Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sázkařský gang prý ovlivňoval i zápasy Ligy mistrů

Bochum (Německo) - Sázkařský gang, jehož členy zatkla ve čtvrtek německá policie, je podle soudu v Bochumi podezřelý z ovlivnění až 200 zápasů fotbalových soutěží v Evropě včetně Ligy mistrů a Evropské ligy. Zápasy českých soutěží mezi podezřelou skupinu nespadají. Vyšetřovatelé uvádějí, že je mezinárodní skupina podezřelá z uplácení hráčů, funkcionářů, trenérů i rozhodčích v devíti zemích. Šéf disciplinární sekce UEFA Peter Limacher dnes na tiskové konferenci uvedl, že současná aféra je v souvislosti s ovlivňováním zápasů dosud největší v Evropě. Doposud policie informovala o 17 zadržených.

Terčem sázkařů se stala od začátku roku utkání v Německu, Belgii, Švýcarsku, Chorvatsku, Slovinsku, Turecku, Maďarsku, Bosně a Hercegovině a Rakousku. Mezi podezřelé spadají i minimálně tři zápasy Ligy mistrů, 12 utkání Evropské ligy a jeden duel evropské kvalifikace hráčů do 21 let.

Friedhelm Althans, policie Bochum:

"Skupina podplácela hráče, rozhodčí, trenéry i funkcionáře z vysokých evropských soutěží. Ti pak ovlivňovali zápasy, aby dopadly, jak se to hodilo pachatelům."

Rozsáhlá policejní akce v Německu, Švýcarsku, Rakousku a Velké Británii s více než padesáti raziemi měla za následek zatčení 17 osob. Zároveň byla při prohlídkách zabavena finanční hotovost ve výši jednoho milionu eur. Podle vyšetřovatelů se čísla zmanipulovaných zápasů i počty zadržených osob mohou dále zvyšovat. "Jsme rádi, že se to povedlo odhalit. Na druhou stranu jsme v hlubokém šoku z rozsahu té věci," uvedl Limacher.

Centrum sázkářského gangu mělo ležet přímo v Berlíně. Vyštřovatelé zatím nechtějí zveřejňovat jména zadržených, podle deníku Berliner Morgenpost však jsou mezi zatčenými i bratři Ante a Milan Sapinovi, kteří hráli před čtyřmi lety velkou roli v aféře kolem úplatného německého rozhodčího Roberta Hoyzera. Ante Sapina byl v roce 2005 odsouzen k 35 měsícům vězení za to, že zaplatil Hoyzerovi za zmanipulování 23 zápasů. Jeho bratři Milan a Filip, kteří na tyto duely sázeli, dostali podmínku. Sám Hoyzer byl odsouzen na 29 měsíců.

Českého fotbalu se zatím dosah skandálu vyhýbá

Českomoravský fotbalový svaz zatím nebyl informován o přímé spojitosti s mezinárodním korupčním skandálem. "Svaz ze strany dotyčných složek nedostal žádné indicie, že by české kluby byly v tomto skandálu namočeny, takže předpokládáme, že se jich to netýká," uvedl po telefonu tiskový mluvčí ČMFS Petr Svěcený.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články