Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Na valné hromadě ČMFS půjde o stanovy i stavbu sídla

Praha - Nedělní valná hromada Českomoravského fotbalového svazu má nabitý program. Zatímco chystané schvalování nového názvu bude představovat spíše kosmetickou úpravu, důležité pro chod největšího občanského sdružení v zemi budou další body jako změny ve stanovách, doplňující volby do výkonného výboru a také zásadní ekonomické rozhodnutí o stavbě nového sídla svazu. Nejpřekvapivější zpráva z českého fotbalu však může přijít až v následujících dnech. To pokud se potvrdí spekulace zahraničních médií, že předseda svazu Ivan Hašek na vlastní žádost odejde z funkce a vrátí se trénovat do Spojených arabských emirátů Al Ahlí.

Předchozí valné hromady provázely dramatické zvraty v zákulisí, které měly především personální odůvodnění. Nadcházející setkání v Národním domě na pražském Smíchově není prioritně volební, a tak by mělo být o to více času na skutečné činy ke zlepšení fotbalového prostředí. Ty mohou přinést řadu let připravované, ale nikdy nerealizované změny stanov, které by svaz přiblížily současným společenským a ekonomickým podmínkám.

V plánu je zavedení příspěvků všech členů, valná hromada by se měla scházet každoročně místo dřívějších dvouletých cyklů, okresní fotbalové svazy by měly získat právní subjektivitu. Změnou názvu na Fotbalová asociace České republiky (FAČR) se chce organizace přiblížit svému mezinárodnímu názvu Football Association of Czech Republic.

Na všech těchto ustanoveních se díky předjednání na nižší úrovni zřejmě podaří najít shodu velmi rychle, v dalších bodech programu už to nemusí být tak jednoduché. Funkcionáři musí posvětit rozhodnutí výkonného výboru postavit nové sídlo svazu v Lipencích na jihozápadním okraji Prahy, přičemž součástí areálu by mělo být několik tréninkových ploch, které budou sloužit přípravě juniorských výběrů.

Diskuze o personálních otázkách bude asi opět bouřlivá

Delegáti se musejí domluvit na doplnění výkonného výboru na původní počet třinácti členů. Zatímco na post nezvěstného místopředsedy za ligu Miroslava Kříže kandiduje pouze šéf nově založené Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda ze Sparty Praha, o další místa se strhne bitva.

Svoboda se přesune z místa řadového člena, a tak budou ve výkonném výboru dvě volná místa. To druhé po Petru Doležalovi, který místo opustil poté, co se stal svazovým zaměstnancem. Kandidaturu ohlásili teplický František Hrdlička, který ve výboru již působil, nováčky by mohli být Josef Lébr (Olomouc), Tomáš Petera (Ostrava), Miroslav Platil (Slavia), Tomáš Paclík (Plzeň) či Edvard Huczala (Třinec).

Nejspíše dojde i k volbě dalšího člena výboru, protože se předpokládá odvolání Milana Haškovce. Ten byl před rokem odsouzen za podvod, jenže z funkce odstoupit dosud nechtěl. Pokud ho delegáti svrhnou, budou na uvolněný post kandidovat Josef Tancoš (Most), Václav Severýn (Liberec) a podle všeho znovu Haškovec (jižní Čechy).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články