Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Před Premier League (2. část): Trojice vlčáků v honbě za LM, má někdo reálnou šanci?

Dle prognóz z Ostrovů i z redakce webu ctsport.cz si místenku v Lize mistrů nezajistí ani v letošním ročníku. Motivace vzepřít se rostoucímu impériu v podobě mistrovského Liverpoolu, gigantů z Manchesteru a posílené Chelsea jim však rozhodně scházet nebude. Dokáže být Leicester konzistentní celou sezonu? Neujede Tottenhamu s Arsenalem vlak do LM podruhé v řadě před Vánocemi?

Pierre-Emerick Aubameyang (vpravo) slaví gól se spoluhráčem z Arsenalu Alexandrem Lacazettem
zdroj: REUTERS autor: David Klein

Začátkem roku (1. ledna, pozn. autora) byli fotbalisté Leicesteru druzí a před pátým Manchesterem United měli čtrnáctibodový náskok. V dalších 17 zápasech ovšem uhráli jen 17 bodů a sen o LM se rozplynul. 

Pátá příčka sice znamenala nejlepší umístění od legendární sezony 2015/16, ale top střelec soutěže Jamie Vardy a spol. cílili vzhledem k zmíněné bilanci bezesporu výš. 

V kompletním složení byli totiž postrachem pro každého jak v ofenzivě, tak v defenzivě (loni např. uspěli v největším počtu osobních soubojů). V případě zranění opor nebo poklesu sebevědomí ale nenašel trenér Brendan Rodgers plán B.

Neměl k dispozici dostatečně široký kádr nebo nevěřil náhradníkům? Jen Sean Dyche z Burnley a Nuno Espírito Santo z Wolverhamptonu využili možnosti střídat méněkrát. 

V nadcházející sezoně bude sedmačtyřicetiletý stratég opět spoléhat zejména na Vardyho, ale k posunu v tabulce nutně potřebuje produktivitu také od dalších ofenzivních es v podobě Ayozeho Péreze, Harveyho Barnese nebo aktuálně indisponovaného Jamese Maddisona

"S tím, jak jsme se za posledních 18 měsíců posunuli kupředu, jsem spokojen. Teď musíme ukázat, že v nastoleném trendu dokážeme pokračovat," uvedl Rodgers. 

Alfou a omegou úspěchu bude defenziva. Na odchod levého obránce Bena Chilwella do Chelsea zareagovali "Foxes" angažováním Timothyho Castagneho z Bergama, který je schopen zastoupit i stále zraněného pravého beka Ricarda Pereiru. Vzhledem k trestu bude v prvních třech kolech mimo hru stoper Jonny Evans.

Rodgerse proto čeká v úvodu ročníku dilema: na pozici wing-backů se tlačí mladíci James Justin s Lukem Thomasem, ale kýženou stoperskou alternativu k dispozici nemá. A právě tento post může hrát v konečném zúčtování zásadní roli. 

Pravděpodobná sestava v 1. kole:

Schmeichel - Justin, Söyüncü, Morgan, Thomas (Castagne) - Albrighton (Pérez), Tielemans, Mendy, Praet, Barnes - Vardy.

Jestliže Leicester zaznamenal nejlepší umístění za posledních pět let, šestý Tottenham naopak nejhorší. Po finálové účasti v Lize mistrů kousal řadu zklamání, což vyústilo v brzké odvolání trenéra Mauricia Pochettina.

"Special One" José Mourinho převzal tápající mužstvo v polovině listopadu s jedenáctibodovou ztrátou na elitní kvarteto a dle vlastních slov se řadu měsíců těšil na konec ročníku, přestože ve virtuální tabulce (od jeho nástupu) skončil celek ze severního Londýna čtvrtý.  

V kontextu s veleúspěšnou kariérou má pro novou sezonu jednoznačný cíl - trofej. Kvůli tomu ho šéf Spurs Daniel Levy najal. Kvůli faktu, že Tottenham čeká na zápis do anglické či evropské fotbalové historie od roku 2008. 

Jasno má i kapitán Harry Kane. "Samozřejmě je hezké získat Zlatou kopačku (2x), ale jak už jsem řekl mnohokrát, z týmové trofeje bych měl mnohem větší radost. Věřím, že nás v klubu i v reprezentaci čeká něco velkého," prohlásil.     

K dosažení zmíněného cíle má pomoci mimo jiné kvarteto nových jmen - brankář Joe Hart z Burnley, obránce Matt Doherty z Wolves, záložník Pierre-Emile Höjbjerg ze Southamptonu a útočník Habib Diallo z Mét.

Zejména produktivní bek Doherty, který zářil ve Wolverhamptonu, by měl být velkou posilou. Po 8 letech se naopak rozloučil stoper Jan Vertonghen a coby volný hráč podepsal s Benficou.

Dokáže bez něj mužstvo kolem kanonýra Kanea a produktivního Son Heung-Mina navázat na závěr loňského ročníku, v němž šestkrát v řadě nenašel přemožitele? Naleznou Delle Alli s Ericem Dierem ztracenou formu a budou hrát opět důležitou roli?

Pravděpodobná sestava v 1. kole:

Lloris - Aurier (Doherty), Alderweireld, Sánchez, Davies - Winks, Dier (Höjbjerg) - Lucas, Alli, Son - Kane.

Už počtvrté v řadě se fanoušci Arsenalu museli smířit s faktem, že jejich úhlavní rivalové skončili v tabulce výš. Po triumfu v FA Cupu a Community Shield ale mají důvod k mírnému optimismu.

Hráči za trenérem Mikelem Artetou jdou. Jeho rukopis je na týmu znát, což nejlépe dokumentoval první gól Pierra-Emericka Aubameyanga v Community Shield do sítě Liverpoolu.        

Je nicméně v silách celku, který v loňské sezoně vyhrál v lize pouze 14 zápasů, poskočit už v letošním ročníku zpět mezi nejlepší čtveřici?

Pravděpodobně ne.

Ostrostřelec Aubameyang sice i přes vodopád spekulací v kádru zůstal, velkou ofenzivní posilou bude Willian a nadprůměrnou výkonnost si drží devatenáctiletý Bukayo Saka, ale množství otazníků visí nad defenzivou.          

Ať už bude stát mezi tyčemi Bernd Leno, nebo Emiliano Martinez, jenž má údajně namířeno do Aston Villy, nudit se nejspíš opět nebude. Loni si brankáři "Gunners" připsali 147 zákroků, nejvíce v Premier League.

Zopakování tohoto čísla bude chtít zabránit především stopeři Gabriel Magalhães s Williamem Salibou. Oba patřili v Ligue 1 k oporám Lille, respektive Saint-Étienne, ale na Ostrovech to nic znamenat nemusí - obzvlášť v premiérové sezoně. 

Arsenal ovšem dlouhodobě tlačí bota i na pozici štítového záložníka. Snaha o podpis Thomase Parteyho z Atlética měla k realizaci daleko a neujala se ani žádná další. I proto, že pandemie koronaviru ochromila trh. Srpnové propuštění 55 zaměstnanců navíc hovořilo samo za sebe.

Eventuální prodej "zlobivého dítěte" Mattea Guendouziho či "rentiéra" Mesuta Özila by finanční situaci klubu bezesporu prospěl, ale zájemci se doposud nepřihlásili.

Pravděpodobná sestava v 1. kole:

Leno - Holding, Luiz (Saliba), Tierney - Bellerin, Xhaka, Ceballos, Maitland-Niles - Saka, Nketiah (Lacazette), Aubameyang.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články