Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Praha 10 schválila koupi Ďolíčku. Jeho hodnota je zhruba sto milionů

Praha - Koupi tradičního stadionu pražských Bohemians 1905 schválila městská část Praha 10. Ďolíček chce vyměnit za sousední pozemky v hodnotě 60 milionů korun, dále by pak měla zaplatit ještě dalších 49 milionů. Plán musí nicméně ještě schválit vedení města a znovu odsouhlasit zastupitelstvo.

Vršovický Ďolíček
zdroj: cafesladkovsky.cz

Cena stadionu byla znaleckými posudky stanovena na 93 milionů korun, uvedl radní Petr Vozobule (Desítka pro domácí). Navíc ale radnice musí zaplatit poslední investice do nové kotelny a vybudování vyhřívaného trávníku za 16 milionů korun. Cena sousedního pozemku, který mají majitelé směnou získat, je přitom podle radnice 60 milionů korun. Na pozemek již několik let existuje platné stavební povolení na obchodní centrum.

Radnice tak bude muset doplatit 49 milionů. Z nich podle Vozobuleho dostane 33 milionů současný majitel, zhruba polovinu této částky pak klub, který zaplatil vyhřívaný trávník a novou plynovou kotelnu.

Získání Ďolíčku do majetku městské části podpořili zástupci všech politických stran, pouze opoziční TOP 09 nesouhlasí s výměnou za sousední pozemky, na kterých je veřejné parkoviště. Michal Narovec (TOP 09) proto navrhl, aby radnice za stadion zaplatila celou částku, tedy 109 milionů. Za zachování parkoviště vystoupilo i několik místních obyvatel, kteří se obávají, že po plánované výstavbě obchodního centra nebude v okolí možnost zaparkovat. Zastupitelé by podle nich měli zastupovat občany, a ne soukromou firmu.

Vlastníkem stadionu je nyní akciová společnost Bohemians Real. Ta je z poloviny vlastněna skupinou CTY Group, druhá polovina patřila v minulosti zmizelému podnikateli a členovi výkonného výboru FAČR (ČMFS) Miroslavu Křížovi z Plzně.

Na jednání opět přišly desítky příznivců Bohemky. Byli mezi nimi i slavní hráči klubu z minulosti Antonín Panenka nebo Karol Dobiaš. "Děkujeme všem fanynkám a fanouškům, kteří podpořili svou přítomností v hojném počtu tento pro Bohemku zcela zásadní krok. Věřme, že i všechny ostatní kroky se podaří učinit podle plánu," uvedli Bohemians 1905.

Radost hráčů Bohemians
zdroj: ČTK autor: Milan Kammermayer

Stadion v Ďolíčku nesplňoval prvoligové podmínky, proto ho Bohemians 1905 museli v roce 2010 opustit a přesunout se do nedaleké Synot Tip Areny. Rozhodnutí nelibě nesli fanoušci Bohemians i Slavie, která je na stadionu v Edenu domácím týmem. Po sestupu do druhé ligy se Klokani do Ďolíčku vrátili. Při návratu do nejvyšší soutěže museli areál upravit.

Fanoušci se v minulosti obávali, že stadion bude zbourán. Kvůli záchraně klubu a populárního Ďolíčku fanoušci kandidovali do zastupitelstva městské části s uskupením Desítka pro domácí. Po volbách se stali součástí radniční koalice a odkoupení stadionu se dostalo do programového prohlášení rady.

"Boj však není u konce - během příštího volebního období bude třeba stadion patřičně zvelebit a provést řadu nutných investic. Proto je třeba zabojovat, aby si Bohemka i její fanoušci zachovali prostřednictvím Desítky pro domácí přímý vliv na vedení radnice i v příštím volebním období," uvedl vršovický fotbalový klub.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články