Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Neškodní Češi mistry světa nepotrápili, Německo vyhrálo 3:0

Hamburk – Česká reprezentace prohrála v kvalifikaci mistrovství světa 2018 v Hamburku s domácím Německem 0:3. Svěřenci Karla Jarolíma mistry světa téměř vůbec nepotrápili a většinu času se pouze bránili. Hlavní podíl na výhře obhájců titulu měl Thomas Müller, který dal dvě branky ve 13. a 65. minutě, mezitím se chvíli po pauze trefil Toni Kroos.

Radost fotbalistů Německa
zdroj: ABACA

Český celek nenavázal na devět let starou výhru 3:0 z posledního vzájemného duelu v Německu a v kvalifikační skupině C je po zářijové úvodní remíze 0:0 se Severním Irskem s jedním bodem čtvrtý.

"Šli jsme do zápasu s tím, že to chceme Němcům ztížit. Ne vždy se to povedlo. Je to pro nás velká škola a ponaučení. Samozřejmě jsme v koutku duše doufali, že si odvezeme dobrý výsledek, ale málokdo s tím mohl počítal. Teď už musíme myslet na Ázerbájdžán," řekl trenér Karel Jarolím.

Ten překvapil a do sestavy nasadil napravo Petrželu a do útoku Vydru. Zraněného Daridu zastoupil Hořava.

Češi se od úvodních minut dostali pod velký tlak domácích, kteří se usadili na své útočné polovině a vytrvale hledali cestu k Vaclíkově brance. Na Kroosovu nabídku ještě nedosáhl na pravém křídle úplně volný Kimmich, po Khedirově přetaženém centru už ale hořelo, Petržela nedokázal odvrátit míč a ještě nešikovně fauloval těsně před vápnem. Kroos ale trestným kopem z úhlu trefil pouze zeď.

Pokud české obraně v zápase něco šlo, tak ofsajdová past, v postavení mimo hru se totiž domácí ocitli celkem devětkrát. Povedené souhře Özila s Götzem už český tým zabránit nedokázal, navíc nechal v šestnáctce volného Müllera, který i s lehkou tečí Nováka poslal míč poprvé do Vaclíkovy sítě.

V ojedinělé české šanci se po Petrželově přistrčení a centru Dočkala ocitl spíš náhodou Vydra, příležitosti se ale zalekl a vůbec nezakončil. Na druhé straně se Draxler obtočil kolem Petržely a jeho rána jen těsně minula levou tyč. Zvýšit mohl Müller, který se opřel do odraženého míče a Vaclík musel předvést skvělý reflex.

Češi na svého soupeře nestačili především rychlostně. Götze si bez problémů narazil s Müllerem a ocitl se snadno ve vápně, kde sice dokázal obstřelit Vaclíka, netrefil ale ani branku. Prudký Kimmichův centr pak český gólman vyboxoval pouze nad sebe, nikdo z Němců se k němu naštěstí pro Vaclíka nedostal.

Úřadující mistři světa drželi už v prvním poločase míč 73 procent času a ani po přestávce to nebylo lepší. Češi se nadále jen bránili a nedokázali se na delší dobu udržet na útočné polovině. A tak hned po přestávce přišel druhý trest, Özil prošel nikým neatakován téměř až k pokutovému území a jeho přesnou přihrávku poslal prvním dotykem nechytatelně k tyči Kroos.

Ve středu zálohy se nedařilo především Pavelkovi, nejdřív zbytečně podkopl Kroose a dostal žlutou kartu, která ho připravila o úterní zápas s Ázerbájdžánem, vzápětí ledabylou rozehrávkou nabídl míč Draxlerovi a po jeho průniku zakončoval Özil, jeho gólovou střelu na poslední chvíli zblokoval na roh Sivok. Svou chybu ale napravil při centru Hectora, který Götze pustil za sebe a Pavelka nepustil do zakončení nabíhajícího Müllera.

K ohrožení Neuerovy branky se Jarolímovi svěřenci dostali až v 64. minutě, s Dočkalovou střelou si však německý brankář poradil. "Měl to schované za hráčem, vyplavalo mu to na poslední chvíli. Myslím, že by to chytlo jen málo brankářů. Neuer to ale stihl," chválil hvězdného gólmana Dočkal.

A záhy domácí výběr skóroval potřetí, při rychlé akci po levém křídle propadl Petržela, Suchý neuhlídal Müllera a ten po Hectorově centru propálil zblízka Vaclíka. Brankář Basileje přesto patřil k nejlepším českým hráčům, po Özilově sklepnutí se na něj řítil osamocený Götze, Vaclík se mu ale včas vrhl pod nohy a míč odkopl do bezpečí.

Vyprodaná aréna se bavila "mexickými vlnami" a náladu jí nepokazil ani Dočkal, který těsně minul. "Obě mé šance byly za stavu 0:3, kdy už Němci nebyli tak důslední a měli zápas pod kontrolou. Ale i kdyby to šlo do branky, tak by to asi Neuer měl," dodal Dočkal.

Na druhé straně ještě zachránil hosty Vaclík při Kimmichově hlavičce i šanci Höwedese. Krejčího gól v nastavení pak neuznal sudí kvůli údajnému ofsajdu a Češi tak utrpěli nejvyšší porážku od prohry 0:3 s Dánskem v březnu 2013.

"Musím říct, že to byl nejtěžší soupeř, s jakým jsem se kdy setkal na klubové i reprezentační scéně. Chtěli jsme je překvapit, hrát výš, ale oni nás jasně předčili. Ne nadarmo jsou mistry světa. Byli někde úplně jinde a zaslouženě vyhráli," uznal stoper Tomáš Sivok.

Německo - Česko 3:0 (1:0)

Branky: 13. a 65. Müller, 49. Kroos. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe (všichni Rum.). ŽK: Kadeřábek, Pavelka. Diváci: 51 299 (vyprodáno).

Německo: Neuer - Kimmich, Boateng, Hummels, Hector (68. Höwedes) - Khedira, Kroos (75. Gündogan) - Müller, Özil, Draxler (80. Brandt) - Götze. Trenér: Löw.

Česko: Vaclík - Kadeřábek, Sivok, Suchý, Novák - Petržela (69. Skalák), Pavelka (63. Droppa), Hořava, Krejčí - Dočkal - Vydra (76. V. Kadlec). Trenér: Jarolím.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články