Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Ne všichni z FAČR byli na mé straně. Při rozhodování mi pomohla i podpora hráčů, řekl Šilhavý

Po březnovém vyřazení od Švédska v play-off o mistrovství světa byl připravený na vše. Včetně možnosti, že u reprezentace skončí. Jaroslav Šilhavý ale nové angažmá hledat nemusí. Ač měl i jinou nabídku, domluvil se na pokračování u českých fotbalistů. Na jeho rozhodování měli vliv i hráči, kteří ho podpořili. Nyní věří, že s mužstvem po loňském postupu do čtvrtfinále Eura dosáhne dalšího úspěchu a na mistrovství Evropy se s týmem dostane znovu. 

Je nám líto, video expirovalo.
Šilhavý zůstává u reprezentace dál

"Jsem moc rád, že to takhle dopadlo. Post trenéra národního týmu se určitě neodmítá. Po baráži ve Švédsku nám nebylo do zpěvu, byli jsme hodně zklamaní. Byli jsme domluveni, že si k tomu po baráži sedneme a rozebereme to. Byli jsme připraveni na všechno," řekl Šilhavý, kde podepsal s vedením Fotbalové asociace ČR smlouvu na další kvalifikační cyklus o mistrovství Evropy v roce 2024.

Od březnového play-off absolvoval několik schůzek s šéfem FAČR Petrem Fouskem. "A pak se výkonný výbor rozhodl s námi pokračovat ve spolupráci. Jsem za to rád i za lidi, které mám kolem sebe, za kluky v realizačním týmu. Věřím, že jsme schopni zase udělat nějaký dobrý výsledek," prohlásil Šilhavý.

Bezprostředně po vyřazení v play-off nechával svou budoucnost u národního týmu, kde měl smlouvu do července, otevřenou. Neměl hned jasno, že chce pokračovat. "To vůbec ne, v něčem byla spokojenost, v něčem ne. Výkonný výbor zasedl a analyzovali jsme to vypadnutí, mou budoucnost u týmu. Pak dal výkonný výbor zelenou naší spolupráci a dohodli jsme se," řekl Šilhavý.

Připustil, že roli při jeho rozhodování hrálo i to, že se za něj postavili hráči. "Bylo to na misce vah, kluci v tom hráli významnou roli. Nálada po vyřazení ve Švédsku nebyla úplně ideální, myšlenky byly všelijaké. Pokud by s námi výkonný výbor nechtěl spolupracovat, byli jsme připravení skončit. Ale podpora hráčů byla hodně důležitá, potažmo i vedení FAČR. Vnímal jsem i to, že ne všichni byli na naší straně. Jednoznačné to nebylo," řekl Šilhavý.

Určitá jednání probíhala i jinde

Podle médií měl jiné nabídky. "Teď bych to nespecifikoval. Samozřejmě tím, že ta smlouva dobíhala, probíhala určitá jednání. Ale jakmile přišla tahle nabídka, tak jsme přerušili veškerou komunikaci a rozhodli jsme se jednoznačně pro tuhle práci," uvedl Šilhavý.

Výkonný výbor mu vyjádřil důvěru až měsíc po březnovém play-off a s Fouskem se dohodl na podmínkách nové smlouvy v minulých dnech. "Jednání byla korektní, s Petrem se známe dlouho. Lidé kolem mě se ptali, jak to je, ale nechtěli jsme nic komunikovat dopředu. Možná z toho pohledu jsem někde prohlásil, že to trvalo dlouho. Ale důležité je, že tady sedíme a smlouva je podepsaná," konstatoval Šilhavý.

Kontrakt by měl mít oproti předešlému vylepšený, ani jedna ze stran ale nechtěla finanční podmínky komentovat. "Jsem se smlouvou spokojený, jinak bych tady neseděl. Ale detaily bych nechal interně," prohlásil kouč, který dovedl k ligovému titulu Liberec a Slavii.

Realizační tým beze změn

Dlouhé jednání podle něj nijak nenarušilo jeho vztahy s Fouskem. "Do pracovního vztahu někdy patří výměny názorů, to je normální. Vždy jsme si to vyříkali a jedeme dál. Žádný problém s Petrem nemám," podotkl Šilhavý.

Realizační tým si ponechal ve stejném složení, byť připustil, že je v kontaktu se zkušeným trenérem Václavem Kotalem. "Jsem spokojený s kluky, co tam máme. S Vencou jsem včera mluvil, říkal, že kdyby cokoliv bylo potřeba, rád pomůže," uvedl Šilhavý.

V červnu ho s týmem čekají úvodní čtyři zápasy skupiny A Ligy národů a poté kvalifikace o Euro 2024 v Německu. "Hlavní cíl je postoupit na mistrovství Evropy. Zápasy, co nás v červnu a září čekají v Lize národů, to je top skupina, hodně těžcí soupeři. Věřím, že s těmito soupeři naberou hráči zkušenosti a že se na takové zápasy těší i lidi. Snad uděláme co nejsilnější nominaci, abychom byli schopni se s takovými soupeři měřit," dodal kouč, jehož svěřence čekají v Lize národů Švýcarsko, Španělsko a Portugalsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články