Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sima jako téma pro Serii A. Gazzetta dello Sport přináší jeho příběh

Vlétl loni do základní sestavy Slavie jako vichr, ale v současné době průvan, který způsobil teprve devatenáctiletý Abdallah Sima, trochu slábne i kvůli zdravotním problémům. Ovšem zdání klame – například na hlavní stránce vlivného italského sportovního webu deníku La Gazzetta dello Sport je nyní video tohohle slávistického zázraku s titulkem: Za rok ze třetí české ligy hvězdou v Evropě. O Simův příběh se zajímá i Juventus.

Autor videa použil i nahrávky, v nichž se mladý Senegalec po příchodu z akademie francouzského Evianu do tehdy třetiligového Táborska připravoval v malé vesničce Vřesce nedaleko Tábora. V záběrech ze sociálních sítí tam tehdy ještě neznámý mladík trénoval na zahradě domku bývalého fotbalisty tehdejších Vodních staveb Tábor a pozdějšího trenéra Stanislava Dvořáka, který zahraničním posilám klubu poskytoval ubytování.

Sima, který nastoupil do osmnácti ligových zápasů, v nich nastřílel jedenáct gólů a další přidal v Evropské lize, kde se trefil v devíti utkáních čtyřikrát. Proto jej na videu přirovnávají k Henrymu a dalším fotbalistům, kteří se stali hvězdami.

Je nám líto, video expirovalo.
Sima: To, že se mi daří, je úspěch všech kolem

A to, že Sima už nedává gól v každém utkání a jeho výkony také nejsou vždycky úplně skvělé, není překvapením, ale logickým vyústěním. "Je mu teprve devatenáct. Předtím ho nikdo neznal, teď si na něj už dávají pozor," okomentoval mírně zbrzděný Simův rozjezd bývalý kouč Slavie František Cipro.

Podobně se vyjadřoval k mladému senegalskému reprezentantovi nedávno i fotbalový agent a bývalý reprezentant Zdeněk Nehoda, když ze Slavie létaly astronomické cifry, za něž by byl šéf červenobílých Jaroslav Tvrdík ochoten vycházející hvězdu pustit do světa. "Zatím bych to nepřeceňoval. Uvidíme, jak to půjde dál," komentoval tehdy Nehoda zkušeně.

Ať už Sima v Edenu zůstane, nebo v létě odejde za velké peníze do světa, jedno je jisté: hráči Slavie jsou při své spanilé jízdě fotbalovou Evropou hodně na očích a bude o ně zájem. A to je plus pro celou českou ligu.

Formu Simy řešil i Fotbal fokus podcast, který můžete poslouchat i na Spotify a v dalších podcastových aplikacích:

Zdroj
Gazzetta dello Sport, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články