Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Schick: Áčko se neodmítá, kluci v jednadvacítce to zvládnou i beze mě

Praha – Útočník Patrik Schick, nejlepší střelec evropské kvalifikace hráčů do 21 let, povýšil před reprezentační přestávkou z kádru „lvíčat“ do A-mužstva. Trenér Karel Jarolím totiž kanonýra italské Sampdorie Janov povolal na nadcházející duely v Německu a proti Ázerbájdžánu. Jednadvacítka hostí doma Moldavsko. Odchovanec pražské Sparty věří, že jej spoluhráči zastoupí a vybojují minimálně postup do baráže o šampionát, který bude příští rok hostit Polsko.

Patrik Schick
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

"Pozvánka do áčka se neodmítá. Šlo jen o to, aby se nějak domluvili trenéři. Myslím, že kluci v jednadvacítce to zvládnou i beze mě. Kádr je natolik silný, aby si s Moldavskem poradil," řekl na dnešním srazu reprezentace Schick.

Útočníka, jenž během devíti kvalifikačních duelů zatížil konta soupeřů celkem deseti přesnými zásahy, by eventuální bodová ztráta mladých českých nadějí mrzela. "Možná, i kdybychom nedej bože v pátek prohráli nebo remizovali, tak šance na baráž pořád je. Můžeme také doufat, že Belgie prohraje nebo ztratí, ale to asi moc pravděpodobné není," poznamenal rodák z Prahy.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Jarolím povolal do českého týmu další tři hráče

První soutěžní start za dospělou reprezentaci by si mohl v sobotu připsat rovnou na půdě úřadujících mistrů světa z Německa. "Zatím to se mnou nedělá nic, protože jsem ještě nenastoupil. Byl by to ale velký zážitek, kdybych si zahrál proti takovým hráčům a další perfektní zkušenost. A ještě bychom třeba mohli vyhrát," přemítal Schick.

Pozitivně vnímá i skutečnost, že s národním A-týmem absolvoval přípravný kemp v Rakousku před letošním evropským šampionátem a v přípravě s Maltou dokonce hned vstřelil gól. "Je fajn, že se nemusím rozkoukávat úplně. Zhruba znám režim a mám hlavně za sebou i první poznání s kluky," pokračoval.

V létě odešel ze Sparty do Sampdorie, ale jedinou plnohodnotnou sezonu v české lize zažil během hostování v Bohemians 1905. "Je pravda, že to byl docela skok - z Bohemky rovnou do Itálie. Jsem tam tři měsíce, takže na život už jsem si docela zvykl. Poznal jsem, co obnáší italský fotbal, jak to tam funguje, a nedělá mi to větší problém," upozornil dvacetiletý útočník.

Doposud zasáhl do pěti utkání italské ligy jako náhradník, gól ještě nedal. "Asi by bylo divné, kdybych najednou nastoupil a posadil na zadek hvězdy jako Muriel nebo Quagliarella. Dávám tomu čas. Jsem rád, že se teď má herní praxe trošku zvyšuje a chodím na ty půlhodiny. Doufám, že v nejbližší době dostanu příležitost od začátku, a bude to pak na mně," uvažuje Schick.

Patrik Schick (uprostřed) na tréninku národního týmu
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Sám si vyčítá dvě zahozené příležitosti. "Hned při prvním startu v Empoli jsem ke konci zápasu měl šanci, kterou mi brankář chytil. A teď jsem předposlední zápas v Cagliari bohužel hlavičkoval o pár centimetrů vedle," vzpomínal.

Působení v zahraničí s sebou rovněž přináší studium cizího jazyka. V italštině zatím mladý kanonýr rozumí především fotbalovým věcem. "Není to žádné velké 'bavendo', že bych si sednul s nějakým Italem a klábosil s ním dvě hodiny v kuse o životě. Ale co se týče taktických pokynů na hřišti, tak rozumím de facto všemu, co po mně trenér chce," zakončil Schick.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články