Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Šilhavý: K titulu vedla snaha bavit fotbalem sebe i diváky

Liberec – Ačkoliv se v posledním zápase fotbalové sezony o ligový titul utkaly dva nejproduktivnější týmy s výbornou formou, očekávaný zápas skončil bez branek. Na obou stranách ale aktivní útočná hra přinášela šance a především Plzeň ve druhém poločase několikrát měla ke gólu blízko. Fakt, že Libereckým stačila k titulu i ubráněná remíza, trenér mistrů Jaroslav Šilhavý vysvětloval tím, že Slovan důsledně dodržoval útočný styl, který Liberci po celou sezonu přinášel úspěchy.

Mistrovské oslavy Liberce
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Trenér Slovanu po zápase neskrýval bezprostřední emoce. "Je to fantastické. Nevím, jestli to není jen sen a zda se z toho neprobudím. Pocity jsou neskutečné," zářil Šilhavý. "Plzeň je velice zkušený tým, my to ale zvládli. Klukům patří velký dík za celou sezonu. Naše hra vypadala pořád stejně, hráli jsme dobře, dávali jsme góly a bavili jsme diváky. A teď přišla odměna," dodal. 

Připustil, že Liberec měl proti Plzni i trochu štěstí, když ho v druhé půli dvakrát zachránila tyč. "Očekávali jsme tlak Plzně, který přišel. Možná jsme někdy měli štěstí, lítalo to kolem tyčí a do tyčí. V jednu chvíli jsem si myslel, že jsme se lekli, že můžeme mít titul. Byli jsme zbytečně zatažení a nepodrželi jsme balon," uvedl Šilhavý.

V titul prý začal věřit až v samém závěru. "Jak nás Plzeň zatlačila, skoro jsem ani nevnímal čas. Přiznám ale, že jsem byl docela klidný, ani jsem nebyl nervózní. Byl jsem přesvědčený, že toho góla nemůžeme dostat. V takové 82. minutě už jsem věřil," prohlásil.

Jaroslav Šilhavý:

"Doteď to vstřebávám a ještě si ani neuvědomuji, co jsme vlastně dosáhli. Jednoznačně je to můj největší úspěch, pro tohle fotbal děláme. Je to něco Neskutečného."

Brankář libereckých fotbalistů David Bičík se celé jaro trápil tím, že nechytí nic navíc a nepomáhá tak svým spoluhráčům v boji o titul. O to větší radost měl, když v dnešním klíčovém souboji s Plzní předvedl dva velmi dobré zákroky a přispěl tak k remíze 0:0, která znamenala pro jeho tým titul. Bičík přiznal, že cennější nulu v kariéře ještě nevychytal. "Určitě je to nejcennější nula, protože přinesla titul. Dnes jsem něco chytil, ale od toho tam jsem. Klukům jsem alespoň splatil to, že jsem na jaře toho moc nechytil. Myslel jsem jen na to, že musím ten míč sežrat, kdyby letěl do brány. Naštěstí mě to párkrát trefilo," řekl po utkání novinářům Bičík.

Naopak na straně Plzně bylo patrné zklamání. Hosté sice do posledních vteřin bojovali o kýžený gól, který by znamenal titul, ovšem Viktoria trefila jen dvě tyče. "Chybělo nám štěstí. Kdyby dnes bylo, tak jsme vyhráli," mínil trenér Pavel Vrba. "Liberec si za celou sezonu titul určitě zasloužil, my ale byli blízko k tomu, abychom dnes vyhráli a ten titul získali my," dodal.

Zápas Liberce s Plzní
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Podle trenéra Plzeňských nepřišli jeho svěřenci o titul dnešní remízou 0:0 v závěrečném ligovém dějství v Liberci, ale zbytečnými ztrátami v podzimní části. Kouč Západočechů své hráče po zápase U Nisy pochválil za výkon a věří, že se Viktoria v příští sezoně vrátí na mistrovský trůn. "Musím hráče pochválit, snažili se až do konce zvrátit vývoj na naši stranu. Že se to bohužel nepovedlo, tak to ve fotbale někdy chodí. Gratuluji Liberci a přeji mu, aby v pohárech zažil třeba to, co my," řekl na tiskové konferenci trenér loňského ligového mistra.   

Neproměněné šance na straně Plzně dnes mrzely hlavně útočníka Marka Bakoše, který se v zápase dostal do dvou možností a především tu druhou z 56. minuty podle svých slov trestuhodně zahodil. Po nepovedené hlavičce domácího Jana Nezmara se ocitl sám před brankářem Davidem Bičíkem, ale střela mu nevyšla a liberecký gólman míč rukou vyrazil. "Je to moje velká chyba. Byla to úplně stoprocentní příležitost a gólman Liberec víc jak stoprocentně podržel," řekl zklamaný Bakoš po zápase novinářům.

 

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články