Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Odvaha nestačila. Nezachytávali jsme německou rychlost a tah na branku, popsal Šilhavý

V prvním poločase zápasu s Německem trápila podle trenéra Jaroslava Šilhavého Čechy hlavně nesehranost. Ve druhé části to už bylo z českého pohledu o něco lepší, jenže vyrovnání nepřišlo. Podle obránce Jakuba Brabce doplatili čeští fotbalisté na odvážný herní styl.

Jaroslav Šilhavý usilovně udílí pokyny v zápase s Německem
zdroj: ČTK/DPA

"Nesehraností jsme v první půli dělali spoustu chyb a nabízeli jsme jim šance. Nezachytávali jsme jejich rychlost a tah na branku. Velký dík patří Jirkovi Pavlenkovi, který zvládl několik šancí soupeře," popsal Šilhavý.

"Když jsme v druhém poločase prostřídali, vypadalo to trochu jinak a hra se začala vyrovnávat. Ke konci jsme měli nějaké možnosti, druhý poločas byl o něčem jiném. Asi by to nebylo zasloužené, kdybychom dali gól a vyrovnali, ale šance jsme nějaké měli," dodal s jistou dávkou pokory reprezentační kouč.

Odvaha byla proti

Brabec viděl důvod chyb v napadání. Favorizovaného soupeře atakovali Češi po celém hřišti a z toho pak pramenily šance domácích, kteří jednu z nich proměnili a v Lipsku vyhráli 1:0.

"Bral jsem to jako přípravu na Euro a proti nejkvalitnějším hráčům to byla velká zkušenost," řekl Brabec. "Dnes jsme se rozhodli hrát s nima vyrovnanou partii, napadali jsme po celém hřišti a hráli jeden na jednoho. A někdy ta odvaha byla proti nám," dodal.

"Podařilo se jim to totiž kvalitou otočit a hrálo se proti naší bráně. Ale nebyl to takový problém. Spíš dohrání druhého balonu, reakce na centr a přesun měly být v určitých fázích lepší," přidal Brabec. "Ale kvůli tomu hrajeme přípravné zápasy proti tak kvalitním týmům, aby nám to ukázalo, na čem jsme," uvedl.

Velká zkušenost

Trenér Jaroslav Šilhavý se rozhodl dát šanci hráčům širšího kádru, takže obrana nastoupila v nezvyklém složení. "Nebylo to nic jednoduchého. Jak jsme byli poskládaní, tak se spoustou kluků jsme se ani pořádně neznali. Měli jsme jeden dva společné tréninky. Byla to velká zkušenost pro nás všechny a myslím, že se spoustou situací jsme si poradili dobře," řekl Brabec.

Jedinou branku zápasu vstřelil Luca Waldschmidt, který se v 13. minutě prosadil po centru nikým nehlídán na malém vápně. "Lítalo to tam častěji, Němci prokázali kvalitu. Potřebuju to vidět na videu a vyhodnotit, kdo tam udělal chybu. Na začátku akce nás podržel Pavlenka a pak jsme nedohráli druhý balon," popsal Brabec.

Do druhé půle už nastoupili hráči obvyklé základní sestavy, český tým se zvedl, ale Brabec střídání jako zásadní změnu neviděl. "V průběhu zápasu jsme už měli zažitou komunikaci a noví kluci na to museli reagovat znovu od začátku. Měli jsme sice víc šancí i tlak, ale to přišlo přirozeně, protože jsme se snažili vyrovnat," uvedl osmadvacetiletý stoper.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články