Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Po Anglii další těžká váha. S Brazílií můžeme jen získat, tvrdí Uhrin

Ve Wembley s Anglií a pak Brazílie. Procházka po fotbalovém nebi? Spíš se z toho může rychle stát peklo. Když si přivezete z Londýna "bůra" a pak si případně naběhnete na vidle pokračovatelů Pelého, Ronaldinha a Neymara před vyprodaným stadionem v Edenu, může to zahýbat i s hodně silnými náturami. Nebo ne? Zápas s Brazílií můžete sledovat v úterý od 20:05 v přímém přenosu na ČT sport i webu ctsport.cz.

Ondřej Čelůstka (vpravo) a Harry Kane v utkání Anglie - Česko
zdroj: Reuters autor: David Klein

Bývalý strůjce úspěchů národního týmu Dušan Uhrin starší si nemyslí, že by případná porážka s Brazílií, pokud by nebyla příliš vysoká, mohla nějak výrazně ovlivnit atmosféru v týmu a hlavy hráčů. "Mají pak tři měsíce do další kvalifikace, aby se z toho oklepali," vysvětlil trenér, který dovedl národní tým ke stříbru na Euru 1996.

Skladbu dvou výjimečných zápasů za sebou také nepovažuje za nešťastně zvolenou, i přesto, že fotbalovou asociaci přišel úterní zápas na velké peníze. Hrát s Brazílií je podle něho hlavně dárek pro diváky. "Není to kvalifikace, je to svátek fotbalu a náš tým v něm může jenom získat," tvrdí kouč.

"Ono jim to neublíží. Tihle kluci jsou zvyklí prohrávat s týmy na tomhle levelu," uvedl internacionál Ladislav Vízek. U jeho následovníků mu jen schází víc fotbalového kumštu. "Mluvil jsem o zápase s Anglií s bývalým trenérem nároďáku a ten mi řekl: to není o taktice – tady je to o tom, kdo to umí a kdo to neumí."

Vízek byl rád, když reprezentaci převzal Jaroslav Šilhavý. "Protože se tam změnila atmosféra – jeho předchůdce Karel Jarolím byl takovej protivnej. Ale nakonec je jedno, kdo to vede. Hlavní jsou hráči. A těch moc nemáme," vysvětlil Vízek s tím, že pak musejí jít na hřiště Jankto a Darida, kteří teď ve svých týmech téměř nehrají.

"To dřív nepřipadalo v úvahu. Pak hrajeme na Schicka, který je v útoku sám, a chceme, aby to přidržel a rozehrál, když tam s ním nikdo není," konstatoval s tím, že v nominaci jsou tři brankáři a jediný útočník.

"Asi jich víc nemáme. Jsem možná zbytečně pesimistickej, ale přesto si myslím, že z druhého místa v naší kvalifikační skupině postoupit můžeme - ty další celky jako Černá Hora, Kosovo a Bulharsko jsou naše úroveň, s těmi se budeme možná taky trápit, ale měli bychom to uhrát."

Hrrr na ně? Kdepak. Hlavní je jednotná myšlenka

Uhrin se pozastavil nad výrokem stopera Kalase, který po debaklu v Anglii říkal, že na Brazílii teď musí český celek v Praze 'vlítnout'. "Já bych tam hlavně chtěl vidět jednotnou myšlenku. Aby bylo jasné, co chce ten tým hrát. Nemůže jednou jen bránit a podruhé na ně vlítnout," vysvětlil.

Vízek očekává, že Šilhavý udělá pro zápas s Brazílií hodně změn v sestavě, že v Edenu postaví víc slávistů, kteří na svém stadionu budou chtít předvést, jak se jim v současné době daří v lize i v Evropské lize. "Ti budou jezdit, jsem na ten zápas strašně zvědavý," řekl, ale jedním dechem dodal, že je to přátelák, který nic neříká.

"Ani případná vyšší porážka by těm hráčům nic neudělala, rozjedou se ke svým týmům a za chvíli na to zapomenou, ale je to otázka hlavně pro trenéra, aby si z toho vzal ponaučení. Jardovi Šilhavému přeju, aby tomu týmu dal tvář."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články