Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
RunCzech 2024

Další změny v nominaci. Jeden nakažený je z Plzně, trio Viktorie opustilo sraz

Bez dvou nejlepších útočníků se bude muset v nadcházejících zápasech na Kypru, v Izraeli a ve Skotsku obejít česká reprezentace. Těsně před srazem v Praze kvůli zranění vypadli z nominace Patrik Schick a Michael Krmenčík. Dlouho na srazu nevydržela ani jejich náhrada Zdeněk Ondrášek. Testy na koronavirus odhalily jednoho nakaženého z Plzně. Trio z Viktorie Lukáš Kalvach, Jan Kopic a právě Ondrášek národní tým opustilo. Vedení reprezentace jedná o náhradnících.

Hráči v Praze absolvovali první ze tří testů během říjnového srazu. "Během pondělního testování na hotelu, které probíhalo za izolace všech přítomných, byl vyhodnocen jeden test hráče Viktorie Plzeň jako pozitivní. Protože tento hráč přišel před srazem do kontaktu se svými dvěma klubovými spoluhráči, opustila celá trojice Kalvach, Kopic, Ondrášek reprezentační tým ještě před úterním odletem na Kypr, a to aniž by přišla do kontaktu se zbytkem české reprezentace," řekl tiskový mluvčí Fotbalové asociace ČR Michal Jurman.

"Komplikace to je. Tři hráči jsou docela dost, ale bohužel doba je taková. Takže jsme museli být připraveni na tuhle alternativu a povoláme další hráče," uvedl asistent reprezentačního trenéra Jiří Chytrý.

Ze zdravotních důvodů bude scházet také brankář Ondřej Kolář a kvůli hrozbě karantény po návratu do Brém bude chybět i další gólman Jiří Pavlenka. Donominováni tedy byli brankáři Tomáš Koubek s Filip Nguyen.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Šilhavý musel udělat další změny v nominaci, vrací se Ondrášek

Schick dal v sobotu první bundesligový gól v dresu Leverkusenu, krátce nato ale musel střídat a s lehce natrženým zadním stehenním svalem ho během reprezentační přestávky čeká rehabilitace.

Šilhavému vypadl také Krmenčík, který se v posledních zápasech dostal do střelecké formy. V dresu Brugg už chyběl v nedělním utkání proti Anderlechtu Brusel. Uvolněné místo v útoku měl zaujmout Ondrášek, který chyběl při zářijovém srazu po dlouhé koronavirové pauze.

"Samozřejmě ty jejich góly nám budou určitě chybět. Ale nedá se nic dělat, musíme vycházet z reálných možností, které máme. Dostanou šanci další hráči. Pro ně je to prostor, aby si řekli o své místo," řekl Chytrý.

Ke změnám došlo i na brankářském postu. Pavlenka by totiž po návratu z Izraele, kde je v souvislosti s koronavirovou pandemií nepříznivá epidemiologická situace, musel do karantény.

"Každý region v Německu má trochu jiná pravidla a u ostatních hráčů z Německa bude stačit negativní výsledek testu. Čekali jsme do poslední chvíle, jestli se situace nezmění, ale za tohoto stavu jsme Jirkovi nechtěli dělat v klubu žádné komplikace," uvedl na webu FAČR manažer reprezentace Libor Sionko. "Každopádně zůstává ve hře jeho připojení k týmu ve Skotsku, pokud by to situace kolem brankářů z jakéhokoliv důvodu vyžadovala," dodal.

Během dopoledne vypadl z nominace i další brankář Kolář. Slávistická jednička utrpěla v nedělním ligovém duelu v Ostravě lehčí zranění, které potvrdilo dnešní vyšetření.

Pavlenku nahradil Koubek, který nebyl v reprezentaci přes rok. Gólman německého Augsburgu má v národním celku na kontě devět startů, za Šilhavého ale ještě nechytal. Naposledy nastoupil před dvěma lety při debaklu 1:5 v přípravě v Rusku, po kterém skončil předchozí kouč Karel Jarolím. Místo Koláře Šilhavý povolal Nguyena, který si vysloužil pozvánku podruhé, ale start dosud nemá. Poprvé byl nominovaný v září do narychlo složeného výběru na utkání se Skotskem poté, co původní tým musel po předchozím zápase na Slovensku kvůli koronaviru do izolace.

Reprezentace se dnes sešla v Praze a v úterý odletí na Kypr, kde ji ve středu čeká přípravný zápas. V neděli národní celek nastoupí v Lize národů v Izraeli a o tři dny později ve Skotsku. V aktuálním výběru je 25 hráčů.

Reprezentace nejprve ve středu nastoupí v Larnace proti Kypru. "V tom zápase se chystáme dát příležitost hráčům, kteří zatím nemají odehráno tolik utkání. Chtěli bychom ho i tak odehrát v podobném pojetí jako na Slovensku, se stejnou intenzitou. Jsme zvědaví na výkony hráčů, kteří dostanou příležitost," sdělil Chytrý.

Vedení FAČR ještě zpřísnilo režim a hygienická opatření poté, co v září kvůli dvěma pozitivním testům na koronavirus u členů realizačního týmu muselo mužstvo po výhře 3:1 na Slovensku do izolace. Následný zápas se Skotskem (1:2) odehrál narychlo složený nový výběr.

Už na konci minulého týdne byl nad rámec povinných odběrů otestován celý realizační tým a další zaměstnanci FAČR, kteří přijdou do kontaktu s reprezentací. Výsledky všech osob byly negativní.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články