Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Plzeň i Liberec vyzvou favority, Spartu doma čeká APOEL

Villarreal (Španělsko) – Dva čeká souboj, v němž jsou outsidery, třetí by měl doma potvrdit roli favorita. Tak jsou rozdány karty pro české týmy před druhými zápasy Evropské ligy. Plzeň i Liberec se střetnou s hlavním adeptem na postup ve skupině, Viktoria vyzve Villareal, Slovan zase Marseille. To Sparta má o poznání hratelnějšího soupeře. Doma přivítá APOEL. Textový on-line přenos z utkání Sparta - APOEL sledujte na našem webu od 19:00. Přímý přenos duelu Villareal - Plzeň pak od 20:30 na ČT sport nebo na našem webu

Plzeň v generálce porazila Liberec 2:1 a vystřídala ho na druhém místě tabulky. Viktoria tak prodloužila vítěznou sérii pod trenérem Karlem Krejčím na osm soutěžních zápasů při skóre 18:1. Ve Španělsku jí však bude chybět několik hráčů. Kvůli zraněním ani neodcestovali záložník Ondřej Vaněk a útočník Jan Holenda a otazník visí nad Janem Baránkem. Naopak další středopolař Daniel Kolář po operaci lícní kosti může hrát v ochranné masce.

Plzeňští vědí, že na rozdíl od utkání s Minskem budou outsidery. "Favorit jsou určitě oni, ale my neskládáme zbraně. Prohráli s Rapidem Vídeň, takže uspět určitě můžeme a pokusíme se o to. Chtěli bychom tam neprohrát, to bude hlavní cíl. Ale nějakého "zanďoura" hrát nebudeme," řekl pro plzeňský web záložník Jan Kopic.

Villarreal má podobně jako Plzeň výtečnou formu, kterou potvrdil sobotní výhrou 1:0 nad Atléticem Madrid. Po pátém vítězství za sebou se tým kouče Marcelina posunul do čela španělské ligy o bod před Barcelonu. To se klubu z jednapadesátitisícového města povedlo poprvé za 92 let své existence. "Oni sice vedou svoji ligu, ale my tam jedeme hrát náš fotbal. Chceme hrát útočně a ne pouze v obraně. Snad pobavíme diváky a padne hodně gólů," uvedl další krajní záložník Milan Petržela.

Semifinalista Ligy mistrů z roku 2006 chce doma napravit úvodní ztrátu s Rapidem a v evropských pohárech ukončit šňůru tří porážek. "Jsem si jistý, že zápas proti Viktorii bude složitý. V prvním utkání skupiny jsme neuspěli, takže nemáme jinou možnost, než ve čtvrtek vyhrát," upozornil obránce Villarrealu Víctor Ruiz.

Liberec by rád Marseille překvapil

Zatímco Liberec vstup do hlavní fáze Evropské ligy nezvládl, když doma prohrál s Bragou 0:1 a přišel o sérii čtyř výher z předkol, Marseille na úvod potvrdila roli favorita skupiny a zvítězila jasně 3:0 v Groningenu. Severočeši ale věří, že ve Francii mohou překvapit. Zvlášť když se jim venku v pohárech daří - z posledních deseti zápasů na půdě soupeře prohráli jediný a například předloni dokázali remizovat v Seville.

"Nejedeme do Marseille odevzdaní. Určitě tam chceme uhrát nějaké body, i když je to jasný favorit naší skupiny. Nepojedeme tam pokakaní," prohlásil obránce Vladimír Coufal.

Severočeši doufají, že je nijak nepoznamená sobotní porážka 1:2 v Plzni, po které přišli o ligovou neporazitelnost. "V Evropské lize jsme předtím poprvé prohráli s Bragou a hned o víkendu jsme zvládli utkání s Příbramí. Situace se teď opakuje s tím, že jsme poprvé prohráli v lize, ale věřím, že nás to nepoznamená a v Marseille uspějeme. Máme na to Francouze potrápit," uvedl brankář Tomáš Koubek.

Marseille v roce 1993 vyhrála Ligu mistrů a v letech 1999 a 2004 došla do finále Poháru UEFA, v poslední době ale jeden ze dvou nejúspěšnějších francouzských klubů historie jen vzpomíná na zašlou slávu. V minulé sezoně obsadil v lize čtvrté místo a v té aktuální je po osmi kolech až patnáctý. Poslední tři kola nevyhrál a v generálce podobně jako Liberec podlehl Angers 1:2.

Sparta si chce proti APOELu spravit chuť z derby

Sparta do Evropské ligy vstoupila remízou 1:1 na hřišti Asterasu Tripolis a ani generálka na duel s APOELem pro ni nebyla úspěšná. Výběr trenéra Zdeňka Ščasného v derby se Slavií prohrál 0:1, čímž si připsal první porážku v letošní ligové sezoně. Duel s tradičním rivalem navíc letenskému celku nevyšel ani herně, přesto Ščasný věří, že jeho tým se z prohry poučil.

"Co s námi porážka udělá, ukážou až další dny. Prohra ale jednou přijít musela a bohužel přišla v derby. Teď je důležité, abychom se oklepali a ve čtvrtek proti Nikósii hráli úplně jinak," řekl Ščasný. Postrádat bude zraněného záložníka Lukáš Váchu a také Michala Breznaníka, jenž za vyloučení v předkole proti Thunu dostal třízápasový trest.

Spartě by mělo pomoci domácí prostředí, protože v posledních devíti pohárových zápasech na Letné ještě neprohrála (5 výher, 4 remízy). Navíc s kyperskými soupeři má bilanci tří výher, jedné remízy a v sezoně 1964/65 v tehdejším Poháru vítězů pohárů si proti Famagustě stanovila rekordní výhry doma (10:0) a venku (6:0).

APOEL, který v prvním utkání skupiny prohrál 0:3 se Schalke, se také může opřít o zkušenosti z Ligy mistrů. Naposledy si základní skupinu zahrál v předminulém ročníku a v roce 2013 v elitní soutěži dokonce došel až do čtvrtfinále, kde nestačil na Real Madrid.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články