Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/24

Postup na dosah. Češi mohou na Euro, pokud dnes porazí Lotyšsko

Riga - Česká reprezentace si může už po zápase s Lotyšskem zajistit postup na mistrovství Evropy. Potřebovala by k tomu vyhrát v Rize a zároveň, aby Nizozemci nezvítězili v Turecku. Přestože jde na papíře o utkání, které by mělo být pro český tým nejjednodušší cestou ke třem bodům, lotyšský celek byl jedním ze dvou týmů, s nimiž zatím čeští fotbalisté ztratili v kvalifikaci body. Přímý přenos sledujte od 17:30 na ČT sport a na našem webu.

Bořek Dočkal v utkání s Kazachstánem
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Remíza s českým výběrem nebyla ojedinělým úspěchem výběru Marianse Paharse. Lotyši potvrdili dobrou formu čtvrteční remízou 1:1 v Turecku, o kterou se postaral v první minutě nastavení bývalý jablonecký útočník Valerijs Šabala.

"Podle mého názoru je to velmi úspěšný výsledek a ukazuje to, že už dneska v Evropě nejsou slabá mužstva. Čeká nás velice těžké utkání, ale samozřejmě víme, že je pro nás zase strašně důležité. Jsou jen dva dny volna, což je šílené, ale musíme udělat maximum, abychom se připravili co nejlíp a uspěli," dodal Vrba.

Lotyši v Turecku ztratili i matematickou šanci na přímý postup ze skupiny a v kvalifikaci ještě nevyhráli. Proti Česku ale mají poslední příležitost, jak se alespoň přiblížit třetímu místu, zajišťujícímu baráž. Pokud Lotyši nevyhrají, budou jejich naděje na postup prakticky nereálné.

"Každý zápas bereme jako finále. Je nám jedno, proti komu hrajeme, jestli už ten tým postoupil nebo nepostoupil. Chceme, aby hráči podávali co nejkvalitnější výkony a na týmu bylo vidět, že se zlepšuje," řekl trenér Marians Pahars. "I my máme o to hrát. Chceme hrát kvůli fanouškům a hodně hráčů také nemá angažmá, takže se chtějí ukázat," prohlásil Pahars.

Zbývající program skupiny A

6. září:
Lotyšsko - Česká republika
Turecko - Nizozemsko
Island - Kazachstán

10. října:
Česká republika - Turecko
Kazachstán - Nizozemsko
Island - Lotyšsko

13. října:
Nizozemsko - Česká republika
Turecko - Island
Lotyšsko - Kazachstán

Lotyšský trenér si však uvědomuje, že šance Lotyšů už je nyní mizivá. Přesto chce dokázat to, co se mu povedlo v březnu, kdy jeho výběr v Praze remizoval s Českem. "Myslím, že na třetí místo už je pozdě. Sice jsme odehráli dobré zápasy v Turecku (ve čtvrtek 1:1) i v Česku, ale nevyhráli jsme. Nemáme ani jednu výhru. Zítra chceme český tým obrat o nějaké body. Musíme hrát kompaktně, zase z obrany a doufat, že nás podrží i brankář," dodal Pahars, který si na deset minut zahrál ve vzájemném duelu českého týmu s Lotyšskem na Euru 2004.

Velkou roli může hrát také únava Lotyšů. "Na odpočinek byla krátká doba. Ti, co nehráli, mají více sil, podle toho taky bude vypadat sestava. Někteří hráči na takový zápasový rytmus nejsou zvyklí," upozorňuje trenér lotyšské reprezentace.

Český celek se stejně jako proti Kazachstánu bude muset obejít bez řady zraněných - kapitána Rosického, dalších záložníků Pilaře, Váchy a Plašila, útočníka Necida a stopera Sivoka. Dá se čekat, že Vrba udělá nějakou změnu v sestavě. Dvěma góly proti Kazachům si o místo v základní jedenáctce řekl Škoda, a kouč možná zamíchá i složením středové formace.

Češi si po výhře nad Kazachstánem pojistili postupové druhé místo a jejich náskok před třetím Nizozemskem narostl na šest bodů. Pokud nechtějí spoléhat na to, že "Oranjes" aspoň v jednom ze tří duelů zaváhají, musejí k absolutní jistotě postupu uhrát ve zbylých zápasech v Lotyšsku, s Tureckem a v Nizozemsku aspoň čtyři body. O bod za výběrem "Tulipánů" je na čtvrtém místě Turecko, které na český celek ztrácí sedm bodů a teoreticky ho taky ještě může v tabulce přeskočit.

Pokud Turecko v nedělním duelu obere o body Nizozemsko, výhra v Lotyšsku dovede Čechy s předstihem na šampionát. Remíza ještě svěřencům Pavla Vrby definitivní jistotu nedá, stačí ale k tomu, aby si zajistili minimálně účast v listopadové baráži. Zde se objeví osm týmů z třetích míst ve skupinách, první dva celky z každé skupiny a nejlepší mužstvo z třetích míst postoupí do Francie přímo.

Čeští hráči ale chtějí zvítězit za každou cenu. "Člověk by chtěl proměnit hned svůj první mečbol, který je ale ještě hypotetický," říká Petr Čech. "Když Nizozemsko vyhraje, všechno bude ještě otevřené. My se hlavně musíme soustředit, abychom svůj zápas vyhráli. Pak uvidíme, jestli to bude stačit, nebo ještě budeme muset uhrát nějaké body," dodává.

"Pravděpodobně nám chybí ještě tři body. Další zápas s Lotyšskem a zápas v Turecku mohou o kvalifikaci rozhodnout. Ale ještě není nic hotovo, není co slavit," varuje kouč Pavel Vrba.

Pokud Nizozemci v Turecku zvítězí, budou mít Češi jistotu baráže, i když v Rize prohrají. Ještě blíž k postupu je Island, který vede tabulku o dva body před Českem a o osm před Nizozemskem. Islandu stačí k premiérové účasti na velké akci uhrát remízu s Kazachstánem. Díky lepším vzájemným utkáním s Oranjes skončí Island v každém případě před výběrem Dannyho Blinda, a tak má již nyní zajištěnou účast v baráži.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články