Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Pět fotbalistek USA se pustilo do boje s federací. Obviňují ji z platové diskriminace

New York – Dlouhodobé spory mezi ženským týmem USA a Americkou fotbalovou federací nabral na obrátkách. Pět hvězd, Carli Lloydová, Becky Sauerbrunnová, Alex Morganová, Megan Rapinoeová a Hope Solová plánují podat federální stížnost, jelikož se jim nelíbí, jak nízké platy dostávají v porovnání s mužskými kolegy.

Rozkoly mezi federací a fotbalistkami, které svaz zaměstnává, ohledně peněž a podmínek nejsou ničím novým. Minulé léto při turné po vítězství na mistrovství světa například odmítly Američanky hrát na Havaji, jelikož měly nastoupit na umělém povrchu, což považovaly za nebezpečné.

Nastalou situací však celý spor ještě graduje. Pětici hvězd totiž došla kvůli finančním podmínkám trpělivost a hodlají bojovat o vylepšení své pozice. Ve své stížnosti argumentují tím, že právě ženský tým, jež třikrát ovládl světový šampionát a čtyřikrát olympijské hry, je hlavní ekonomickou silou federace, jenže přesto mají v porovnání s mužskými kolegy mnohem horší podmínky ve všech směrech.

"Naši cenu dokazujeme již spoustu let. Rozdíl mezi námi a muži je však příliš velký," řekla Lloydová, jež patří k největším hvězdám ženské kopané. Na posledním světovém šampionátu se s šesti góly podělila o koruny královny střelců a byla vyhlášena nejlepší hráčkou turnaje. K finálové výhře 5:2 nad Japonskem přispěla hattrickem.

Dle právníka zmíněné pětice, která podle vlastních slov vystupuje jménem celého národního týmu, Jeffrey Kesslera dostávají fotbalistky od federace jen 40 procent toho, co muži. Přitom výběr USA dlouho patří k naprosté špičce a podle výjádření hráček svaz především díky jejich úspěchům zvýšil zisky za poslední rok o 20 milionů dolarů.

Stížnost se dostane ke Komisi pro rovnoprávnost pracovních příležitostí, která rozhodne, co s ní bude dál. Hráčky však plánují žádat o vyšetřování proti federaci. Americký svaz se k celé situaci zatím příliš nevyjádřil, ale v oficiálním vyjádření konstatoval zklamání nad nastalou situací.

"Stížnost jsme doposud neviděli, takže ji nemůžeme příliš komentovat, avšak velice nás zklamala. Dloudobě vládneme ženskému fotbalu a jsme pyšní na to, co se nám za posledních 30 let povedlo vybudovat," stálo v prohlášní federace, na jejíž straně je fakt, že s fotbalistkami má uzavřenou kolektivní smlouvu, kterou samy schválily.

Smlouvu má svaz i s muži, kteří ale jsou zaměstnanci svých klubů a od svazu dostávají peníze pouze za reprezentační akce. Fotbalisté tak berou například 5000 dolarů za porážku v přátelském utkání či 17 625 dolarů za výhru proti top soupeři. Fotbalistky naopak získávají celkově pouze 1350 dolarů za vítězství, přičemž za porážku či remízu jsou bez bonusů.

Celý spor se podle všeho potáhne několik měsíců a nebude rozhodnut ani před letními olympijskými hrami, kde by měly Američanky být hlavními aspirantkami na zisk zlatých medailí. Případné rozhodnutí ve prospěch fotbalistek by však mohlo znamenat velké změny v ženském fotbale.

Kauza zároveň opět rozvířila otázku financí pro muže a ženy ve sportu. Nedávno velké emoce vyvolalo prohlášení nyní již bývalého šéfa tenisového turnaje v Indian Wells Raymonda Moora, jenž řekl, že se tenistky vezou jen na slávě mužských kolegů a neměly by brát stejně. Po své kritice v čele podniku musel skončit.

Zdroj
NY Times, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články