Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rogge vyzval FIFA, aby se s korupcí vypořádala tvrdě

Acapulco (Mexiko) - Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge vyzval fotbalovou federaci FIFA k tomu, aby při vyšetřování údajné korupce jednala velmi tvrdě. Také MOV se musel v minulosti vypořádat s podobnou aférou. Úplátky provázely volbu pořadatele zimní olympiády v roce 2002, kterou získalo Salt Lake City. Šéf FIFA Sepp Blatter, jenž je zároveň členem MOV, ujistil Roggeho, že ho bude o vyšetřování údajného prodávání hlasů před volbou hostitele MS 2018 a 2022 průběžně informovat.

"Povzbudil jsem ho (Blattera) k tomu, aby se snažil věc co nejvíce očistit. My v minulosti přijali etické reformy a vyvodili správné závěry z něčeho, co bylo velmi nepříjemné. Jsem si jistý, že MOV vyšel z krize jako lepší a transparentnější organizace. A věřím, že to bude i případ mých přátel (ve FIFA)," dodal Rogge.

Mezinárodní olympijský výbor zažil korupční skandál v roce 1998. Kvůli přijímání peněž a dalších darů výměnou za hlasy při volbě pořadatele ZOH 2002 bylo tehdy vyloučeno z MOV celkem deset členů. "Věřím, že teď nás pravidla chrání, jak jen to jde. Ale podvádění je zakořeněno v lidské nátuře, takže nikdy nemůžete říct nikdy," připustil Rogge.

FIFA by měla odložit volbu MS, míní bývalý člen exekutivy

Podle bývalého vlivného člena exekutivy FIFA Němce Bernarda Mayera-Vorfeldera by FIFA by měla odložit volbu pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 a 2012 do doby, než bude vyšetřeno údajné korupční jednání dvou členů výkonného výboru, kteří prý za peníze nabízeli své hlasy. "Přidělení světových šampionátů by mělo být odloženo, dokud nebude v otázce (korupce) jasno, ať už v negativním, nebo v pozitivním směru. Čtyři týdny by neznamenaly velký rozdíl," řekl magazínu Sport Bild Mayer-Vorfelder, jenž do roku 2007 zasedal v exekutivě FIFA.

Podle Mayera-Vorfeldera nynější skandál neznamená, že by v rámci FIFA byla korupce běžnou záležitostí. "Výkonný výbor není hromada zkorumpovaných lidí. Pouze někteří špatně odbočili," dodal bývalý šéf německého svazu, který je dodnes aktivním členem FIFA.

Na případ upozornil list Sunday Times, jenž natočil dva členy výkonného výboru, kteří si výměnou za své hlasy řekli o peníze na fotbalové projekty. Pozastavenou činnost mají Nigerijec Amos Adamu a prezident Oceánské fotbalové konfederace Reynald Temarii z Tahiti.

Mezinárodní fotbalová federace FIFA
zdroj: fifa.com
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články