Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Před tlakem v Barceloně utekl Iniesta do Kóbe, zvykl si tam a je spokojený

Tlak v Barceloně už začínal být pro Andrése Iniestu za ty roky nesnesitelný, to byl jeden z důvodů, proč se loni rozhodl po světovém šampionátu změnit dres. A nelituje. Španělskému záložníkovi, který patří mezi nejlepší hráče fotbalové historie, je nyní čtyřiatřicet a ze slavné Barcelony se přestěhoval i s rodinou za klidem do japonského Kóbe.

Andrés Iniesta byl oficiálně představen jako posila Visselu Kóbe
zdroj: REUTERS autor: Toru Hanai

V tamním klubu Visel zatím nastoupil do čtrnácti zápasů s bilancí pěti výher, pěti porážek a čtyřikrát se hrálo nerozhodně. Celek skončil v osmnáctičlenné soutěži desátý.  

Prošel si i krizí, když ze sedmi zápasů šest prohrál a jednou remizoval. Iniesta z toho ale ve dvou utkáních kvůli zranění nenastoupil vůbec a ve třech dalších odehrál dohromady kvůli zdravotním problémům jen 156 minut. V závěru už byl ale fit a Visel ze čtyř utkání dvakrát bodoval na plno a ve dvou remizoval. To nakonec pomohlo klubu o čtyři body uniknout z pásma, v němž hrozila účast v baráži o udržení.  

Iniestovi podle všeho odchod z největší fotbalové výkladní skříně světa nevadí, naopak. "Po náročné a intenzivní fázi kariéry jsme s rodinou hledali změnu," konstatoval malý záložník pro španělský sportovní web marca.com. Hned ovšem dodal: "Ale také jsem chtěl najít ambiciózní tým, který by mohl být tím nejlepším týmem v Japonsku i celé Asii." To se mu ale zatím nepodařilo. 

Zvyknout si na jiný život zkušenému fotbalistovi i jeho rodině chvíli trvalo, ale nyní už je v Japonsku spokojený. "První měsíce byly kvůli mnoha kulturním rozdílům dost náročné, ale už jsme se přizpůsobili velmi dobře," přiznala legenda Barcelony. A život v Kóbe si pochvaluje. "Je to tu podobné jako v Barceloně – je tu moře i hory a lidé jsou příjemní."

Je rád, že už nemusí čelit stálému tlaku, který s sebou dres slavného týmu nesl. Poznal, že v Japonsku fanoušci porážky neřeší tak dramaticky, jako tomu bylo v katalánské metropoli. "Berou to tu jinak," konstatoval slavný fotbalista. "Chválí vás, i když prohrajete, a jestli ne, tak se to nedozvím, protože mluví japonsky," dodal s úsměvem. Ovšem pracuje i na tom, absolvuje jazykové kruzy a nevyloučil, že v zemi zůstane i po roce 2021, kdy mu vyprší stávající kontrakt. 

Slavný Španěl už se ale také připravuje na život po skončení fotbalové kariéry. Se dvěma přáteli založili v Barceloně v roce 2016 značku sportovní obuvi Mikakus a Iniesta tvrdí, že prestiž nové značky roste. 

Teď ale slavný záložník myslí hlavně na start nového ročníku japonské ligy, který pro jeho tým začíná v pátek na stadionu v Ósace, jež skončila v minulém ročníku sedmá.

Zdroj
marca.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články