Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Plán na "celoostrovní" Euro je v ohrožení, britská vláda nebude financovat přestavbu stadionu v Belfastu

Severnímu Irsku vážně hrozí, že přijde o spolupořadatelství fotbalového mistrovství Evropy v roce 2028, na němž se mělo podílet s Anglií, Walesem, Skotskem a Irskou republikou. Britská vláda v pátek oznámila, že se nebude finančně podílet na rekonstrukci stadionu Casement Park v Belfastu, jenž měl hostit zápas příštího Eura.

Vizualizace plánované rekonstrukce Casement Parku v Belfastu
zdroj: ulster.gaa.ie

Vláda uvedla, že od roku 2023 předpokládané náklady na přestavbu stadionu vzrostly z původních 180 milionů liber (5,4 miliardy korun) na více než 400 milionů liber (11,9 miliardy korun).

"Existuje tak velké riziko, že se stadion nepostaví včas do začátku turnaje. Proto jsme se s lítostí rozhodli, že není vhodné, aby vláda poskytla finance na rekonstrukci Casement Parku pro zápasy Eura 2028," uvedla britská ministryně sportu Lisa Nandyová.

Podle BBC může Severní Irsko za současných podmínek poskytnout základnu některým týmům či uspořádat přípravné zápasy v existujícím Windsor Parku, jeho naděje na utkání finálového turnaje jsou však podle všeho pryč.

Volba Casement Parku jako dějiště ME byla v Belfastu od počátku vnímaná jako kontroverzní. Stadion je využívaný primárně na irské národní sporty hurling a galský fotbal a nachází se v jihozápadní, republikánské části města.

To vedlo k protestům fanoušků při loňských kvalifikačních zápasech Severního Irska na Euro 2024. Reprezentační stadion Windsor Park v unionistické oblasti ale nesplňuje minimální kapacitu UEFA pro pořádání zápasů šampionátu.

Evropská unie UEFA rozhodla o vítězství společné britské a irské kandidatury loni v říjnu. Mělo se hrát na deseti stadionech v devíti městech: šesti v Anglii a poté v Cardiffu, Dublinu, Glasgow a právě Belfastu.

Případnými náhradními dějišti Eura jsou vedle Olympijského stadionu v Londýně také Old Trafford, Stadium of Light v Sunderlandu a národní stadion irských sportů Croke Park v Dublinu.

Zdroj
ČTK, bbc.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články