Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nerozhoduje, jestli v sestavě budu já, nebo někdo jiný. Ukázat se můžu v přátelácích, míní Vydra

Česko má v nominaci na Euru v útoku na rozdíl od obrany z koho vybírat. Útočník anglického Burnley Matěj Vydra se s týmem chystá na své první mistrovství, ale jako útočná jednička se zatím nejevil. Ve svém působišti ale chytil na jaře dobrou formu, a tak v přátelských zápasech proti Itálii a Albánii chce ukázat, že může nastupovat v základní sestavě. Na rozdíl od Pavla Kadeřábka mu dolétávání na zápasy bude vadit.

Matěj Vydra v utkání proti Anglii
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Poslední půlrok bylo to moje hraní v Burnley úplně o něčem jiném. Buď jsem nastupoval v základní sestavě nebo často chodil z lavičky. To mi pomohlo i po psychické stránce. Cítím se dobře," řekl v on-line rozhovoru Vydra, který se s reprezentací chystá na Euro na kempu v Itálii.

Gólů mohlo být víc, snad jsem si je nechal

V jarní části sezony si připsal tři branky a dvě asistence. "Asi jen trochu smůly, že mi tam nepadlo více gólů. Přece jen nějaké šance jsem měl a nepadlo to tam. Doufejme, že jsem si to schoval na Euro," uvedl Vydra.

Matěj Vydra skóruje do sítě Newcastlu
zdroj: Reuters autor: Jon Super

Na Euru bude jedním z pěti útočníků. Vedle něj v nominaci figurují očekávaná jednička Patrik Schick, Michael Krmenčík, Tomáš Pekhart a univerzál Adam Hložek, který stejně jako Vydra může hrát i v záloze.

"S trenérem jsme se zatím na tohle téma ještě nebavili. Když jsme spolu naposledy hovořili ještě před nominací, tak byl maximálně spokojený s vytížením za ten půlrok, co jsem v Burnley měl. To mi pomohlo k nominaci," poznamenal Vydra.

"Samozřejmě každý bude chtít hrát, ale důležitá je chemie v týmu, aby se vyhrávalo. A když hrát nebudu? Důležitý je tým, ne individuality. Soustředím se maximálně na to, abych přinesl do týmu nějaký rozdíl, který potom bude během hry potřeba," doplnil bývalý hráč Jihlavy, Ostravy, Udine, Brugg, Watfordu, West Bromwiche, Readingu a Derby.

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace trénuje v Jižním Tyrolsku bez Hložka


Premiéra 22 hráčů. Jen čtveřice hrála Euro

V nominaci patří mezi 22 hráčů, které čeká premiéra na velké akci. Na Euru si dosud zahráli jen kapitán Vladimír Darida, brankář Tomáš Vaclík, obránce Pavel Kadeřábek a Pekhart.

"Je pravda, že jsou tu jen čtyři hráči, kteří byli aspoň jednou na Euru. Ale z mého pohledu to velký rozdíl dělat nebude. Přece jen dost kluků hraje v top ligách nebo v zahraničí, to je stejné," mínil Vydra.

Radši bych byl na místě – ve Skotsku

Reprezentanti nakonec budou k zápasům na Euru létat z Prahy, protože vedení kvůli tvrdým opatřením proti koronaviru a hrozbě týmové karantény při jediném pozitivním případu zrušilo základnu v Edinburghu. Český tým má první dva zápasy základní skupiny proti Skotsku a Chorvatsku odehrát v Glasgowě a zbylý duel proti Anglii v Londýně.

Matěj Vydra se raduje se spoluhráči z Burnley po vstřelené brance
zdroj: REUTERS autor: Peter Powell

"Z mého pohledu bych byl raději, kdybychom byli na jednom místě a měli base kemp ve Skotsku. Ale zase chápu, že nikdo nechce riskovat. Takže budeme raději přelétávat. I když to bude o něco komplikovanější, určitě se s tím popereme. Uděláme maximum, aby to na nás nemělo žádný velký vliv," řekl Vydra.

Hned dva ze tří zápasů skupiny na Euru odehraje český celek proti domácímu týmu. "Skotsko a Anglie budou mít menší výhodu. Čeští fanoušci musí podstoupit karanténu, aby pak mohli na stadion, což je hrozně komplikované. Skotsku máme co vracet, dvakrát jsme s nimi prohráli (v Lize národů). S Anglií to taky bude na ostří nože, porazili nás ve Wembley 5:0, my jim to pak vrátili doma. Důležitý bude vstup do skupiny. Vyšlo to na Skoťáky, o to to bude lepší," prohlásil Vydra.

Přáteláky mohou rozhodnout, kdo bude hrát

V pátek v Boloni proti Itálii odehrají reprezentanti první ze dvou přípravných zápasů před Eurem. "První věc je, aby se nikdo nezranil. Určitě k tomu ale přistoupíme jako ke každému zápasu. Přece jen se chceme naladit na Euro, aby atmosféra byla dobrá, herně to vypadalo skvěle a pak jsme na to navázali. Když nějaký zápas vezmete z pohledu přáteláku, je pak o to horší znovu naskakovat na vítěznou vlnu. Takže začneme hned zostra," uvedl Vydra.

Příští týden čeká tým generálka na Euro doma proti Albánii. "Tyhle dva přáteláky budou asi taková zkouška, kdo si přivezl nejlepší formu z klubu. Je možné, že se tam rozhodne, kdo bude hrát. Já jsem připravený a udělám maximum, abych trenéra přesvědčil," dodal Vydra.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články