Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

O Spartě, zranění i chuti hrát za béčko. Stoper Vitík vyhlíží debut za velký nároďák

Na šanci v národním týmu čeká jeden z nováčků, obránce Sparty Martin Vitík. V áčku je na toto reprezentační dvojokno poprvé. Jinak ale patří mezi opory jednadvacítky, která je momentálně na přípravě ve Španělsku. A je také oporou Sparty. Od října po vyléčení zranění Vitík prakticky neslezl ze hřiště, Brian Priske na něj sází. Přímý přenos utání Moldavsko – Česko sledujte od 20:15 na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbal Extra: Vitík se rozkoukává v A-týmu reprezentace

"Musím upřímně říct, že jsem to nečekal, že budu povolán do A-týmu. Plánoval jsem si, že pojedu do Španělska. Pak jsem se dozvěděl o nominaci a určitě jsem za to byl moc rád," říká Vitík v rozhovoru pro ČT sport.

Vnímá to logicky jako svou velkou šanci. "Ale zároveň vím, že Euro je až v červnu a co bude, bude. Teď nedokážu říct, kde budu, ale v jednadvacítce jsem třeba ještě neskončil," doufá.

Vzhledem k tomu, že lvíčata mají na programu přípravu, dohodl se Jan Suchopárek s trenérem áčka Jaroslavem Šilhavým, že některé nováčky, např. právě Vitíka či Tomáše Čvančaru, pustí na velký reprezentační sraz.

A kdo ví, třeba ho čeká debut coby střídajícího obránce.

Vitíkovi je dvacet let a sezona pro něj začala smolně – zraněním. Ligový ročník tak měl pomalejší rozjzed.

"Bylo to pro mě těžký, jelikož jsem měl zranění se zády a pak jsem se do toho trochu pomalu dostával. Bylo to i tím, že přišel nový trenér a bylo tak těžší si vzhledem ke zranění zvykat na nový styl hry. Pak jsem dostal šanci, a tu už jsem chytl," popisuje v pořadu Fotbal Extra.

Ve Spartě začal Vitík pod drobnohledem Briana Priskeho pravidelně nastupovat loni v říjnu a od té doby patří do základní sestavy letenského klubu.

"Myslím, že nejlíp se mi hraje, když nám to vzadu klape, a když nedostáváme góly. Určitě se nám všem stoperům líbí, když hrajeme ve formaci na tři stopery," tvrdí Vitík.

V obraně Sparty už Vitík vystřídal spoustu parťáků – Sörensena, Hancka, Panáka nebo Krejčího ml. Ale když bylo potřeba, nastupoval také za sparťanskou rezervu, která hraje ve druhé nejvyšší soutěži.

"Nedělá mi to vůbec problém. Sám si o to říkám, že chci jít hrát, protože vím, že je to pro mě důležitý, že potřebuju hrát, protože jsem stále mladej. Vytíženost je potřeba a pak jsem byl i líp nachystanej na tu šancí," je si jist Vitík.

Ve Spartě, která bojuje se Slavií o titul, je logicky velká konkurence, z toho si ale mladý zadák nic nedělá.

"Všichni jsme kvalitní. V komunikaci není problém, ale musím uznat, že je samozřejmě lepší, když v té samé trojce hrajeme delší dobu a daří se nám, ale když se udělají nějaké změny, jsme nachystaní."

"Nevím, jestli je někdo oporou, ale každý máme svou roli v týmu, někdo je víc komunikativní, někdo se soustředí víc na svůj výkon," říká Vitík a z lídrů neopomene zmínit kapitána Sparty Ladislava Krejčího, který s Tomášem Čvančarou a Janem Kuchtou zařídil překvapivě jasné vítězství 3:1 v úvodu kvalifikace proti Polsku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články