Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Rada: Hráči si musí věřit, nemají se čeho bát. Když se nedaří, skončí trenér

Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem. Na trenéra Petra Radu sedí citát římského císaře Julia Caesara, který vyslovil poté, co před více než dvěma tisíci let smetl vojska pontského krále Farnaka. Podobně Rada s Jabloncem po svém zimním příchodu smetl na jaře téměř všechny soupeře a udělal z něho nejúspěšnější tým této části ligy. To posunulo celek z osmého na třetí místo a zajistilo poprvé účast v základní skupině Evropské ligy.

Sport
zdroj: ČT4

Zkušený devětapadesátiletý kouč, který je známý tím, že zápasy hodně prožívá, má za sebou i úspěšnou hráčskou kariéru v Dukle, reprezentaci, bundeslize, a dokonce i v kanadském Torontu. Takže ho těžko něco překvapí, ale tady se překvapení dočkal, a příjemného.

Přišel zachraňovat, vykopal Evropskou ligu

"Když jsem do Jablonce přišel, byl osmý s jednadvaceti body a šest nebo sedm bodů od pásma sestupu, takže jsem myslel spíš na to, zajistit si záchranu. Abychom získali rychle těch deset bodů na jednatřicet, což by mělo udržení zajistit," vysvětloval trenér.

Hodně mu pomohl asistent Zdeněk Klucký, který už u týmu byl a s nímž už dříve spolupracoval. "On to zpočátku vedl, všechno jsme si vyříkali a pomalu na to najeli. Hlavní bylo, že se nám vydařila příprava a vyhnula zranění," vysvětloval, co pomohlo k nečekanému úspěchu. "Vytvořili jsme okruh šestnácti sedmnácti hráčů, s nimiž jsme tu sezonu odehráli," popsal základ úspěchu.

Rada třetí místo a Evropskou ligu ani moc neslavil. "Nejsem ten typ, už kvůli zdravotnímu stavu si do trumpety moc nedávám, ale vnitřně mě to hodně těší," přiznal. Nic velkého se prý ani nedělo. "Jen jsme se trošku pozdravili s diváky, hráči šli hned na dovolenou a já se šel podívat na finále Ligy mistrů," přiblížil, co následovalo po sobotním završení největšího úspěchu klubu.

Je nám líto, video expirovalo.
Rada: Třetí místo je zasloužené

Stihne Jablonec zvýšit kapacitu stadionu?

Fotbal v nevelkém Jablonci stále moc netáhne a stadion s kapacitou 6200 míst bývá zaplněn zhruba z poloviny. "To by zajímaví soupeři v Evropské lize mohli pomoci zvednout," konstatoval kouč, ale hned dodal, že úspěšné jarní tažení zvedlo návštěvy zhruba o tisícovku.

Ovšem ještě není jisté, jestli se Evropská liga bude opravdu hrát přímo v Jablonci. Protože na tu musí mít stadion minimální kapacitu 8000 míst. "Pan Pelta bude jednat s radnicí, jestli by pomohla, a věřím, že se to uskuteční," doufal Rada. Prostor třeba na montovanou tribunu tu je. "Byla by škoda, kdybychom to museli hrát v jiném městě, jako třeba Zlín, který hrál v Olomouci. To by pro místní fanoušky bylo špatný," konstatoval a uvedl, že o nějakém případném náhradním řešení se ještě nejednalo.

Čím míň toho měníte, tím líp

Jak se mu podařilo nastartovat tým, který měl přivést ke klidnému středu tabulky, ale místo toho s ním došel do Evropy? "Jediným problémem bylo, že odešli Tecl s Mihálikem, kteří dali na podzim třináct gólů. Z útočníků zůstal jen Doležal. Povedlo se přivést Chramostu i další dva útočníky," vzpomínal na začátky u týmu.

Rada nehledá ve fotbale žádné složitosti. "Říkají o mně, že nejdu moc do nějakých taktických věcí. Fotbal je jednoduchý v tom, že buďto máte hráče, kteří umějí kopat, nebo to neumí. Když umějí, tak to máte snazší. Když jsem byl v Dukle, bylo tam jedenáct dvanáct hráčů a ti hráli furt, protože měli kvalitu. Ve Spartě taky. Trenér Brückner, když trénoval Olomouc, měl dvanáct hráčů a udělal s nimi velké úspěchy. Čím míň toho měníte, tím je to lepší," popsal svůj pohled na věc a je rád, že se jabloneckému celku vyhýbala zranění.

"Kluci jsou profíci, berou slušné peníze, starají se o sebe a to je základ k tomu, aby zůstali zdraví," zdůraznil. Své hráče pochválil. "Za celou tu dobu tady nebyl jediný problém, že by třeba někdo přišel pozdě na trénink. Že by kluci hned po tréninku vypadli ze stadionu. Ne, je tu dobrá parta a to je hlavní síla. Začalo se dařit, začalo se o nich psát. Začalo vyskakovat, o koho je zájem. Oni se ale koncentrovali na fotbal, vycítili, že mohou vyhrávat, a šlapali."

Co od hráčů chce, řekl jasně: "Když jdou na hřiště, musí si věřit, protože se jim nic nemůže stát. Když prohrajete, lidi vám sice budou nadávat, ale nakonec to ve finále odskáče trenér, hráči zůstanou," vysvětlil, jak to ve světě fotbalu funguje. "Hlavně musejí pětadevadesát minut odmakat. Když prohrajou, tak to pak rozebereme, a když má soupeř větší kvalitu, tak s tím nic neuděláte. Ale musíte hráče přesvědčit o tom, že v naší lize se dá hrát s každým."

Odejdou maximálně ještě dva hráči

Po úspěšné sezoně bývá zájem o hráče od movitějších klubů i ze zahraničí. Z Jablonce zatím odešel jen stoper Pernica do Plzně. "Kdyby se sezona nepovedla, tak by majitel určitě najel na úspornější režim, ale když máme Evropskou ligu, tak jsme mluvili o tom, že by se muselo jednat o hodně dobrou nabídku, a pak bychom pustili ještě jednoho – maximálně dva hráče."

Na druhé straně je třeba také kádr v Jablonci doplnit. "Kromě Pernici ale odchází i Piroh a zůstává jen Liška, takže musíme hledat dva stopery. Jednáme s nějakými hráči – Hovorka, Břečka. Nic ale není hotové. Nějaká jména, která bych chtěl, jsem dal a záleží na vedení, jestli je to ekonomicky dosažitelné," hovořil o možnosti posílení týmu. Vstříc Evropské lize zatím nechce nic prorokovat. "Nevím, koho dostaneme, každý chce postoupit, ale kdo nám padne, ten nám padne a budeme to chtít uhrát."

O vysoko nastavené laťce

Rada už zažil mnohé, ví, že si sám nastavil laťku v Jablonci tak vysoko, že je daleko snadnější ji podlézt než přeskočit, jenže funkcionáři i fanoušci si na úspěchy rychle zvykají a neradi se vracejí zpátky… "To je všude. Jablonec se o postup do Evropské ligy pokoušel už několikrát i za lepších ekonomických podmínek éry 'Galáctico', kdy byl rozpočet třikrát čtyřikrát vyšší a nesplnilo se to. Míra Pelta je rozumný člověk. Ale já vím, že může přijít krize. Jsem na to připravený. Když jste nahoře, všichni o tom píšou. Pak se to zvrtne a za tři měsíce se dozvím, že to byla náhoda. Já o tom nepřemýšlím," řekl Rada.

Své zkušenosti s tím už má bohaté. "V Jihlavě se mi to stalo taky. Na jaře jsme udělali 24 bodů, skončili šestí nebo sedmí, historický úspěch. Všichni tam už malinko pošilhávali po Evropě… Jenže přišla nová sezona a my jsme z deseti zápasů osm nebo devět prohráli. Přitom kádr byl skoro stejný. A jak to dopadlo – odešel trenér. Prostě to nešlo, tak aby se to oživilo, jsme se normálně rozešli. I já už jsem tehdy říkal, že pro klub to bude lepší. Tam je skvělý majitel, pan Vaculík. Je to srdcová záležitost pro celou jeho rodinu a moc mě mrzí, že teď sestoupili," vysvětloval Rada s tím, že takhle to chodí všude, ale u nás je podle něho rychlý konec trenérů ještě specifičtější.

Sám nedělá rozdíl mezi přístupem k hráčům v reprezentaci, Slavii, Spartě nebo Jablonci. "Mám rád nějakou rovinu, vzájemnou důvěru. U mě je ale důležité, abych si o hráčích i sestavě rozhodoval sám. To je pro mě hlavní," uzavřel.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články