Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nechtěl jsem hrát proti českému týmu, přiznává Novák a vzpomíná na Spartu

Na rozdíl od slávistů není Filip Novák z losu úvodního kola play-off Evropské konferenční ligy nadšený. Obránce Fenerbahce totiž českým klubům přeje úspěch. Proti sešívaným očekává náročný dvojzápas, ale věří, že přes červenobílé postoupí stejně jako předloni v létě s jiným tureckým mužstvem Trabzonsporem přes Spartu. O soupeři už zběžně mluvil s trenérem Vítorem Pereirou a předpokládá, že s ním bude hru tuzemského mistra ještě rozebírat.

Filip Novák (vpravo) v dresu Fenerbahce
zdroj: ABACA

"Přání jsem měl stejné, jako když jsme tenkrát dostali Spartu. Nechtěl jsem hrát proti českému týmu, protože českému fotbalu obecně přeji úspěch. Ale samozřejmě je pro mě prioritou, aby můj tým postoupil v soutěži dále," uvedl Novák v rozhovoru, který zprostředkovala jeho hráčská agentura Sport Invest.

Předloni v srpnu ještě s předchozím týmem Trabzonsporem vyřadil ve 3. předkole Evropské ligy Spartu po venkovní remíze 2:2 a domácí výhře 2:1. V závěru odvetného utkání v Turecku navíc skóroval.

"Myslím, že souboje s českými týmy jsou speciální vždy pro každého, kdo hraje v zahraničí. Snad to opatření dovolí a bude moci přijít celá rodina," přál si Novák, aby v únoru kvůli omezením proti koronaviru nebylo uzavřené hlediště.

"Na zápas se Spartou vzpomínám v dobrém. Vyhráli jsme a následně postoupili do základní skupiny, která byla naším cílem. Teď se pokusíme o to samé. Porazit Slavii a postoupit," dodal Novák, který ve Fenerbahce působí od loňského léta.

Pohovor s trenérem

O Slavii se už bavil s trenérem Fenerbahce, Portugalcem Pereirou. "Už se mě lehce ptal. Říkal jsem mu, že Slavie hraje poctivý, běžecký a náročný fotbal. Určitě se k tomu ještě dostaneme, a když bude chtít, tak mu s přípravou pomůžu." 

Je nám líto, video expirovalo.
Slavii čeká v EKL Fenerbahce, Sparta narazí na Partizan

"Slavii nesleduji každý týden, ale samozřejmě jsem zaznamenal, jak si vedla v pohárech v posledních letech. Nečeká nás nic lehkého, ale věřím v náš postup," doplnil Novák, jehož týmu aktuálně patří v turecké lize páté místo.

Fenerbahce přešlo do vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy poté, co v Evropské lize skončilo ve skupině třetí a nepostoupilo. "Zklamání samozřejmě pořád trvá, ale to k fotbalu prostě patří. Teď budeme bojovat a snažit se dojít co nejdál v Konferenční lize." 

Zatímco v Česku může kvůli opatřením proti koronaviru na stadion maximálně tisíc diváků, v Turecku aktuálně kapacita omezena není. Stadion Fenerbahce pojme přes 50 tisíc fanoušků. Je otázkou, jaká bude v obou zemích situace v únoru.

"Trošku se toho samozřejmě obávám. Vím, že v Česku smí pouze omezený počet fanoušků. Na druhou stranu by to pro nás mohla být i výhoda. V Turecku může na stadion každý, kdo má platné očkování, takže určitě na tento zápas bude vyprodáno," mínil Novák. "Všichni se těší i do Prahy. Máme spoustu fanoušků v Evropě, a jestli to opatření dovolí, tak náš sektor bude stoprocentně plný," dodal bývalý hráč Zlína, Jablonce či dánského Midtjyllandu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články