrazně ovlivnila už šestá minuta zápasu, kdy chatrná obrana Žižkova poprvé kapitulovala. Fořt si naskočil na centr Šventa a šťastným zásahem ramenem sejmul ze svého týmu psychické břemeno. I fanoušci Slavie skandováním "mistři, mistři" vycítili, že se obhajoba výrazně přiblížila.

Další hrozbu pro Viktorii znamenaly pokusy Jandy a Fořta, a když na druhé straně neuspěl v dobré pozici ani Naumov, padla žižkovská obrana podruhé. Nechtěně se o to deset minut před poločasem přičinil obránce Hruška, který si ve skluzu do vlastní brány srazil Jandův centr.

Žižkovským útrapám ale zdaleka nebyl konec. Za další čtyři minuty další kiks obrany domácích ztrestal znovu Fořt, který pohotovou kličkou potupil brankáře Bartalského. Třetím gólem podtrhl euforii Slavie a zopakoval si dvougólový zápis z minulého utkání s Českými Budějovicemi. Ještě těsně před poločasem mohl ze zbytku utkání udělat exhibici slávista Milan Černý, jehož samostatný únik Bartalský už zneškodnil.

Ve druhé půli tlak staronového mistra polevil

Tlak Slavie po poločase mírně polevil, a přestože její hráči měli dál navrch, před brankou Žižkova si místo přímočarých akcí z první půle komplikovali pozici zbytečnými kombinacemi. Přesto mohl Jaroslav Černý po secvičeném signálu z trestného kopu vstřelit už čtvrtý gól. Skalní jádro domácích příznivců pak jako by nemohlo unést vývoj zápasu, vydalo se z prostoru za brankou mezi slávistické fandy a rozpoutalo na tribuně sérii potyček, při kterých musela zakročit ochranka.

Žižkovské fotbalisty možná pohled do ochozů vyburcoval a také oni svého soupeře na hřišti přitlačili. Střídající Xavier dvacet minut před koncem trefil nejprve tyč a v 74. minutě se domácí dočkali aspoň zmírnění vysoké porážky. Další nový muž z lavičky Straka hlavou lehce překonal Vaniaka.

Slávistům drobná potyčka ani snižující gól z kopačky Pavola Straky radost nezkazily a za stálého skandování "Mistři" dokráčeli fotbalisté spolu s fanoušky k obhajobě titulu. Pokřikem "Druholigoví, druholigoví, už jste zase druholigoví" si fanoušci staronového mistra stihli rýpnout i do žižkovských protějšků, jejichž týmu po porážce 1:3 výrazně poklesly naděje na záchranu.

Stovky fanoušků Slavie se vydaly do Edenu slavit obhajobu titulu

Hned po utkání slávisté navlékli speciálně vyrobené rudé čepice a trička, která zvěstovala, kdo je letošním ligovým mistrem. "Dneska to bude velké," shodovali se rozradostnění fotbalisté, kteří s oslavami začali přímo na hrací ploše, kde se veselili s fanoušky.

Slávisté ze Žižkova zamířili do svého nedalekého sídla v Edenu, kde na ně už před jejich stadionem čekaly davy jejich příznivců. Pak tým plánoval vyrazit do některé z restaurací, v níž hráči s realizačním týmem hodlali titul zapít. "Ale v úterý je trénink," pohrozil naoko kouč Karel Jarolím, který je známý vyžadováním přísné životosprávy.

Stovky příznivců fotbalové Slavie se vydaly do domácího Edenu, aby zde oslavily obhajobu mistrovského titulu. Podle policejního odhadu přišlo pěšky zhruba 500 lidí, možná ještě více jich dorazilo po vlastní ose. "Do oslav se podle našeho odhadu zapojilo okolo tří tisíc fanoušků, většina z nich tu bude," řekl poněkud odlišný odhad mluvčí Slavie Ondřej Zlámal. Při pochodu fanoušků se nestalo nic, co by si vyžádalo zásah policie. Příznivce čekalo improvizované pódium na korbě kamionu, který operativně dodal otec záložníka Ladislava Volešáka.

Kompletní hráčský kádr včetně trenérů nastoupil na korbu a začal fanoušky kropit šampaňským. Hráči předříkávali důvěrně známé pokřiky a dav jim sborově odpovídal. Většina opor se dočkala i vyvolávání svého jména, na závěr hodinového veselí zazpívali hráči i hymny svých států. Kromě české a slovenské tak zazněla Edenem i svérázná interpretace francouzské či italské hymny.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články