Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Nejsme roboti. Hrajeme pořád víc zápasů a není čas na regeneraci, zlobí se Courtois

Thibaut Courtois ostře zkritizoval mezinárodní federace FIFA a UEFA za neustálé rozšiřování kalendáře na úkor hráčů a jejich zdraví. Na stále větší množství zápasů si brankář Realu Madrid postěžoval po nedělní prohře Belgie 1:2 s Itálií v utkání o třetí místo v Lize národů. Podle něj se zápas, do kterého oba týmy nasadily výrazně upravené sestavy, hrál jen kvůli penězům.

Gólman Realu Madrid Thibaut Courtois
zdroj: ČTK/AP autor: Bernat Armangue

"Nejsme roboti. Je to pořád jen víc a víc zápasů a méně odpočinku pro nás, a nikoho to nezajímá. Kdy budeme mít pauzu? Nikdy," uvedl Courtois s odkazem na přeplněný kalendář, který se za poslední rok a půl kvůli koronavirové pauze ještě více zahustil.

V Lize mistrů i některých dalších soutěžích bylo třeba odehrát stejný počet zápasů v kratším čase. Letní pauzu pak ještě zkrátily kontinentální šampionáty v Evropě a Jižní Americe a ani v příštím roce nebude program volnější.

Mistrovství světa v Kataru je naplánováno na listopad a prosinec, tedy na období uprostřed klubové sezony. Už v červnu 2023 je přitom na programu finále Ligy národů.

FIFA by navíc ráda rozšířila mistrovství světa klubů a uvažuje se i o zkrácení cyklu pořádání světového šampionátu na dva roky.

"Příští rok bude MS v listopadu, pak budeme muset hrát zase až do konce června. Akorát se zraníme," zlobí se Courtois, podle něhož není vůbec čas na regeneraci.

UEFA se sice plánu na MS po dvou letech postavila a zamítla i vznik Superligy, o niž usilovaly elitní kluby, podle Courtoise ale ani evropští funkcionáři o dobro hráčů nedbají.

"Jsou sice proti Superlize, ale dělají to samé - jen přidávají další zápasy. Vytvořili další pohár (Evropskou konferenční ligu). Je to úplně stejné," prohlásil. "Sice se vztekají, když chtějí kluby Superligu, ale o hráče se nestarají. Jde jim jen o jejich kapsy," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články