Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Příští sraz hodně napoví a nominace na Euro bude bolet, říká trenér Šilhavý

Jeho tým začal boj o mistrovství světa poměrně úspěšně, i když očekávané body z Walesu nakonec nepřivezl. "Ten gól mě tam mrzí nejvíc," vzpomněl trenér Jaroslav Šilhavý v pořadu Dohráno plus na ČT sport na porážku 0:1. Ale zůstává optimistou. "Pozitivní emoce převládají. Z chyb se musíme poučit a využít je k tomu. abychom byli silnější," říká zkušený kouč.

Bývalý stoper přiznal, že Belgii bere pořád jako favorita, ale... "Budeme je chtít dohnat, hned příští sraz hodně napoví, hrajeme doma s Běloruskem a v Belgii," nevzdává se naděje na přímý postup.

A filozofii má jasnou. "Do každého zápasu jdeme s tím, že chceme vyhrát. První ze skupiny postupuje přímo a druhý s dobrým skóre a bodovým ziskem získává benefit barážového utkání a to, že bude jako domácí a i to je velká výhoda."

Problémy, které s sebou nese pandemická doba – takže nyní musel řešit, jak se dostanou hráči z Bundesligy na zápas do Lublinu, kde zase bylo doma Estonsko, které nemohlo hrát doma – bere, jak to jde.

"Už jsme zvyklí na hodně. Už počítáme se vším, dělá se spousta testů, každý může být pozitivní a musíme počítat s tím, že někdo vypadne, a mít už v hlavě náhradu," vysvětluje Šilhavý. "Už jsme si na tu situaci za tu dobu zvykli. Jako hráč se na hřišti musí rozhodovat rychle a správně, museli jsme si na to zvyknout i my. Tak to zkrátka teď je," končí téma pandemie.

Souček, skromný lídr bez privilegií

Největší hvězdou Šilhavého týmu je nyní Tomáš Souček, na něhož pějí chválu i v Premier League. Ale kouč jej nijak neprivileguje v týmu a vytáhlý záložník to ani nevyžaduje.

"Je to lídr, bere to tak. Ale chová se pořád stejně, je osobnost, ale nenosí nos nahoru, že ho v Anglii teď chválí," říká. "I můj přístup k němu je pořád stejný. Respektuji všechny hráče, přistupuji k němu jako k ostatním, a on je pořád stejně skromný a taky tak přistupuje ke všem," popisuje Součkovu pozici v týmu.

V záloze se začíná stále víc prosazovat také Antonín Barák a kouč si jeho přednosti dobře uvědomuje. "Znám ho už ze Slavie. Nyní hraje ve Veroně pravidelně, je skvělý na míči, dává důležité góly a má sebevědomí."

Kvalita, charakter a sebevědomí

Co Šilhavý od svého týmu chce a jaké hráče si do něj vybírá? "Důležitá je samozřejmě kvalita. Musí do toho týmu patřit, mít charakter," vysvětluje své priority. A dává i na názory fotbalistů "Při taktice vnímáme i impulsy hráčů a když jdeme na hřiště, tak všichni souhlasí s tím, co chceme hrát.

"Hra se nemění, i když se tým mění personálně," říká s tím, že chce stále to samé. "Náročný fotbal, napadání, při zisku míče jednoduše nahoru a když je třeba podržet míč, tak to udělat," popisuje, s čím se jeho celek má prosadit.

K tomu mu pomáhá například i situace ve Slavii, která hraje ve výborné formě. "Proto její hráče využíváme. Jejich sebevědomí se z klubu přenáší do reprezentace."

Jedním z produktů Slavie je Lukáš Provod. "Je to inteligetní kluk, který udělal velký pokrok, když začal hrát těžké zápasy ve Slavii. Stouplo mu sebevědomí a snaží se plnit to, co po něm trenéři chtějí. Chce se učit a rychle z něho roste velký fotbalista."

Kúdela to zvládá, klobouk dolů

Formu má také Provodův spoluhráč z pražského týmu stoper Ondřej Kúdela, přičemž se podle trenéra právě stoperská dvojice v mužstvu točí nejvíc. "Znám ho od mládí, hraje oběma nohama a je to náš střední obránce s nejlepší rozehrávkou."

Šilhavý také vyzdvihl, jak Kúdela vstřebává to, co se kolem něho děje po zápase se Slavií v Glasgow, kde jej Kamara obvinil, že jej rasisticky urazil. "Oceňuji, jak se dokáže na zápas připravit – klobouk dolů, jak to zvládá. Chtěl do Walesu sám jet a jsem rád, že s tím Slavia i FAČR souhlasily," potvrdil kouč.

Trenér se vrátil i k tomu, že se tentokrát nedostalo v nominaci na ještě nedávného kapitána týmu Bořka Dočkala. "Teď jsme se rozhodli takhle. Nebylo to lehké, ale forma těch ostatních kluků byla momentálně lepší. Je to skvělý hráč, lídr a jeho přihrávky hrají důležitou roli, takže samozřejmě je dál mezi hráči, kteří bojují o účast na Euro."

Jsme na správné cestě mezi elitu

Zápas s Belgií, který přinesl remízu 1:1 a uznání za výkon českého týmu ze všech stran, potěšil i trenéra, ale i tady zůstalo nakonec ale. "Byli jsme moc spokojení s hrou a mohli jsme i vyhrát, ale i prohrát. Jenže ten zápas nás stál hodně sil. Například Tomáš Souček naběhal třináct kilometrů, a to se potom projevilo ve Walesu," popsal smíšené pocity. "Tyhle zápasy ale určitě pomáhají, roste s nimi i celý náš tým," dodal.

A že ani proti Belgii nezvolil v závěru "zanďoura" a bránění remízy za každou cenu. "Chceme,  aby ti hráči chtěli vyhrávat, bavilo je to, aby se těšili na sraz – ten tým se buduje postupně už dva roky. Věřím, že progres je vidět. Ale ještě nejsme na konci – tlačíme se mezi elitu, ještě tam nejsme, ale jsme na správné cestě," věří úspěšný trenér.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články