Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Šilhavého výběr čeká příprava na Kypru. Cílem je navázat na výhru ze Slovenska

První ze tří utkání říjnového reprezentačního termínu čeká české fotbalisty. Výběr Jaroslava Šilhavého nejprve čeká příprava, a to na Kypru. Utkání, v němž dostanou šanci spíše méně vytížení hráči, by mělo sloužit jako mezistupeň k nádcházejícím duelům v Izraeli a ve Skotsku. Přímý přenos utkání Kypr ČR sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 17:40.

zdroj: AP Photo autor: Hrant Khachatryan

"I když tam budou třeba personální změny, chtěli bychom výsledkově a herně navázat na utkání na Slovensku, které se nám povedlo. Pokud bychom to odehráli v takové kvalitě a intenzitě, je to předpoklad k tomu, abychom byli úspěšní," řekl asistent trenéra Jiří Chytrý.

Češi letos kvůli dlouhé koronavirové přestávce zatím odehráli stejně jako ostatní evropské reprezentace jen dva zápasy v září. Na úvod Ligy národů nejprve zvítězili na Slovensku 3:1, původní výběr ale následně musel do izolace kvůli dvěma pozitivním testům na covid-19 u členů realizačního týmu a narychlo složené nové mužstvo poté doma podlehlo Skotsku 1:2.

Právě na ono utkání na Slovensku chtějí reprezentanti během říjnového srazu navázat. Tentokrát během jednoho termínu hrají tři místo obvyklých dvou zápasů. V Izraeli nastoupí český tým v neděli a ve Skotsku příští středu. Obě utkání odvysílá živě ČT sport a web ctsport.cz.

"Myslím, že před měsícem jsme předvedli velmi dobrý výkon a vyšlo to i výsledkově. Okolnosti toho srazu stejně jako tenhle měsíc jsou prostě zvláštní. Zatím jsme měli jen chvilku možnost vidět soupeře a tak nějak dostat do hlav, co od něj můžeme čekat. Myslím, že to bude spíš o koncentraci na nás, na náš výkon," řekl na tiskové konferenci český kapitán Bořek Dočkal.

Ani tentokrát se národnímu týmu nevyhnuly problémy s koronavirem. Pondělní testy odhalily jednoho nakaženého hráče z Plzně a kompletní trojice z Viktorie, záložníci Lukáš Kalvach s Janem Kopicem a útočník Zdeněk Ondrášek, mužstvo opustila.

Reprezentace bude oslabena také o dva nejlepší útočníky Patrika Schicka s Michaelem Krmenčíkem, kteří jsou zranění. "Samozřejmě ty jejich góly nám budou určitě chybět. Ale nedá se nic dělat, musíme vycházet z reálných možností, které máme. Dostanou šanci další hráči. Pro ně je to prostor, aby si řekli o místo," prohlásil Chytrý.

Proti Kypřanům by měli dostat šanci hlavně ti hráči, kteří v následujících zápasech nebudou v základní sestavě. "Chystáme se dát příležitost těm, kteří zatím nemají odehráno tolik utkání. Chtěli bychom ho i tak odehrát v podobném pojetí jako na Slovensku, se stejnou intenzitou. Jsme zvědaví na výkony hráčů, kteří dostanou příležitost. Musíme přemýšlet tak, že chceme rozložit síly mezi ta utkání. Máme naplánovaná utkání jedna a dvě a podle nich se rozhodneme do třetího utkání," řekl Chytrý.

Zatímco český celek hraje v Lize národů Ligu B, druhou ze čtyř úrovní soutěže, Kypřané figurují o stupeň níže v Lize C. V září v úvodu své skupiny prohráli oba domácí zápasy s Ázerbájdžánem i Černou Horou a nedali v nich gól. Celkově utrpěli už pět porážek za sebou. Český nebo československý tým Kypřané v dosavadních devíti duelech neporazili a nikdy se ani neprobojovali na velkou akci.

"Je strašně důležité, že máme možnost hrát s tak silným soupeřem, jako je Česká republika. Díky těmto zápasům se naučíme čelit těžkým soupeřům. Jsem na hráče velmi zvědavý. Máme před sebou tři zápasy za týden, takže nás čeká ještě těžší výzva než v září," uvedl belgický trenér Kypřanů Johan Walem.

Předpokládané sestavy:

Kypr: Michael - Antoniu, Karo, Laifis, Sielis - Kastanos, Kusulos, Tzionis - Pittas, Sotiriu, Christofi.

ČR: Koubek - Kadeřábek, Petrášek, Kúdela, Novák - Holeš, Král, Barák, Ševčík, Provod - Vydra.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články