Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Nejlepším fotbalistou roku podle FIFA nebude Ronaldo. Nedostal se ani do úvodní nominace

Dvojnásobný vítěz Cristiano Ronaldo se poprvé nebude ucházet o cenu The Best pro nejlepšího fotbalistu roku podle FIFA. Experti portugalského útočníka nezařadili ani do úvodní čtrnáctičlenné nominace.

Portugalec Cristiano Ronaldo v utkání s Ghanou
zdroj: Profimedia

Ve výběru naopak nechybí kapitán argentinských mistrů světa z Kataru Lionel Messi z Paris St. Germain a jeho reprezentační spoluhráč útočník Julián Álvarez z Manchesteru City. V nominaci je i vítěz posledních dvou ročníků ankety polský kanonýr Robert Lewandowski z Barcelony a vicemistr světa Kylian Mbappé z Paris St. Germain.

Ronaldo loni vypadl ze sestavy Manchesteru United a poté se s klubem ve zlém rozešel. Na prosincovém mistrovství světa v Kataru přišel také o místo v sestavě portugalské reprezentace a po šampionátu podepsal lukrativní smlouvu s celkem an-Nasr ze Saúdské Arábie.

Sedmatřicetiletý Ronaldo vyhrál první dva ročníky ankety FIFA v letech 2016 a 2017 a v následujících třech letech byl vždy mezi třemi finalisty. V hlasování za rok 2021 obsadil pětinásobný držitel Zlatého míče sedmé místo.

V nominaci jsou jen čtyři hráči, kteří se nepředstavili na šampionátu v Kataru. Vítěz Zlatého míče za rok 2022 Francouz Karim Benzema z Realu Madrid se před turnajem zranil, stejně jako Senegalec Sadio Mané z Bayernu Mnichov. Střelec Erling Haaland z Manchesteru City a Muhammad Salah z Liverpoolu se s Norskem, respektive Egyptem nekvalifikovali.

Zbývajícími uchazeči jsou Jude Bellingham z Dortmundu, Kevin De Bruyne z Manchesteru City, Ašraf Hakimí a Neymar z Paris St. Germain, Luka Modrič a Vinícius Junior z Realu Madrid. Vítěz ankety bude vyhlášen 27. února.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články