Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Semifinále Poháru UEFA bude v ukrajinské a německé režii

Praha - Šanci na celkové vítězství v posledním ročníku Poháru UEFA mají nadále oba čeští fotbalisté, kteří v soutěži zbyli. Jak Šachtar Doněck s Tomášem Hübschmanem, tak Hamburk s Davidem Jarolímem si v odvetách čtvrtfinále pohlídaly náskok z úvodních zápasů a slavily postup mezi nejlepší čtyři celky. V semifinále, které je na programu 30. dubna a 7. května, dojde hned na dvě národní derby. Šachtar totiž vyzve svého tradičního rivala z ukrajinské ligy Dynamo Kyjev, které přešlo přes Paris St. Germain, Hamburk zase konkurenta z bundesligy Brémy. Ty si po přestřelce 3:3 poradily s italským Udine.

Šachtar měl lepší výchozí pozici

Šachtar si už domácím vítězstvím 2:0 připravil velmi slibný náskok do odvety a už po půlhodině hry na hřišti Marseille svou pozici ještě vylepšil. Tečovanou střelou se prosadil Brazilec Fernandinho a v tu chvíli museli domácí vstřelit čtyři branky, pokud chtěli postoupit. 

Nakonec se jim podařilo rozvlnit síť pouze jednou zásluhou Hatema Ben Arfy. Naopak v nastavení sami ještě inkasovali po brejku Luize Adriana a prohráli i domácí odvetu. Po celé utkání u toho byl i Hübschman, který měl na postupu lví podíl, protože se v prvním duelu zapsal mezi střelce.

Na Šachtar nyní čeká odvěký rival Dynamo Kyjev. Aktuální lídr ukrajinské ligy v duelu s Paris St. Germain potvrdil, že je v této sezoně doma jen těžko k poražení, a zvítězil 3:0. Diváci na úvodní gól čekali jen čtyři minuty, než skóre otevřel Ismaël Bangura. Francouzům v tu chvíli stačilo dát gól, aby drželi postupovou kartu, jenže jejich naději uhasil již po čtvrthodině hry vlastní brankář Mickaël Landreau. Místo aby míč vyboxoval, srazil si ho do branky a zajistil domácím dvoubrankový náskok. 

Paris se na odpověď již nezmohl, navíc po změně stran inkasoval třetí gól, tentokrát po střele Ognjena Vukojeviče. Kyjev tak potřetí v historii klubu postoupil do semifinále, při předchozích dvou účastech v této fázi soutěže v letech 1975 a 1986 vždy slavil celkové vítězství.
Větší starosti s postupem měl Hamburk. Tomu se v německé lize v minulých kolech tolik nedařilo a prohrál tři z posledních šesti zápasů. Navíc Manchester City zahájil zápas drtivým tlakem a před brankou Hamburku to několikrát hořelo, jenže anglický klub potvrdil trápení v koncovce.

A tak záhy litoval, protože ve 12. minutě nečekaně udeřili hosté. Stoper Richard Dunne nedokázal zastavit přihrávku Jonathana Pitroipy a Paolo Guerrero ve skluzu poslal míč do sítě. Naštěstí pro domácí rozhodčí chvíli nato nařídil pokutový kop za ruku ve vápně a Elano vyrovnal.

Když pak po změně stran přidal další gól Ekvádorec Felipe Caicedo, sházel domácím již jediný gól k tomu, aby následovalo prodloužení. Honbu za vytouženou brankou ale zkomplikoval Dunne, který čtvrt hodiny před koncem dostal červenou kartu a oslabil svůj tým, který již na gól nedosáhl. Postup proto slavil Hamburk i s kapitánem Jarolímem, který za hosty odehrál tradičně celé utkání. 

Dramatický byl i duel mezi Udine a Brémami. Italský celek již během první půle dohnal ztrátu z prvního zápasu, který v Německu prohrál 1:3. Nejprve se prosadil švýcarský reprezentant Inler a poté dvěma góly přiblížil Udine postupu Fabio Quagliarella. Jenže i Brémy se prosadily zásluhou Diega a zápas směřoval po poločase k prodloužení. 

Po změně stran však domácí již na svůj výkon z první půle nenavázali, a navíc doplatili na formu brazilského tvůrce hry hostů. Diego po hodině hry přidal svůj druhý zásah a vzápětí mohl dovršit hattrick, jenže neproměnil penaltu. To však Brémy mrzet nemuselo, jelikož jeho zaváhání hned napravil Claudio Pizarro a dorážkou zařídil konečnou remízu 3:3. Brémy po AC Milán vyřadily i posledního zástupce italského fotbalu v evropských pohárech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články