Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pelta prosazuje na předsedu rozhodčích Poláka Liskiewicze. Má "vysoký morální kredit"?

Brno – Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta chce za předsedu komise rozhodčích Michala Listkiewicze. S bývalým předsedou polské fotbalové asociace a dnešním členem komise rozhodčích FIFA obdržel Pelta od Výkonného výboru FAČR mandát vyjednávat.

Leo Beenhakker (vlevo) a Michal Listkiewicz
zdroj: ČTK/AP

"Cítím, že to rezonuje v uších mých kolegů velmi dobře," řekl Pelta. "Listkiewicz je velmi důvěryhodná osoba. Jde o bývalého sudího a předsedu polského svazu, který má vynikající mezinárodní renomé a zkušenosti z práce v komisích UEFA. Tento model je navíc běžný i v řadě jiných evropských zemí," prohlásil předseda FAČR.

Třiašedesátiletý Listkiewicz býval elitním evropským sudím. Pískal i finále MS 1990, nominován byl i na olympijské hry 1988, ME 1988 či MS 1994. Od roku 1989 působil v polské asociaci jako tiskový mluvčí, generální sekretář, místopředseda a mezi lety 1999 až 2008 i jako předseda. Momentálně je členem komise rozhodčích FIFA.

"V České republice je řada mladých a talentovaných rozhodčích. Určitě bych jim chtěl v případě mého zvolení dát šanci. Chtěl bych nastavit takový systém, který se osvědčil i v Polsku. Důkladně bychom analyzovali každý zápas. Fungování komise rozhodčích není jen o jednom člověku, ale musíme pracovat jako tým," prozradil své případné první kroky dvaašedesátiletý Listkiewicz.

Michal Listkiewicz:

- Jako rozhodčí má na kontě zhruba 1100 zápasů, z toho 150 mezinárodních.
- Polský fotbalový svaz v době, kdy v jeho čele stál Listkiewicz, kritizovali fanoušci i politici kvůli tomu, že jen přihlížel korupční aféře ve fotbale. Zástupci svazu tvrdili, že o ničem nevěděli.
- V roce 2008 nechal ministr sportu Miroslaw Drzewiecki odvolat vrcholné funkcionáře fotbalového svazu v čele s Listkiewiczem kvůli chaosu v řízení a neschopnosti vypořádat se s korupční aférou. Polsku pak hrozily sankce FIFA kvůli vměšování politiky do sportu (mimo jiné kontumace nejbližších utkání kvalifikace MS s Českem a Slovenskem). Spor s FIFA i UEFA byl urovnán po domluvení data voleb nového svazového vedení.
- Podílel se na úspěšné kampani pro udělení ME v roce 2012 Polsku a Ukrajině.
- Byl členem polské komunistické strany.
- Krom rodné polštiny ovládá maďarštinu, angličtinu, němčinu, finštinu a ruštinu.

"Po Dáše Damkové (bývalá šéfka sudích) je třeba, aby přišel další člověk s mezinárodními zkušenostmi," myslí si Pelta. "Byl v komisi UEFA, teď je na FIFA. Splňuje vše, co by takový člověk měl. Jako bývalý předseda polského svazu zná ty procesy. Při jednáních bylo poznat, že má naprosto jasno, jak by to mělo fungovat," doplnil.

"Je také jazykově mimořádně zdatný. Jeho manželka měla předtím za manžela Čecha. Já se s ním bavím českopolsky, on navíc umí i mnoho jiných jazyků. Takže jestli něco nebude problém, tak jazyková bariéra," mínil Pelta. Po zahraničním odborníkovi sahá i kvůli tomu, aby zabránil různým spekulacím.

"Nejprve jsem se chtěl porozhlédnout v Česku, ale když jsem viděl tu náladu spekulací v posledních týdnech, tak jsem si řekl, že ať vyberu kohokoli, stejně by se řešilo, zda nemá vztah k Plzni či ke Spartě," prohlásil Pelta. Jeho rozhodnutí kvitoval i šéf první ligy Dušan Svoboda. "Že by komisi rozhodčích řídil cizinec, to není žádný český originál. Tady je to otázka důvěryhodnosti. Jsem rád, že se vedení FAČR tímto směrem vydalo. Ať by to byl kdokoli z České republiky, tak by se řešilo, s kým se zná," dodal Svoboda.

Je nám líto, video expirovalo.
Polák Listkiewicz bude novým šéfem rozhodčích

Na kongresu FIFA se Čechům smáli

Pelta už ve středu řekl, že se chystá udělat zásadní změny mezi rozhodčími nejen na listině, ale vytvořit i novou komisi. "Bude nová komise s novým předsedou, kterým bude bývalý rozhodčí s vysokým morálním kreditem. Jsem v závěrečné fázi jednání s jednotlivými členy," uvedl před dvěma dny.

K těmto krokům ho vede mimo jiné skandál s rozhodčími Markem Pilným a Jiřím Jechem, kteří se před ligovým zápasem Příbrami se Slavií opili. Oba byli vzápětí potrestáni, Pelta navíc chce, aby byli doživotně vyloučeni z FAČR. "To (chování Pilného s Jechem) je nepřijatelné. Kdybyste slyšeli, jak se nám na kongresu FIFA v Mexiku všechny asociace smály. To je k pláči," řekl Pelta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články