Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Postup do první fotbalové ligy již nepůjde koupit

Praha - Kluby první a druhé fotbalové ligy si na dnešním ligovém shromáždění odsouhlasily, že v budoucnu již nebude možné kupovat postup do nejvyšší soutěže, což letos udělalo Slovácko na úkor Čáslavi. Kluboví činovníci na návrh předsedy svazu Ivana Haška odsouhlasili, že v dalších letech bude možné postupovat pouze na bázi sportovní, tedy podle pořadí v konečné tabulce. Nově podle vzoru UEFA bude mít každý v lize vyloučený hráč automaticky zastavenou činnost bez ohledu na to, zda uviděl červenou kartu přímo nebo po druhém napomínání.

S návrhem před kluby předstoupil Hašek, podle kterého se tato úprava přiblíží praxi v evropských pohárech. "Předseda svazu také apeloval na to, aby se ještě více zpřísnil boj proti fotbalovým chuligánům a proti rasistickému chování," uvedl po jednání svazový mluvčí Václav Tichý.

Za kritiku rozhodčích už žádné pokuty

Další podstatnou změnou, která bude platit už od startu nového ligového ročníku, je zrušení pokuty za kritiku rozhodčích, která byla dosud 50 tisíc korun. "Kluby si musí sami pohlídat, jak se hráči, trenéři a funkcionáři po zápasech chovají. A pokud jejich chování překročí rámec slušného chování, může šéf ligy dát podnět disciplinární komisi. Věříme, že se nespustí lavina, kromě jednoho klubu se ke změně přiklonily všechny ostatní," uvedl svazový místopředseda Miroslav Kříž, který ze své pozice poprvé jednání ligového shromáždění řídil. 

Nově se také sníží sazba za podání stížnosti na rozhodování utkání. Dosud musel stěžující si klub platit 50 tisíc, ale jeho zástupci vždy připojili úmyslně i nějakou drobnou chybičku, kterou musela komise při prozkoumání uznat, a díky tomu se suma za stížnost vracela. "Nyní se bude platit deset tisíc za stížnost v první a pětina této sumy v druhé lize," vysvětlil Ivo Lubas, šéf soutěžního úseku ČMFS. Nového hávu by se měl dočkat Pohár ČMFS, který by měl získat už v příštím týdnu titulárního partnera.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články