Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Skvělý start, trpký konec. Sparta ztratila dvougólové vedení, dál jde CSKA

Praha – Když po čtvrt hodině vedli v odvetě 3. předkola Ligy mistrů proti CSKA 2:0, zdálo se, že fotbalisté Sparty dokráčí k vytouženému postupu. Moskvané však předvedli velký obrat, k čemuž jim pomohlo i přísné vyloučení Marka Matějovského a po vítězství 3:2 postupují právě oni. Pražané naopak v milionářské soutěži končí a budou bojovat o Evropskou ligu.

Martin Frýdek
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Pražané kvůli porážce přišli o sen ukončit desetileté čekání na postup do základní skupiny Ligy mistrů. Jejich naděje na postup do evropských pohárů však ještě nevyhasly, jelikož je ještě čeká 4. předkolo Evropské ligy.

Přitom začátek zápasu s CSKA byl pro Pražany dokonalý. Ač se čekalo, že to bude ruský celek, který do duelu vlétne, opak byl pravdou. Sparťané na hřišti dominovali, svému soupeři nepůjčovali míč a už v šesté minutě propukla zaplněná Letná poprvé v radost. Fatai se dostal na pravé straně k míči, který poslal přízemním centrem před branku a Krejčí z první poslal svůj tým do vedení.

Pražský celek branka neuspokojila a o deset minut později to bylo již 2:0. Costa hodil aut na překvapivě úplně volného Dočkala. Ten měl ve vápně spoustu času, našel Fataie a ten si k asistenci připsal také branku.

Nigerijský útočník byl hodně při chuti a o chvíli později si mohl připsat další zářez na pažbě, když se po pěkné kombinaci Sparty dostal ke střele levou šajtlí. Jeho pokus směřující na zadní tyč ovšem Akinfejev, jenž v úvodu působil dosti nejistěji, dokázal vyškrábnout na roh.

CSKA se postupně oklepalo z prvotního šoku a začalo být více a více vidět. Velkou šanci si však dlouho nebylo schopné vytvořit. Až v čtyřiatřicáté minutě ztratil míč na půlce Matějovský. Balón se dostal k Musovi a ten se tváří tvář Bičíkovi nemýlil.

Ruský celek se v závěru první půle tlačil za vyrovnáním, k čemuž mu pomáhaly i chyby v rozehrávce Pražanů. Nejblíže trefě měl zejména Tošič, jehož pokus jen těsně minul vzdálenější tyč. V nastavení to byli ale domácí, kteří se nakonec mohli radovat z gólu. Fataiovu pokusu ale chyběla větší přesnost.

Na další gól se ale na Letné příliš dlouho nečekalo. A bylo to CSKA, kterému se povedlo vyrovnat. V jednapadesáté minutě poslal před branku nenápadný centr Nababkin, ke kterému se neměl jak Hybš, tak ani Bičík a jejich zaváhání využil podruhé v duelu Musa.

Sparťané po hodině hry mohli strhnout vedení opět na svoji stranu. Ke střele se díky dobrému pohybu dostal střídající Lafata, která se ale naneštěstí pro domácí odrazila od tyčky do náruče Akinfejeva.

V pětašedesáté minutě do utkání zásadně vstoupil rozhodčí, který souboj mezi Matějovským a Fernandesem posoudil nejenom jako faul domácího hráče, ale překvapivě poslal Pražany do desíti, jelikož záložníkovi Sparty udělil přímo červenou.

A ruský tým početní výhody dokázal využít. V pětasedmdesáté minutě se na hranici vápna šikovně uvolnil Dzagojev, který si navedl míč na střelu a nechytatelně poslal CSKA do vedení.

Sparta v ten moment věděla, že pokud chce zvrátit postup na svoji stranu, musí vstřelit branku. V oslabení si již ale další příležitost nevytvořila a výhru a postup mohli slavit Moskvané.

Sparta Praha - CSKA Moskva 2:3 (2:1)

Branky: 6. Krejčí, 16. Fatai - 34. a 51. Musa, 76. Dzagojev. Rozhodčí: Mazzoleni - Manganelli, Galloni (všichni It.). ŽK: Frýdek, Hušbauer - A. Berezuckij. ČK: 64. Matějovský (Sparta). Diváci: 16 580. První zápas: 2:2, postoupil CSKA Moskva.

Sparta: Bičík - Mareček, Holek (64. Konaté), Hybš - Frýdek, Matějovský, Vácha, Dočkal, Costa - Fatai (54. Lafata), Krejčí (87. Hušbauer). Trenér: Ščasný.

CSKA: Akinfejev - Fernandes, V. Berezuckij, A. Berezuckij, Nababkin - Tošič (82. Milanov), Wernbloom, Eremenko, Natcho (80. Ignaševič), Dzagojev (90.+3 Golovin) - Musa. Trenér: Sluckij.

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Začali jsme výborně třicet minut, hráli jsme přímočaře dopředu. Představa, že to vydržíme hrát celých 90 minut, je opravdu naivní. Na posledních 15 minut jsme vypadli úplně a nabídli jsme snížení, ve druhé půlce dokonce vyrovnání. Nicméně jsme od začátku druhé půle hráli zase dobře, možná ne s tolika šancemi, ale zápas jsme kontrolovali. Došlo zase k chybě, ale myslet si, že s mužstvem jako CSKA neuděláte chyby, je opět naivní. Rozdělme náš výkon a výkon rozhodčího, který hrubě ovlivnil utkání. Z mého pohledu byl rozhodčí tragický. Nám dával karty, jim nepísknul jasnou penaltu. Vyloučení Matějovského podle vyjádření lidí, kteří to viděli v televizi, bylo neadekvátní."

Leonid Sluckij (trenér CSKA Moskva): "Začátek byl z naší strany hrozný a jsem rád, že jsme dokázali ukázat charakter a kvalitu a zápas zlomit. Nechápu, proč jsme podruhé tak špatně vstoupili do zápasu. Dokázali jsme otočit skóre tím, že přišel rychlý gól Musy a Sparta nemohla celý zápas pokračovat v tempu ze začátku. Druhý důvod je asi ten, že se Sparta zklidnila a začala hrát podle výsledku 2:0. Obě mužstva útočila lépe než bránila. Jsme rádi, že ten rozhodující gól jsme dali my. Bylo to absolutně spravedlivé vyloučení. Matějovský vystrčil nohu, což bylo nebezpečné a mohl Fernandesovi i zlomit nohu. Červená karta byla správná."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články