Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Pozitiva podle Bílka – hráči bojující o Euro i Barošův gól

Dublin – Útočník Milan Baroš gólem přispěl v Irsku k výsledku 1:1, ukončil střelecký půst, který jej v národním týmu provázel od loňského března, a zároveň uzavřel čtvrtou desítku svých reprezentačních tref. Ani po remíze nevypadal Baroš sklesle. Radost ze solidního výkonu vyrovnávací gól Irů naopak mírně přebil reprezentačnímu trenéru Michalu Bílkovi. V posledním testu před květnovou nominací na mistrovství Evropy jej ale prý potěšili i hráči, kteří jsou zatím na "hraně" a bojují o účast na šampionátu.

Irsko - Česko
zdroj: ČTK/AP

V národním týmu se naposledy radoval v kvalifikačním duelu s Lichtenštejnskem v Českých Budějovicích, na Aviva Stadium jeho chvíle přišla v 50. minutě. Rodák z Vigantic Milan Baroš přebral přihrávku Rezka a zblízka překonal brankáře Givena přesným obstřelem. Z jeho gest na hřišti bylo znát, jak moc jej přesný zásah těší. "Nejprve jsem se bál, že budu v ofsajdu. Nabíhal jsem na první přihrávku a Honza Rezek akci trochu podržel, takže jsem se musel trochu vracet. Napodruhé jsem zpracoval míč, gólman běžel proti mně a důležité bylo, abych ho netrefil. Ale spadlo to tam," popsal Baroš vedoucí branku českého týmu.

Přestože se na něj loni po nevýrazných výkonech v národním týmu valila kritika, trenér Michal Bílek jej stále považoval za první volbu při sestavování útoku. Bílek měl v Dublinu radost i za Baroše. "Milan už ten gól v národním dresu moc potřeboval. Pomůže mu a pomůže to celému týmu," věřil Bílek.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Michala Bílka a Jiřího Štajnera

I když Češi nakonec z irské metropole neodjeli s vítězstvím, kterému byli po Barošově vedoucí trefě blízko, útočník ani po remíze nevypadal sklesle. "Je škoda, že jsme to nedotáhli k výhře, ale odehráli jsme výborný zápas. Vyrovnání mi dojem z naší hry nezkazilo, protože jsme byli lepší. Inkasovaný gól spíš výsledek jen kosmeticky upravil," uvedl Baroš.

Bílek: Máme z čeho vybírat

V soutěžním zápase by se Bílek zlobil, že reprezentace na hřišti soupeře dobře rozehraný zápas nedotáhla do vítězného konce. Ale v irské metropoli se nad ztrátu povznesl. "Myslím, že jsme si výhru zasloužili, protože jsme sehráli poměrně dobrý zápas. Mrzí mě remíza i v přípravě, protože jich za rok nesehrajeme tolik. Nechci říct, že mě to bolí, ale vyrovnávací gól padl po naší zbytečné chybě," uvedl Bílek a pokáral střídajícího záložníka Daniela Koláře, jehož zaváhání ve středu pole irské trefě předcházelo.

Simon Cox v souboji s Tomášem Sivokem
zdroj: ČTK/AP

Zápas v Irsku byl posledním před zveřejněním květnové nominace a Bílek připustil, že možná bude mít zamotanou hlavu, až bude vybírat jména 23 vyvolených hráčů. "Je brzo něco předjímat, ale všichni hráči, kteří se vrátili do reprezentace, nebo toho zatím neodehráli tolik, si v Irsku řekli o to, abychom o nich intenzivně přemýšleli. Ale vždycky je lepší, když máme z čeho vybírat. A to my v této chvíli máme," uvedl Bílek.

V Dublinu byl zvědavý hlavně na to, jak si po roce v reprezentaci povedou záložník Jiří Štajner s obráncem Davidem Limberským a také další bek František Rajtoral, který dokonce debutoval. Pro všechny měl Bílek slova chvály a řekl, že celé trio si udrželo nominační naději. "Štajner měl pár ztrát, ale zase ukázal, jaký to je fotbalista. Limberský potvrdil, jakou má teď formu v Plzni a to samé platí i pro Rajtorala, který po příchodu na hřiště ukázal dvě fantastické akce. Všichni si prostě splnili své," přemítal Bílek.

Čech: Jsem rád, že jsme nezopakovali Norsko

"Ten strašák z Norska tam byl. Ale v Irsku všichni hráli s chutí. Za žádnou cenu jsme to nechtěli zažít zase, protože bychom se před Eurem dostali pod tlak. Takhle si tu pohodu udržíme, rozjedeme se na pozitivní vlně. Snad se to nevytratí do doby, než se zase sejdeme v květnu."

Také podle Petra Čecha, který nosil místo chybějícího Tomáše Rosického kapitánskou pásku, všichni obstáli, což má být dobrý signál před květnovou nominací. "Kluci z Liberce a Plzně ukázali, že jsou rozehraní a daří se jim. Je dobré vidět, že můžou být opravdu platní," uvedl Čech.

Tým se před evropským šampionátem sejde 20. května, poté zamíří na soustředění do Rakouska. Bílek prý zatím není rozhodnutý, jestli na herní kemp odjedou pouze hráči nominovaní na Euro, nebo i někteří náhradníci.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články