Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ostravští zastupitelé rozhodnutí o koupi Bazalů odložili, chybějí prý informace

Ostrava – Vlastnit, nebo nevlastnit fotbalový stadion na Bazalech? Odpověď na tuto otázku ostravští zastupitelé ani dnes definitivně nenašli. Bod o převzetí společnosti Bazaly, a. s., které patří fotbalový stadion ve Slezské Ostravě, nakonec hned na začátku svého dnešního zasedání z programu stáhli. Materiál by tedy měl jít na řadu až na dalším zasedání zastupitelstva 5. prosince.

Ostravský stadion Bazaly
zdroj: ČT24

"Na základě požadavku klubu ODS a po dohodě s klubem ČSSD jsme se rozhodli tento materiál z dnešního jednání stáhnout. Potřebujeme v této věci získat více informací, abychom se mohli lépe rozhodnout," prohlásil na jednání primátor Petr Kajnar. "Chceme, aby bylo odborně potvrzeno, že stadion lze rekonstruovat v souladu s požadavky fotbalové asociace," vysvětlil poté Kajnar. Podle zástupců města totiž existovaly obavy, že po vstupu města do společnosti Bazaly by se mohlo ukázat, že stadion nelze renovovat.

Vedení ostravského Baníku i fanoušci prosí město o pomoc. Chtějí, aby město do klubu majetkově vstoupilo. Klub má už delší dobu finanční problémy a městu nabízí stadion za symbolickou cenu – výměnou za to, že se o něj bude starat.

Podle předsedy představenstva Baníku Petra Šafarčíka klub stále čeká na oficiální stanovisko města. "Zatím vycházíme jen z volně dostupných informací, a pokud je to opravdu tak, jak je vysvětlení prezentováno v médiích, jsme schopni doložit, že stadion lze rekonstruovat v souladu s požadavky a smlouvu v těchto intencích přepracovat. Pokud by se to mělo znovu projednávat na prosincovém zastupitelstvu, s ohledem na tříletý restrukturalizační plán klubu nebereme pár týdnů ani jako nějaké fatální zpoždění," řekl Šafarčík.

Baník se nachází v kritické finanční situaci

Dluhy po předchozím majiteli Tomáši Peterovi ještě nebyly definitivně vyčísleny, momentálně však činí přibližně 140 milionů korun. Názory zastupitelů na další osudy stadionu se však velmi rozchází. Vládní koalice ČSSD a ODS je toho mínění, že by se Baník prostřednictvím koupě Bazalů zachránit měl, opozice je opačného názoru. Dle nich začala Ostrava opravovat lehkoatletický stadion ve Vítkovicích, do kterého hodlá investovat až 800 milionů korun.

Aby Bazaly splňovaly prvoligové podmínky, potřebovaly by podle jejich majitele investici kolem 500 milionů korun. Tolik peněz však dle opozice Ostrava nemá.

Případná rekonstrukce by probíhala v etapách

V současnosti se dokončuje projektová dokumentace rekonstrukce Bazalů pro stavební řízení. "Naši projektanti dostali nezvyklé zadání, musí projekt variovat v různých cenových relacích a také tak, aby se rekonstrukce dala uskutečnit na etapy," uvedl pro server Aktuálně.cz Šafarčík.

Během nejbližších tří let by první etapa vyšla na 300–350 milionů Kč. "Kapacita by hned nebyla požadovaných 20 tisíc, ale třeba jen poloviční. Ovšem dalo by se na stadionu hrát a další etapy rekonstrukce by následovaly," dodal.

Mnoho času přitom nezbývá. Stadion dostal naposledy prvoligovou licenci jen s podmínkou, podle které musí klub do konce letošního roku předložit reálný projekt rekonstrukce stadionu i model jeho financování, splňující požadavky Fotbalové asociace ČR i do budoucna.

Zdroj
ČT sport, aktualne.cz, denik.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články