Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Po ochodu anglických celků ze Superligy začaly oslavy. Krásný den pro fotbal, zní z ostrovů

Vlna kritiky a hněvu se na ostrovech změnila v úlevu a oslavy. Ze strany hráčů, expertů a také fanoušků po odchodu šesti anglických klubů z plánované Superligy létala jedna radostná zpráva za druhou. "Krásný den pro fotbal," napsal například obránce Manchesteru City Benjamin Mendy.

Nezávislá uzavřená soutěž, jež vzbudila masivní odpor fotbalové veřejnosti, se tak zhruba 48 hodin po svém vyhlášení v noci na pondělí ocitla před krachem. "Superliga skončila. Dobrá práce, všichni fanoušci a celá země!" napsal na sociálních sítích bývalý obránce Liverpoolu Jamie Carragher.

"Krásný den pro fotbal. Můžeme stále hrát, můžeme stále bojovat, můžeme stále snít," uvedl Benjamin Mendy z Manchesteru City, jenž jako první klub ohlásil v úterý večer odchod. Následovaly ho Arsenal, Manchester United, Liverpool, Tottenham a Chelsea.

Anglické kluby reagovaly na obrovský tlak ze strany fanoušků, klubů i jejich hráčů, národních svazů a mezinárodních federací UEFA a FIFA. Plánovaný komerční projekt elitní soutěže pro 20 týmů, z nichž patnáct by mělo účast automaticky zajištěnou, podle kritiků popíral dlouhodobě zažitý soutěžní model evropského fotbalu.

"Toto oznámení vítám. Je to správný výsledek pro fotbalové fanoušky, kluby a komunity po celé zemi. Musíme pokračovat v ochraně našeho milovaného národního sportu," uvedl po rozhodnutí šestice anglických klubů britský premiér Boris Johnson.

Bývalý kapitán Manchesteru United Rio Ferdinand kvitoval, že kluby "dostaly rozum". "Fotbal vždy byl a bude o fanoušcích. Nikdo se jich na jejich názor neptal. Hanba," napsal.

Jeho bývalý spoluhráč Gary Neville uvedl, že superligové extempore by mělo znamenat konec amerických majitelů klubu. "Glazerovi už nemají v Manchesteru co dělat. Musíme společně pracovat na tom, aby se změnila pravidla pro vlastnictví (klubů) v naší zemi. Lidé promluvili. Pokud by tohle pokračovalo, hrozila anarchie," řekl vlivný televizní expert.

Proti Superlize protestovala v úterý večer před zápasem proti Brightonu zhruba tisícovka fanoušků Chelsea, které přišel uklidňovat člen vedení klubu Petr Čech. Poté, co se objevila v té době neoficiální informace, že "blues" z projektu odstupují, změnily se protesty příznivců v oslavy. "Zachránili jsme fotbal!" skandovali.

Odstoupení šestice anglických klubů přivítala i Fotbalová asociace, podle níž soutěž "ohrožovala celou fotbalovou pyramidu". "Anglický fotbal se pyšní historií, v níž mají příležitost všechny kluby, a proto jeho zástupci jednomyslně odmítli uzavřenou soutěž. Ocitli jsme se v situaci, která mohla rozdělit celý náš sport, ale místo toho nás všechny spojila," uvedli zástupci nejstarší národní fotbalové federace.

Po odstoupení anglické šestice zbyly v projektu plánované elitní soutěže tři velkokluby ze Španělska (Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid) a tři z Itálie (Juventus Turín, AC Milán Inter Milán). Představitelé Superligy uvedli, že zváží kroky k úpravě projektu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články