Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Slavia má licenci a může startovat v příští sezoně

Praha - Fotbalová Slavia uspěla s odvoláním proti neudělení profesionální licence pro příští ročník první ligy. Licenční tribunál ČMFS v čele s předsedou svazu Ivanem Haškem Pražanům licenci dodatečně udělil, klub z Edenu tak bude moci i v další sezoně hrát nejvyšší soutěž. Úspěch s odvoláním slaví i Ústí nad Labem, které po sestupu z nejvyšší soutěže usilovalo o start ve druhé lize. Severočeši nemají vyhovující stadion a v končícím ročníku museli hrát v azylu v Teplicích.

Generální ředitel Slavie Miroslav Platil připustil, že se mu hodně ulevilo. Klubu totiž hrozilo, že poprvé od sezony 1964/65 nebude startovat v první lize. "Jsem rád, že to dopadlo dobře. Společnost je zachráněná a teď ji musíme doléčit," řekl. "Ztráta licence by byl opravdu velký problém a cesta záchrany by pak byla daleko trnitější a delší. Nevyhráli jsme žádnou válku, překročili jsme jeden z dílčích problémů, i když významný. Teď musíme pracovat dál se stejným zaujetím jako dosud," uvedl Platil, podle kterého by se měl rozpočet Slavie pro příští sezonu pohybovat přibližně ve výši 100 milionů korun. Natland by měl přispět asi 40 miliony. "Ten rok by měl být vyloženě stabilizační, jsme v úsporném programu. Takže nebudeme chystat nějaké nákupy hráčů a podobně," přiblížil generální ředitel klubu.

Pražané se již delší dobu potýkají s existenčními finančními problémy, které vrcholily v průběhu jarní sezony. Slavný klub dlužil hráčům a zaměstnancům, neměl jasného vlastníka ani uspokojivý plán hospodaření na příští sezonu, proto v původním termínu na začátku května nedostal od licenční komise profilicenci, nezbytnou pro start v první a druhé lize. Slavia se proti verdiktu licenční komise před týdnem odvolala a ve spolupráci s investiční skupinou Natland Group se snažila chybějící podklady dodatečně doložit.


Slávistické odvolání nejprve prostudoval licenční manažer Stanislav Rýznar, který následně předal posudek odvolacímu orgánu - licenčnímu tribunálu ve složení předseda svazu Hašek, ředitel oddělení profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubas, generální sekretář Rudolf Řepka a zástupce legislativního oddělení Jan Obst. Tribunál zasedl dnes dopoledne a záhy rozhodl ve prospěch Pražanů.

Slavia předložila čtyři klíčové dokumenty

"Všechny čtyři dokumenty, které byly potřeba pro udělení licence, Slavia dodala. Osmnáctého května byla předložena struktura a seznam akcionářů klubu, 23. května byla doložena bezdlužnost za rok 2010 s tím, že do 30. června bude splátkový kalendář za rok 2011," řekl Hašek na tiskové konferenci. "Zatřetí Slavia formou výpisu z bankovního převodu potvrdila uhrazení závazků vůči státu a začtvrté jsme dostali prohlášení auditora, doklady o výši vlastního kapitálu a doklady o hospodářském výsledku majoritního vlastníka," uvedl předseda svazu.

Svaz si klade podmínky

Dodatečně udělená licence obsahuje tři podmínky, které musí klub splnit. "Chceme, aby Slavia čtvrtletně dokládala účetní výkazy. Do 31. července musí mít uhrazené závazky vůči hráčům, realizačnímu týmu a zaměstnancům za letošní rok," přiblížil Hašek. Třetí podmínkou je, že tribunál chce znát závěry valné hromady klubu. Ta bude rozhodující pro definitivní potvrzení akcionářské struktury, kterou dnes Slavia prostřednictvím knihy akcionářů doložila. Jako majoritního akcionáře představil vršovický klub společnost Natland. "Slavia musí do 30. září předložit notářsky ověřený zápis z valné hromady, potvrzení vlastnické struktury a případně změny ve statutárních orgánech. Tohle vše jsou požadavky navíc," řekl Hašek.

Pokud Slavia podmínky nesplní, může ji svaz potrestat. "Slavia může být sankciována odebráním bodů, finanční pokutou nebo být předvolána před disciplinární komisi," prohlásil Hašek.

Natland oznámil, že nyní drží 51 procent slávistických akcií a že třetinový podíl v klubu má bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček. Oba nejsilnější akcionáři, Natland a Řebíček, se dohodli, že budou spolupracovat. V nejbližších dnech by se měli společně pokusit dokončit jednání s ENIC, která Natland již několik dnů vede. "Od počátku pracujeme na komplexním řešení. Aleš Řebíček je srdcem slávista a zkušený manažer, který může Slavii velmi pomoci," uvedl mluvčí Natlandu Rostislav Starý.

Radují se i v Ústí

Licenci dodatečně dostalo také Ústí, které muselo kvůli nevyhovujícímu stadionu hrát v této sezoně v Teplicích. Tribunál mu nyní po jednáních s představiteli města a kraje povolil odehrát příští ročník druhé ligy v Ústí s tím, že se začne pracovat na rekonstrukci stadionu. "Ústí k tomu přistupovalo velmi aktivně, jednoznačně byla přislíbena podpora města i kraje. Jasně jsme stanovili, že budeme požadovat rekonstrukci horní tribuny. Komise pro stadiony bude pravidelně monitorovat práce na stadionu," řekl místopředseda svazu Jindřich Rajchl.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články