Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Servus, kamaráde, děkovaly tribuny. Királyova rozlučka dojala maďarské fanoušky

Budapešť - Po osmnácti letech definitivně skončila éra Gábora Királye v reprezentačním dresu (a teplácích). Čtyřicetiletý maďarský gólman stál u všeho dobrého i zlého, co potkalo jeho národní tým, včetně senzačního tažení na letošním Euru. A i proto byla rozlučka populárního brankáře proti Švédsku natolik srdečná a emotivní.

Loučící se Gábor Király
zdroj: Reuters autor: LASZLO BALOGH

Király si na hřišti odbyl osmadvacet minut, během nichž se symbolicky zaskvěl svými typickými přednostmi - připsal si výborný reflexivní zákrok v situaci jeden na jednoho a pobavil diváky svými neortodoxními fintičkami. A poté už přepustil místo o čtrnáct let mladšímu debutantovi Balázsi Megyerimu, gólmanovi Olympiakosu.

Zaplněný stadion Ferencvárose, kde Király vychytal třeba loňskou vítěznou baráž proti Norsku, pak Királyovi aplaudoval vestoje a zasypal maďarského brankáře děkovnými slogany i popěvky. "Servus, kamaráde," znělo ochozy, které pro Királye a další tři končící reprezentanty Rolanda Juhásze, Tamáse Hajnala a Vilmose Vanczáka připravily i transparent: "Pýcha minulosti, příklad pro budoucnost."

Király svůj konec v národním týmu oznámil už v červenci poté, co Maďarsko skončilo v osmifinále Eura na kopačkách Belgie (více níže ve videu od 1:07). Na mistrovství Evropy se také Király stal ve svých čtyřiceti letech a 74 dnech nejstarším účastníkem šampionátu v historii. 

Za svou kariéru prošel mnoha věhlasnými kluby a působil v Herthě Berlín, Crystal Palace, Burnley, Leverkusenu, Mnichovu 1860 či ve Fulhamu. A nyní Király zakončí svou kariéru v szombathelyském Haladási. S momentálně pátým týmem maďarské ligy by měl v nejbližších dnech podepsat dvouletou smlouvu s klauzulí, že ji může kdykoliv předčasně ukončit.

Je nám líto, video expirovalo.
Nová média ČT: Király prosil o trpělivost, o 18 let později ji splatil

"Nedá se to popsat slovy, to se musí prožít," rozplýval se při vzpomínkách na své reprezentační působení maďarský gólman s rekordními 108 starty na svém kontě. "V zápasech jsem nechal na hřišti všechno, ale mezitím mi tělo ukázalo své limity. Jsem perfekcionista a vždy se snažím odvést maximum. To už ale ve 40 v reprezentaci i v klubu nejde," doplnil.

"Chtěl bych povzbudit všechny mladé, ať už jsou fanoušci, nebo fotbalisté, k tomu, aby si tím prošli také, ať už to budou dobré, či špatné prožitky, protože se z toho dá hrozně moc naučit. A to, že jsem mohl stát v bráně svého národního týmu v tolika zápasech, je povznášející pocit," prohlásil Király.

Mezi nejlepší soupeře, kterým kdy čelil, zařadil Király i Messiho. "I když to bylo jenom na osmatřicet vteřin," usmál se. "Ale jinak Luis Figo, Ibrahimovič, od Hagiho až po Hakana Süküra. Není nikdo, na koho bych nebyl pyšný, že jsem proti němu mohl nastoupit."

Svým nástupcům v reprezentačním dresu veřejně vzkázal i to, co v kabině. "Když máte těžkosti, vždy myslete na to, v jakém dresu hrajete a jaký znak máte nad svým srdcem. A počínaje tím už je pak není potřeba motivovat," prohlásil Király.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Nemzeti sport, M4 Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články