Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sevilla jako první ovládla EL potřetí v řadě. Ve finále po obratu zdolala Liverpool

Basilej – Vláda fotbalistů Sevilly nad Evropskou ligou pokračuje. Španělský tým druhou nejprestižnější klubovou soutěž ovládl už potřetí v řadě, když ve finále zdolal Liverpool 3:1. Obhájce titulu sice první poločas prohrál 0:1, ale v tom druhé předvedl velký obrat a jako první celek v historii Evropské ligy, resp. Poháru UEFA slaví vítězný hattrick. Hlavní hvězdou utkání se stal kapitán Coke, jenž se trefil hned dvakrát.

Před dvěma roky rozhodli o vítězství nad Benficou až po penaltách, loni museli otáčet střetnutí s Dnětropetrovskem a i letos Sevilla potvrdila, že když při své sérii bojovala o titul, změnilo se finále v dramatickou podívanou.

K třetímu titulu během tří let totiž dovedlo celek z Andalusie až velké probuzení ve druhém poločase. Do něj vstoupil španělský celek výborně. Už po patnácti vteřinách unikl obraně Liverpoolu pravý bek Mariano, naservíroval míč před prázdnou branku Gameirovi a francouzský kanonýr se postaral o vyrovnání.

Poté už přišli chvíle Cokeho. Kapitán Sevilly v čtyřiašedesáté minutě zakončil nádhernou kombinaci střelou na zadní tyč, čímž se postaral o obrat a triumf španělského týmu dokonal o šest minut později. To se k němu odrazil míč od jednoho z hráčů Liverpoolu a před Mignoletem se nemýlil. Pomezní sudí sice signalizoval ofsajd, ale hlavní gól uznal.

"Tohle finále jsme si protrpěli, stejně jako celou sezonu. Ztratili jsme hodně zraněných hráčů a dnes jsme za ně bojovali. Když to vypadalo nejhůř, ukázali jsme, že máme odvahu a bojovného ducha," řekl Coke.

Sevillští díky triumfu dokonali vítězný hattrick a zapsali se do historie Evropské ligy, resp. Poháru UEFA. Žádný celek totiž až doposud třikrát v řadě vyhrát nedokázal. Andalusané také zvýšili vedení v celkovém počtu triumfů v soutěži. Na kontě jich mají pět. A aby toho nebylo málo, zajistili si účast v příštím ročníku Ligy mistrů.

Pro Sevillu to přitom po první půli nevypadalo příliš dobře. Obhájce trofeje hrál sice aktivně, ale jeho akce končily většinou na hranici šestnáctky. To Liverpool byl mnohem nebezpečnější. Už v osmé minutě pálil z dálky Can a brankář Soria měl spoustu práce, aby míč zkrotil.

Mužem úvodní části byl však útočník Reds Sturridge. Jeho první dva pokusy ještě dokázali zastavit stoper Carrico a brankář Soria. Třetí příležitost ale už anglický reprezentant dokázal krásnou střelou šajtlí proměnit a zajistil Liverpoolu poločasové vedení. To mohlo být i vyšší, kdyby při gólové hlavičce Lovrena nestál v ofsajdu právě Sturridge. "Věděli jsme, že to bude těžké. V prvním poločase jsme inkasovali, ale nepanikařili jsme. Trenér nám řekl, abychom zůstali klidní a čekali na svou chvíli," uvedl Gameiro.

Po změně stran byl ale už na hřišti pouze jeden tým a to Sevilla, která do druhé půle vstoupila jako vyměněná. Po rychlé brance se hned do dalších dvou obrovských příležitostí dostal Gameiro a zejména ta z šedesáté minuty volala po gólu. Francouzský útočník byl totiž sám před brankářem, jenže Mignolet ho fantasticky vychytal.

Obhájci titulu toho ale litovat nemuseli, protože kapitán Coke, jenž v Evropské lize letos nedal jedinou branku, si zbytek střetnutí přivlastnil pro sebe a stal se hlavní hvězdou finálového střetnutí. Sevilla tak vyhrála i páté finále v evropských pohárech, v němž se objevila.

To Liverpool, který Evropskou ligu ovládl v letech 1973, 1976 a 2001, ve čtvrtém finále poprvé neuspěl. Svěřenci Jürgena Kloppa v této sezoně navíc nezvládli závěrečný duel už ve druhé soutěži; v únorovém vyvrcholení Ligového poháru nestačili na Manchester City a příští rok budou bez evropských pohárů.

"Ve druhém poločase jsme vůbec nezačali hrát. Největší zklamání je, že jsme neukázali vše, co v nás je. Po tom hloupém gólu už jsme se do zápasu nevrátili," litoval kapitán Liverpoolu James Milner. "Je to pro nás dvojitá rána, protože nebudeme hrát v příští sezoně poháry," dodal anglický reprezentant.

FC Liverpool - FC Sevilla 1:3 (1:0)

Branky: 35. Sturridge - 64. a 70. Coke, 46. Gameiro. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švéd.). ŽK: Lovren, Origi, Clyne - Vitolo, Banega, Rami, Mariano. Diváci: 38.500 (vyprodáno).

Liverpool: Mignolet - Clyne, Lovren, Touré (83. Benteke), Moreno - Milner, Can - Lallana (73. Allen), Firmino (69. Origi), Coutinho - Sturridge. Trenér: Klopp.

Sevilla: Soria - Mariano, Rami (78. Kolodziejczak), Carrico, Escudero - Krychowiak, N'Zonzi - Coke, Banega (90.+3 Cristóforo), Vitolo - Gameiro (89. Iborra). Trenér: Emery.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články