Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Portugalce čeká v baráži o MS Švédsko, Francie se utká s Ukrajinou

Curych – Portugalský Cristiano Ronaldo proti Zlatanu Ibrahimovičovi ze Švédska. Souboj jedněch z nejlepších hráčů světa nabídne baráž o mistrovství světa 2014 v Brazílii. Rozhodl o tom los v Curychu. V dalším duelu vyzve Francie Ukrajinu. Zbylé dvě dvojice tvoří Řecko - Rumunsko a Chorvatsko - Island. Úvodní zápasy se budou hrát 15. listopadu, odvety o čtyři dny později.

Radost fotbalistů Portugalska
zdroj: ČTK/AP/ autor: Peter Morrison

Portugalci se se Švédskem střetli patnáctkrát v historii a pouze ve třech případech zvítězil tým z Pyrenejského poloostrova. "Proti Švédsku nás čekají dvě velmi těžká a vyrovnaná utkání. Přestože mají jednoho z nejlepších útočníků na světě, tak jsou silní jako celek," komentoval los portugalský trenér Paulo Bento. "Světové hvězdy jako Ronaldo a Ibrahimovič vždy umějí něčím extra změnit zápasy. Jsem rád, že jednu z nich máme, ale potřebujeme, aby hrál dobře celý tým," upozornil kouč Švédska Erik Hamrén.

Ve špatné výchozí pozici je podle statistik Ukrajina, která Francii neporazila ani v jednom ze sedmi duelů v historii. Svěřenci Michajla Fomenka navíc prohráli všechny čtyři dosavadní baráže o MS či o ME.

Výběr ze země galského kohouta naposledy porazil Ukrajince 2:0 ve skupině loňského Eura v Doněcku. "Ukrajina je tým, který nedostává příliš gólů, ale je dobré, že hrajeme odvetné utkání doma," zhodnotil los trenér Francie Didier Deschamps. Jeho výběr čeká podobně jako Portugalce druhá světová baráž za sebou.

Největší překvapení kvalifikace Island bude usilovat o svou premiérovou účast na závěrečném turnaji. S Chorvatskem však Seveřané oba předchozí vzájemné duely v roce 2005 prohráli.

Island se zhruba 315 tisíci obyvatel se může stát nejmenším státem v historii světových šampionátů. Dosavadní rekord drží Trinidad a Tobago s populací 1,2 milionu. Kouč Seveřanů Lars Lagerbäck usiluje o čtvrté MS za sebou: na předchozích akcích vedl Švédsko (2002 a 2006) a naposledy v roce 2010 Nigérii.

Je nám líto, video expirovalo.
Barážový los o MS 2014 v Brazílii

Řecko se s Rumunskem v mezinárodním zápase utkalo poprvé už v roce 1930, když v rámci Balkánského poháru utrpělo debakl 1:8. Dohromady se soupeři střetli dvaatřicetkrát, poslední duel vyhrálo před dvěma lety Rumunsko 3:1.

Čtyři vítězové baráže zkompletují třináctku evropských týmů na světovém šampionátu. Účast v Brazílii si už po kvalifikacích zajistili fotbalisté Anglie, Belgie, Bosny a Hercegoviny, Itálie, Německa, Nizozemska, Ruska, obhajujícího Španělska a Švýcarska.

Los baráže o účast na fotbalovém mistrovství světa 2014:

Portugalsko - Švédsko, Ukrajina - Francie, Řecko - Rumunsko, Island - Chorvatsko.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články