Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Ramsey napodobil Panenku, ale nevěděl o tom

Londýn – Rozběh, náznak prudké střely, ale místo ní jen lehce podkopnutý míč snášející se obloučkem do sítě. Panenkův penaltový vynález uznává celý svět. Britský web listu The Independent v titulku píše o tom, že Walesan Aaron Ramsey v neděli netušil, že Panenkovu penaltu napodobil na stadionu, na němž vstoupila do dějin.

Aaron Ramsey dává z penalty gól Srbsku
zdroj: ČT4 autor: ČTK/AP/Darko Vojinovic

Ramsey "vršovickým dloubákem“ zařídil v kvalifikaci remízu Walesu se Srbskem 1:1 v Bělehradě na stadionu Rajka Mitiče. Právě tady Antonín Panenka rozhodl při penaltovém rozstřelu finále mistrovství Evropy 1976 s Německem. Kdy německého gólmana Seppa Maiera poslal k tyči, zatímco jeho načechraný oblouček se snášel doprostřed branky. "Takhle to mohl kopnout jen blázen, nebo fotbalový básník,“ komentoval tehdy jeho vítězný kousek slavný Pelé. 

Ramsey nebyl první, kdo penaltu fotbalové legendy z pražských Vršovic zopakoval, ale je jasné, že Panenkovi autorství téhle parády už nikdo nevezme. "Věděl jsem, co udělám, už před penaltou a jsem rád, že to vyšlo,“ svěřil se Ramsey, který dal za Walles dvanáctý gól, ale poprvé v kariéře napodobil Panenkův kop. "Nevěděl jsem o tom, ale je to moc pěkný kousek," řekl Ramsey, když se dozvěděl, že téměř stejně na tomhle stadionu Panenka z penalty před jednačtyřiceti lety rozhodl evropský šampionát. 

"Byl jsem si jistý,“ tvrdil střelec Wallesu a vzpomněl si, že brankář si chtěl před penaltou sáhnout na míč, tak mu jej podal. "Řekl, že zůstane stát uprostřed branky a já to tam dám po zemi,“ vzpomínal Ramsey, jak se ho snažil Vladimir Stojkovič z Nottinghamu znervóznit. Ale zůstal prý klidný a zvolil stranu a slavný načechraný oblouček. Stojkovič padl k druhé tyči.

Zdroj
independent.uk, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články