Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Pod tlakem jsem pořád, ale věřím, že hráči ukážou charakter, říká Hašek

Cítí tlak, ale věří, že tým má sílu hned zareagovat na propadák v Gruzii. Trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek je přesvědčený, že v Lize národů proti Ukrajině dokáže jeho výběr v pražském Edenu odčinit sobotní debakl 1:4 v Tbilisi. Další porážka podle něho nepřichází v úvahu. Zápas Česko – Ukrajina můžete sledovat v přímém přenosu od 20:05 na ČT sport i ČT sport Plus.

Ivan Hašek
zdroj: Reuters autor: Lisi Niesner

Zkušený jednašedesátiletý kouč převzal mužstvo v lednu a po úvodních čtyřech výhrách v přípravě s ním v součtu s nevydařeným vystoupením na mistrovství Evropy čtyřikrát po sobě nezvítězil.

"Víte, že jsem působil v arabském světě. Tam když prohrajete jeden zápas s takovým týmem, jako je al-Hilál, tak víte, že končíte. Pod tlakem jsem pořád. O to víc teď, protože výkon v Gruzii nebyl dobrý. Naučil jsem se s tím žít a jsem na to připravený. Hráčům ale věřím. Myslím, že kluci ukážou charakter," uvedl Hašek.

Po nevydařeném zápase v Gruzii se na mužstvo snesla velká kritika ze strany veřejnosti. Hašek věří, že se mužstvo v úterý zvedne. "Mentálně jsme byli dole všichni, to ani nejde jinak být. Každou minutou se snažíme, aby kluci byli v hlavě připraveni. Když je vidím, tak odhodlaní jsme všichni. Kritiku přijímáme, protože je oprávněná. Neviděl jsem nikoho, kdo by se na něco vymlouval. Všichni přijali kritiku, svěsili hlavy, my taky. A teď je na nás, abychom ten výkon napravili," řekl Hašek.

"Samozřejmě nejvíc zodpovědný za výkon týmu jsem já jako trenér. Kritiku přijímám na sebe, sám sebe kritizuji. Přemýšlím, co jsme s realizákem mohli a co můžeme udělat líp. Ale teď už je to za námi, už to nezměníme. Už jsme se připravovali na zápas s Ukrajinou, měli jsme video. Nemůžeme se v tom patlat a rozmazávat to dál. Bylo to špatné, ale teď je možnost, aby to bylo dobré. Je před námi velký zápas, který si nemůžeme dovolit prohrát," dodal Hašek.

Ukrajinci vstup do Ligy národů také nezvládli a v azylu na Letné prohráli s Albánií 1:2. "Bude to jiný zápas než proti Gruzii. Albánie předvedla proti Ukrajině velmi dobrý výkon, podobně jako Gruzie proti nám. Viděli jsme ten zápas, udělali jsme si z něj rozbor," řekl Hašek.

To potvrdil i obránce Vladimír Coufal. "Jaká je v týmu nálada? Má to dvě stránky. Brzy nás čeká další zápas, takže se z toho musíme rychle oklepat. Udělali jsme si analýzu, co bylo špatně. Vlastně všechno. Teď už se musíme soustředit na to, co bude, ne co bylo. Ale já osobně se přes to nepřenesu ještě dlouho," řekl před pondělním tréninkem.

Dvaatřicetiletý reprezentant potvrdil, že hráči si uvědomují svoji odpovědnost. "Na hřišti jsme my, ne trenér. Hrajeme ale především za celé Česko, nejen za trenéra. Když na nás bude hrdé Česko, pak i trenér, všechno jde s výsledky ruku v ruce. Uděláme všechno, abychom předvedli diametrálně odlišný výkon," dodal Coufal.

Hašek je přesvědčený, že ví, jak na Ukrajinu. "Albánie a Gruzie hrají podobným stylem na kontry, Ukrajina se prezentuje také svým jiným způsobem stejně jako my. Narazí na sebe dva rozdílné styly a já věřím, že my budeme ti šťastnější. Základní předpoklad je, aby z našich hráčů byly vidět emoce, touha po vítězství," doplnil Hašek.

Hned po prohře v Tbilisi uvedl, že zamíchá se sestavou, konkrétní však tradičně nebyl. Nepotvrdil ani to, zda uvažuje o změně rozestavení. "Změny v sestavě určitě budou. K taktice se teď nechci vyjadřovat, nechci něco prozrazovat," uvedl Hašek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články