Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Schalke: Není to lehký los, Plzeň je atraktivní soupeř

Gelsenkirchen (Německo) - Za nebezpečného protivníka považují fotbalisté Schalke svého soupeře v Evropské lize Viktorii Plzeň. Český mistr je o své kvalitě přesvědčil výkony v Lize mistrů, kde skončil třetí ve skupině za giganty Barcelonou a AC Milán, s nímž dokonce remizoval. Proto prý nehrozí, že by Schalke Plzeň podcenilo.

Radost hráčů Schalke
zdroj: AP autor: Petros Karadjias

"Plzeň je úřadující český mistr a hrála Ligu mistrů, kde si v těžké skupině vedla velmi dobře. Budeme se na ni intenzivně připravovat," řekl trenér Schalke Huub Stevens krátce poté, co se dozvěděl jméno soupeře pro úvodní kolo vyřazovací fáze Evropské ligy.

Předseda klubu Horst Heldt také bere Plzeň jako nebezpečného soupeře, přesto trvá na tom, že je povinností Schalke postoupit. "Čeká nás atraktivní soupeř. Plzeň si vedla v Lize mistrů velmi dobře a nemůžeme mluvit o lehkém losu. Naším cílem ale zůstává postoupit do dalšího kola. Je to naše povinnost," řekl Heldt.

Podobného názoru je i kapitán týmu a německý reprezentant Benedikt Höwedes. "Konkrétně Plzeň jako tým moc neznám, ale když někdo skončí ve skupině Ligy mistrů hned za Barcelonou a AC Milán, pak musí mít svou kvalitu," prohlásil Höwedes. "Nečeká nás lehký úkol, ale my jsme si dali za cíl postoupit v Evropské lize, a to co nejdále to půjde. A Plzeň nám stojí v cestě," dodal.

Plzeňští fotbalisté považují Schalke za favorita dvojutkání, ale jsou rádi, že se mohou opět utkat s atraktivním soupeřem. Zároveň oslavují, že se tím vyhnou soubojům s týmy z Manchesteru, které jsou mezi největšími favority soutěže. "Schalke je proti nám favoritem. Ale my proti nim zase budeme chtít hrát jako proti těm soupeřům, kteří nás už v pohárech třeba trochu podcenili. Zase budeme chtít překvapit," řekl trenér Viktorie Pavel Vrba.

Ten se výsledek losování dozvěděl v Rakousku, kde tráví zimní dovolenou. Když Vrba ve středu v televizi sledoval utkání Evropské ligy mezi Maccabi Haifa a právě Schalke, v němž německý tým vyhrál 3:0, netušil prý ani v nejmenším, že vidí dalšího soupeře svého týmu. "Ale jsou velmi silní, bude to pro nás těžké dvojutkání. Na druhou stranu to pro nás i naše fanoušky bude atraktivní soupeř. Snad do Německa přijede tolik našich fanoušků jako na podzim do Milána," připomněl Vrba, že na utkání Ligy mistrů na San Siro přicestovaly asi čtyři tisícovky plzeňských příznivců. "A teď to budou mít ještě blíž. I z toho pohledu to bude atraktivní," řekl Vrba.

I když se množí spekulace, že by plzeňský tým mohl opustit, Vrba si nepřipouští, že by v únoru Viktorii proti Schalke nevedl. "Spousta lidí a novinářů za tím pořád něco hledá, ale myslím, že určitě budu dál trenérem Plzně," uvedl.

Kolář: Jsem rád, že se vyhneme gigantům

Ofenzivní záložník Daniel Kolář je rád, že se Plzeň tentokrát některému z gigantů vyhne. "Myslím, že v Lize mistrů nám už Barcelona a Milán stačily. Ano, nebylo by od věci jít zase na nějaké obry, ale v prvním kole play-off jsem si ještě vyloženě nějaký top tým nepřál. Rád bych se pral o postup a šel co možná nejdál," uvedl Kolář.

"Neříkám, že se Schalke to budeme mít snadné, také oni mají velký zvuk a jsou dlouhodobě na německé špici, ale trošku schůdnější to třeba mít budeme," přemítal Kolář. Ten si vyloženě nepřál, aby Plzeň narazila na Manchester City. Stejně jako Vrba tvrdí, že Schalke má větší postupové šance. Argumentuje třeba tím, že Schalke loni došlo až do semifinále Ligy mistrů, kde vypadlo s Manchesterem United.

Jak Kolář, tak i obránce Marián Čišovský jsou nadšeni z toho, že si budou moci zahrát s fotbalovou legendou Raúlem, který do Shalke přišel ze španělského velkoklubu Realu Madrid. Raúl hraje v útoku Shalke spolu s Nizozemcem Klaasem Janem Huntelaarem a tvoří tak "druhý nejlepší útok v bundeslize," tvrdí Čišovský.

Od spoluhráče Pavla Horvátha bude moci zjišťovat, jaké je hrát proti Schalke. Horváth v roce 1998 v barvách Slavie byl u toho, když sešívaní německý tým vyřadili po penaltovém rozstřelu z Poháru UEFA. Horváth tehdy Pražanům pomohl jednou proměněnou penaltou.

Fotbalisté i s trenérem doufají, že Plzeň bude moci v polovině února první vzájemný duel odehrát na opraveném stadionu ve Štruncových sadech. A tým se tak už nebude muset stěhovat do pražského Edenu, kde odehrál zápasy Ligy mistrů. "Už jen kvůli fanouškům bych chtěl, abychom hráli v Plzni. Byla by to pro ně odměna," uvedl Kolář. "Doma je zkrátka doma. Bylo by krásné, kdyby nový stadion otevřel právě zápas se Schalke," dodal Vrba.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články