Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Pelta se chce vrátit do fotbalu. Ale bude to těžké, promluvil po měsících mlčení

Poprvé od vypuknutí květnové kauzy, kdy byl Miroslav Pelta obviněn z manipulace se státními dotacemi na podporu sportu, vystoupil s veřejným prohlášením. Bývalý předseda Fotbalové asociace se objevil na popud místopředsedy FAČR Romana Berbra před delegáty mimořádné valné hromady, a spustil. Do fotbalu se prý hodlá vrátit skrze dceřinnou firmu STES, ale podle svých slov očekává, že comeback to bude těžký. "Já se nevzdám," prohlásil Pelta.

Ilustrační foto

Záhy poté, co byl schválen volební řád mimořádné valné hromady, si vzal slovo Berbr. "Vyzývám Mirka Peltu, aby před nás předstoupil a řekl nám svůj životní příběh," zaskočil mnohé delegáty. Ti věděli, že Pelta se velkého jednání v Nymburce účastní, prohlášení po více než půl roce mlčení ale čekal málokdo.

"Šest let, které byly před námi, když jsem přišel na post předsedy FAČR, jsme museli řešit hrozně moc. Udělali jsme akademie, elegantně jsme vyřešili profesionální soutěže," začal Pelta. Chybou podle něj nicméně bylo, že fotbal na Strahově "neuměli prodat veřejnosti".

Ilustrační foto

"Stal se průser, mě vzali na vazbu," pokračoval bývalý šéf českého fotbalu, který čelí trestnímu stíhání z ovlivňování dotací na sport z ministerstva školství. Z vazby byl propuštěn po měsíci začátkem června. Nyní je vyšetřován na svobodě.

"I když s Romanem (Berbrem) máme krizové situace, třeba o Listkiewiczovi (šéf rozhodčích, pozn. red.), ve finále musím říct, kdyby tu nebyl on, byli bychom všichni paralyzovaní. Ohromně mě zklamalo, jak se zachovala ministryně školství, paní Valachová. Velké selhání vidím i u Jiřího Kejvala, na lidi jako Pelta nebo Berbr nemá páky. Místo toho, aby řekl, že to je celé zvláštní," řekl Pelta.

Hovořil i o současném dění v asociaci, zejména k moravské komoře. Nelíbilo se mu, že zablokovala změnu stanov FAČR pro snazší volbu předsedy. "Morava je nemocná z toho, že je na ně poslal Berbr. Jsme jediná země s komorami a řešíme tady nesmysly," prohlásil.

Ilustrační foto

Pelta si podle policistů zmanipulovanými dotacemi upevňoval vliv a získával sponzory pro jablonecký klub. Spolu s ním policie stíhá ještě čtyři osoby, mimo jiné vlivného předsedu České unie sportu Miroslava Janstu. Obviněny jsou i dvě právnické osoby, Fotbalová asociace ČR a Česká unie sportu.

Pelta se chce do fotbalu vrátit. "Chystám se, že budu předseda představenstva ve STES. Já se nevzdám. Co vás neporazí, to vás posílí. Nikdo neumřel, bylo mi s vámi dobře. Mám vás rád, čau," zakončil Pelta svou řeč s tím, že ve volbě nového předsedy FAČR podporuje Martina Malíka. Právě ten doteď šéfoval STESu, marketingové společnosti asociace. V 1. kole pak byl skutečně zvolen předsedou FAČR a porazil tak protikandidáta Petra Fouska.

Je nám líto, video expirovalo.
Novým předsedou Fotbalové asociace ČR se stal Malík, stanovy se nezmění

K jeho porážce přispěl právě i Peltův projev. "Vystoupil důrazně, na jeho poměry velmi důrazně. A pochopitelně, že volbu ovlivnil," uvedl Fousek. "Samozřejmě každý ví, že v české komoře jsem to měl ze známých důvodů mnohem těžší. A jestli to bylo etické, nebo ne, to nemá cenu řešit. Netroufám si spekulovat o tom, do jaké míry by čísla vypadala jinak," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články