Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Návrat do Sparty jsem si dlouho rozmýšlel, přiznal Hřebík

Praha - Návrat do Sparty jsem si dlouho rozmýšlel, přiznal nový generální sportovní manažer letenských, Jaroslav Hřebík. Stále má v paměti pět let staré události, kdy musel Spartu předčasně opustit i kvůli nátlaku nespokojených fanoušků. Věří však, že zkušenosti a poznatky, které od té doby nabral, mu pomohou dokázat to, co se mu před pěti lety nepovedlo.

"Tahle židle je ještě horká od mého posledního působení," začal Hřebík dnešní tiskovou konferenci v tiskovém středisku Sparty. "Musím přiznat, že jsem si svůj návrat rozmýšlel dlouho. Dnem i nocí. Nebude to lehké pro mě ani pro mou rodinu. Přesto jsem se rozhodl nabídku, které si vážím, přijmout, protože chci ještě něco dokázat," uvedl.

Negativní zkušenosti z minulého angažmá ve Spartě hrály při rozhodování velkou roli, protože tehdy ovlivnilo i jeho osobní život kvůli výhrůžkám a útokům ze strany fanoušků.

"Rozhodl jsem se, že to zkusím. Vůbec jsem tím ale nepotěšil manželku. Řekla mi, že je to nejhorší dárek k Vánocům, jaký jsem jí mohl dát. Horší by prý bylo jen, kdybych jí odešel s jinou ženskou. A pak dodala, že je to vlastně stejné."

Jeho cílem je zkusit se Spartou hrát podobným stylem, jako se mu to dařilo s reprezentací do 19 let, kterou dovedl ke stříbrným medailím na mistrovství Evropy. "Pracuji s mladými hráči tři a půl roku a ověřil jsem si tam, že je třeba pracovat jinak, než se dosud v českém fotbale pracovalo. Ukázalo se, že to zvládnou naši hráči, i když s nimi tak nepracují v klubech. Dokázali se rovnat s hráči, kteří jsou v Evropě vysoce hodnocení. Celé je to jen o přístupu hráčů, jestli budou chtít."

Hřebík nezastírá, že se chce držet trendu, jaký diktuje Barcelona. "Chceme hrát fotbal, který by měl být přijatelný pro fanoušky a dostatečně konkurenceschopný v Evropě. Fotbal se vyvíjí určitým směrem. Trend nyní určuje Barcelona. A ten trend je dostatečně aktivní fotbal, po ztrátě míče snaha co nejrychleji získat míč zpět. Zaútočit v dostatečném počtu hráčů a po ztrátě kvalitně bránit," popsal.

Jak rychle se jeho vize promítne ve hře Sparty, neumí odhadnout. "Barceloně trvalo 14 let, než cesta, po které se vydali, přinesla očekávané výsledky. U nás doufám, že to bude kratší doba," řekl.

Kompetence bude mít v podstatě stejné jako jeho předchůdce Jozef Chovanec. Chce však nechat více pravomocí svým podřízeným v čele s trenérem Martinem Haškem. Pravděpodobně nebude při zápasech ani na lavičce. "Na lavičku můžu, ale já si myslím, že bych tam být neměl. Vybral jsem si trenéry, kterým důvěřuji," uvedl Hřebík. "Já tu nejsem jako trenér, ale jako ten, kdo trenéry řídí. Vše včetně sestav bude probíhat na základě konzultací. Musí dojít ke shodě. Pokud budou nesrovnalosti, rozhodnu já, ale věřím, že nesrovnalosti nebudou," dodal.

Při skládání realizačního týmu postupoval tak, že si vybíral odborníky, se kterými v minulosti už spolupracoval a ověřil si jejich charakter. "Charakter je pro mě klíčový u hráčů i realizačního týmu. U lidí, které jsem si vybral, vím, jak se chovají v kritických situacích a že jim mohu plně důvěřovat. Všechno jsou to navíc velcí odborníci, kteří mají hodně znalostí a sledují moderní trendy fotbalu," dodal.

Jeho práce se nebude týkat jen prvního týmu, ale i mládeže Sparty. "Co se týče mládeže, tak je třeba hráče připravovat na fotbal, který přijde za šest let. Je třeba odhadnout, jaký bude trend. Proto chci, aby v klubu byla jednotná filozofie práce u všech týmů. Už několikrát jsem říkal, že nejlepší je si hráče vychovávat, a to platí. Sparta by měla mít ve všech týmech nejlepší hráče v zemi a hráči by si měli vážit toho, že v ní mohou být," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články