Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Narodil se v uprchlickém táboře, v Austrálii jeho rodina dostala šanci. Nyní pomohl Mabil v penaltách zemi na MS

Dramatická byla cesta australských fotbalistů na světový šampionát, o úspěchu rozhodly v utkání s Peru až pokutové kopy. Jednu z penalt proměnil záložník Awer Mabil, jehož rodinu v Austrálii před lety přijali jako uprchlíky ze Súdánu.

Je nám líto, video expirovalo.
Austrálie zvládla penaltový rozstřel s Peru a postoupila na mistrovství světa

"Věděl jsem, že dám gól. Byl to jediný způsob, jak poděkovat Austrálii za mě a mou rodinu," řekl šestadvacetiletý hráč. "Moje rodina uprchla ze Súdánu kvůli válce, narodil jsem se v chatrči. Můj hotelový pokoj tady je větší než pokoj, který jsme jako rodina měli v uprchlickém táboře. To, že nás Austrálie přijala a mohli jsme se tam usadit, dalo mně i mé rodině šanci na život," uvedl hráč dánského Midtjyllandu, s kterým předloni vyřadil pražskou Slavii ve 4. předkole Ligy mistrů.

Mabil doufá, že jeho příspěvek k vítězství nad Peru, které zajistilo Austrálii účast na pátém světovém šampionátu v řadě, pomůže vytvořit nový pohled na uprchlíky v Austrálii, minimálně ve fotbalovém světě.

"Myslím, že bych mohl mít vliv na fotbal v Austrálii. Jedeme na mistrovství světa. Proměnil jsem penaltu, řada mých spoluhráčů taky, všichni jsme sehráli svou roli. A ano, možná to dítě uprchlíků hrálo velkou roli. Takže chci jménem své rodiny poděkovat celé Austrálii," uvedl hráč, který se narodil v uprchlickém táboře v Keni.

Sport
zdroj: ČT4

Do nové vlasti dorazil jako dítě v době, kdy úspěšná generace australských fotbalistů hrála na mistrovství světa v Německu v roce 2006. Současní reprezentanti se ale podle něj nechtějí zatěžovat vzpomínkami na časy, kdy v národním týmu nastupovali Tim Cahill či Harry Kewell. "Chceme vytvořit vlastní kapitolu," uvedl Mabil, který za reprezentaci odehrál 28 zápasů a dal sedm gólů.

Velkým hrdinou duelu byl také náhradní gólman Andrew Redmayne, který svými až tanečními pohyby na brankové čáře vyvedl některé hráče z Peru z míry natolik, že v penaltovém rozstřelu neuspěli. Také podle australských médií během penalt sebral a zahodil svému protějšku lahev s pitím, na které měl Pedro Gallese poznámky, jak australští hráči zahrávají pokutové kopy. I když byl Redmayne po zápase oslavovaným hrdinou, sám se tak necítil.

"Hrál jsem jenom malou roli. Nemyslím si, že jsem hrdina nebo tak něco. Kluci měli pekelnou směnu, když odběhali 120 minut proti opravdu dobrému soupeři," řekl třiatřicetiletý brankář Sydney FC, který byl jako teenager na zkoušce v Arsenalu, ale celou kariéru strávil v australské lize.

V závěru prodloužení pondělního zápasu v katarském Rajjánu nahradil v brance jedničku Mathewa Ryana a pak svými tanečky a zákroky pomohl k výhře 5:4 v rozstřelu. Peruánský obránce Luis Advíncula trefil tyč a pokus útočníka Alexe Valery v šesté sérii Redmayne chytil.

"Pokud tím získám procento nebo dvě, když udělám nějakou pitomost nebo ze sebe udělám blázna, tak to udělám," řekl Redmayne, jenž svým chováním mátl i rozhodčího. "Párkrát mi pohrozil žlutou kartou za to, že se snažím provokovat hráče. Říkal jsem, že to nedělám," uvedl Redmayne.

Po rozhodující penaltě neběžel jásat ke spoluhráčům, ale postavil se vedle branky s divokým výrazem a zaťatými pěstmi a čekal, až k němu dorazí. "Rozhodčí mi při posledních dvou penaltách řekl, že když to chytím, abych nešel slavit, protože to musí zkontrolovat VAR, že se hodně hýbám," líčil gólman.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články