Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Po chycené penaltě zaúřadoval VAR. Když řeknu, co si myslím, pošlou mě domů, zlobil se kouč Nigérie

Obrat Francii o body v základní skupině? To by bylo velké překvapení. A Nigérie k němu neměla na mistrovství světa fotbalistek daleko. Stačilo jí vydržet ještě 15 minut. Jenže pak přišla penalta, která vše změnila. Tedy přesně dvě penalty. První favoritky nedaly, ale videorozhodčí rozhodl o opakování pokutového kopu, což kouč afrického výběru po porážce 0:1 nesl hodně nelibě. Zlobil se zaslouženě?

Fotbalistky Nigérie v diskuzi se sudí
zdroj: REUTERS autor: Stephane Mahe

Skupinou propluly do osmifinále bez ztráty jediného bodu. Že by to ale ze strany fotbalistek Francie byly na domácím šampionátu přesvědčivé výkony, to nikoliv. Navíc jak výhru nad Norskem, tak i Nigérií si zajistily až z penalt, u nichž hrál klíčovou roli videorozhodčí, který má na ženském šampionátu premiéru.

Proti Seveřankám byl na popud VARu odpískán pokutový kop, z něhož si jedny z největších favoritek na zisk titulu zajistily tři body za triumf 2:1. Už tato penalta nebyla u některých vnímána jako správně vyhodnocená. Reakce na rozhodnutí v zápase proti Nigérii ale vyvolaly ještě větší emoce.

"Kdybych řekl, co si skutečně myslím a jaké jsou nyní moje pocity, pravděpodobně by mě poslali domů. Proto to radši komentovat vůbec nebudu," durdil se po střetnutí například kouč afrického výběru Thomas Dennerby.

Je nám líto, video expirovalo.
Němky i Francouzsky ovládly i třetí zápas na MS

O co tedy přesně šlo?

Běžela 73. minuta, když Ngozi Ebereová ve vápně sestřelila Viviane Asseyiovou a sudí okamžitě ukázala na penaltový puntík. Pro Francii to bylo vysvobození, protože se jí proti zarputilým Nigerijkám herně nedařilo a nemohla se prosadit. Afričanky naopak dostaly dvojitou ránu, jelikož obránkyně šla po druhé žluté kartě ven. 

K penaltě se postavila Wendie Renardová. Pozvolna se rozběhla k míči, ale k šoku zaplněných ochozů stadionu v Rennes míč z její kopačky olízl pouze tyč a zamířil vedle. Zatímco hráčky v modrém zklamaně koukaly, Nigerijky okamžitě slavily.

Jenže radost jim nevydržela příliš dlouho. Sudí do sluchátek dostala od videorozhodčí tip, že brankářka nezůstala u kopu dostatečně dlouho na čáře a reagovala příliš brzy. Rozhodčí Melissa Borjasová proto vše zkontrolovala na monitoru a znovu ukázala na puntík.

Hráčky Nigérie se zlobily a protestovaly, ale k ničemu jim to nebylo. Míč si opět vzala Renardová a tentokrát už pokutový kop proměnila. Zajistila tak Francii třetí výhru, zatímco Nigérie, jež za celý duel nevystřelila na branku, po druhé prohře bude muset čekat, zda se třemi body na kontě postoupí ze třetího místa, či nikoliv.

Kouč afrického týmu Dennerby své svěřenkyně i přes prohru za výkon pochválil, ale jen těžko krotil emoce kvůli penaltě. "Moje hráčky jsou hrdinky. Samozřejmě jsme z výsledku zklamaní. Francie je skutečně výborný tým a nepotřebují od nikoho pomoc. Holky bojovaly skvěle. Plnily plán, který byl ale rozmetán lidmi, s kterými nejsme spokojeni," zlobil se.

Francouzska Wendie Renardová se raduje z gólu v síti Nigérie
zdroj: REUTERS autor: Stephane Mahe

Měl ale proč?

Popravdě ne. I když osmnáctiletá brankářka Chiamaka Nnadozieová skutečně překročila čáru jen o pár centimetrů, dle pravidel, které začaly platit od 1. června, si počínala nepovoleně. Nově totiž gólmanka musí mít při kopnutí do míče během penalty alespoň jednu nohu na brankové čáře. Nesmí tak být oběma nohama před ani za, což Nigerijka nedodržela.

Že rozhodnutí bylo správné, potvrdila pro BBC třeba bývalá anglická reprezentantka Laura Bassettová, která zároveň přiznává, že na nové pravidlo si hráčky budou muset ještě nějakou dobu zvykat a dají se očekávat i další nesrovnalosti.

"Francie si zasloužila vyhrát, jelikož Nigérie se provinila proti pravidlům. Pro hráčky je to ale těžké, protože to bude chtít nějaký čas, než se to naučí a změní své tréninkové metody," prozradila.

V táboře Francie po střetnutí vládla dobrá nálada. Favoritky postoupily s devíti body na kontě a skóre 7:1. Silné nervy navíc ukázala defenzivní hvězda Renardová, která po proměněné penaltě má na turnaji tři vstřelené góly do soupeřových branek a také jednu kuriózní do vlastní.

"Spoluhráčky se mě ptaly, jestli chci kopat znovu. Rozhodla jsem se, že do toho půjdu. Bylo to důležité pro mě i pro celý tým," oddechla si po utkání Renardová, kterou chválila i vlastní trenérka Corinne Diacre.

"Chtěla bych vyzdvihnout kuráž, kterou Wendie ukázala. Měla odvahu vzít si znovu míč a penaltu proměnit," dodala.

Zdroj
ČT sport, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články