Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Obránce Čelůstka zažije premiéru v národním týmu, Rosický zatím pokračuje

Praha - Obránce Sunderlandu Ondřej Čelůstka se poprvé v kariéře objeví ve fotbalové reprezentaci. Čelůstkovu nominaci pro zápasy kvalifikace o postup na mistrovství světa na Maltě a v Bulharsku oznámil nový trenér Josef Pešice, který pro závěrečný dvojzápas nahradil Michala Bílka. Mezi nominovanými nechybí ani kapitán Tomáš Rosický, který zvažoval svoje další působení v národním celku.

Ondřej Čelůstka v dresu Sunderlandu
zdroj: ČTK/PA autor: Owen Humphreys

I když se záložník Arsenalu v posledním utkání v Turíně zranil a sám přemítal nad svojí další budoucností v reprezentaci, nakonec na kvalifikační finiš dorazí. "S Tomášem jsem komunikoval a byl jem překvapen, jak obrovsky se zachoval. Hned mi řekl, že pokud bude zdráv, přijede a nastoupí," uvedl Pešice. Netuší ale, jaké má Rosický plány po kvalifikaci. "Nebavili jsme se spolu, co bude dál. Pro mě je důležité, že Tomáš dorazí na nejbližší dvojutkání," podotkl Pešice.

Češi už prakticky ztratili reálné šance na postup na světový šampionát. Dva zápasy před koncem ztrácejí na druhou příčku své skupiny, z níž by mohla vést cesta do baráže, čtyři body. A navíc by potřebovali souhru výsledků v dalších skupinách. Národní tým se představí 11. října na Maltě a o čtyři dny později zakončí kvalifikaci v Bulharsku.

Třiašedesátiletý Pešice znovu zdůraznil, že svoji misi u národního týmu bere jako výpomoc v době, kdy asociace hledá nového trenéra. Nedělá si ani velké naděje na delší setrvání u týmu. "Vůbec nehledím dál než za zápasy s Maltou a Bulharskem. Když vyhrajeme oba zápasy, přijďte s touto otázkou znovu. Pokud by to bylo před baráží, bylo by to nádherné," zasnil se Pešice při představě, že Češi ještě přece jen i po kvalifikaci budou ve hře o MS.

Debutu by se mohl dočkat Čelůstka, který v týmu zastoupí zraněného plzeňského zadáka Limberského. Čtyřiadvacetiletý bek bere nominaci na závěrečné duely světové kvalifikace na Maltě a v Bulharsku jako odměnu za svou práci. "Musím říct, že je to příjemné překvapení. Pro každého fotbalistu je velká pocta reprezentovat. Moc se na to těším," řekl Čelůstka. Pozvánka do reprezentace jen korunovala povedenou část kariéry. "Určitě, teď je to jedna pozitivní věc za druhou. Tohle období je pro mě velmi pozitivní a užívám si ho. Doufám, že mi bude držet zdraví a podpořím to tou formou," přál si.

Ondřej Čelůstka:

"Myslím, že ta moje univerzálnost je velká výhoda. Spoustu jsem toho odehrál vlevo, to samé na stoperu. Osobně cítím, že nejlepší je to na pravém bekovi, ale není pro mě problém hrát i jinde. Na těch dalších postech jsem odehrál dost těžkých zápasů."

I když ho nominace překvapila, v koutku duše doufal, že se změnou na trenérském postu u národního týmu by mohla přijít jeho šance. "Nějaké indicie jsem neměl, ale po odchodu pana Bílka se malinko dalo vytušit, že za nového trenéra by mohla být trochu jiná nominace. Přišlo to a jsem za to moc rád," pochvaloval si pravý bek, který prošel Zlínem, Slavií, Palermem a Trabzonsporem.

Návrat Mazucha s Pekhartem

Do týmu se po delší odmlce vrací také stoper Dněpropetrovsku Ondřej Mazuch a útočník Norimberku Tomáš Pekhart. Mazuch odehrál za národní tým jediný zápas před třemi lety při přípravném turné v USA. "S Michalem Kadlecem počítáme spíše na levý kraj obrany, proto se v jejím středu otevřelo místo pro Mazucha," vysvětlil Pešice.

Pekhart dres národního týmu oblékl loni v říjnu. Stejně jako plzeňský zadák František Rajtoral, který se také nyní dočká šance. Pešice naznačil, že právě Rajtoral na Maltě vyběhne v základní sestavě místo Theodora Gebre Selassieho. Ten pyká za dvě žluté karty. "Rajtoral je nyní první volbou, ale také Čelůstku bychom rádi viděli v akci na hřišti," přál si Pešice. Dvě žluté karty pro utkání na Maltě vyřadily také útočníka Libora Kozáka. Místo něj Pešice počítá s útočníkem Frankfurtu Václavem Kadlecem.

Reprezentace se sejde příští pondělí v Praze. Ve středu tým odletí do maltské metropole La Valleta, kde v pátek 11. října odehraje zápas. V pondělí se tým z Malty přesune do Bulharska. V Sofii Češi nastoupí v úterý 16. října.

Nominace na kvalifikaci MS na Maltě a v Bulharsku:

brankáři: Petr Čech (Chelsea FC), Jaroslav Drobný (Hamburger SV), Tomáš Vaclík (Sparta Praha)

obránci: Tomáš Sivok (Besiktas Istanbul), Michal Kadlec (Fenerbahce Istanbul), Theodor Gebre Selassie (Werder Brémy), Marek Suchý (Spartak Moskva), Ondřej Mazuch (Dněpr Dněpropetrovsk), Václav Procházka (Viktoria Plzeň), Ondřej Čelůstka (Sunderland AFC)

záložníci: Tomáš Rosický (Arsenal FC), Jaroslav Plašil (Catania Calcio), Petr Jiráček (Hamburger SV), Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck), Josef Hušbauer (Sparta Praha), František Rajtoral (Viktoria Plzeň), Ondřej Vaněk (FK Jablonec), Tomáš Hořava (Viktoria Plzeň)

útočníci: Václav Kadlec (Eintracht Frankfurt), Tomáš Pekhart (1.FC Norimberk), Libor Kozák (Aston Villa FC), David Lafata (Sparta Praha)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články