Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Na MS jde po 28 letech Honduras, postoupila i Argentina

Praha - Fotbalisté Hondurasu zvítězili v Salvadoru 1:0 a poprvé od roku 1982 si zahrají na mistrovství světa. Kostarika sice v souběžně hraném utkání vedla ve Washingtonu nad Spojenými státy už 2:0, ale po remíze 2:2 ji čeká baráž s Uruguayí. Společně s Hondurasem postoupily přímo USA a Mexiko. Fotbalisté Argentiny si jako poslední tým z Jižní Ameriky zajistili přímý postup na mistrovství světa do Jihoafrické republiky. V Montevideu porazili domácí Uruguay 1:0 gólem Bolattiho pět minut před koncem.

Kostarika, která hrála na obou předchozích šampionátech, měla postup na dosah. Bryan Ruíz z nizozemského klubu Twente Enschede dal Američanům během čtyř minut prvního poločasu dva góly. Po změně stran ale Bradley snížil a domácí mohutně finišovali, přestože už měli postup v kapse a na hřišti jen deset hráčů. Milánský obránce Onyewu se totiž zranil, když už byly vyčerpány všechny možnosti střídání.

V hektickém závěru byl za protesty trenér hostí Ren Simoes vykázán na tribunu a odtud jen bezmocně sledoval vyrovnávací gól. V páté minutě nastaveného času hlavičkoval po rohovém kopu do sítě Bornstein a poslal tak Kostariku do baráže. Honduras ji na třetím místě tabulky zóny CONCACAF předstihl o jediný gól a podruhé v historii se kvalifikoval na světový šampionát. Nejtěsnější výhru mu v Salvadoru zajistil šestatřicetiletý veterán Carlos Pavon.

Argentině stačila hubená výhra

Už před závěrečným kolem si účast na světovém šampionátu zajistily Brazílie, Paraguay a Chile. Brazilci se s kvalifikací rozloučili překvapivou domácí remízou s Venezuelou. Nejlépe střílející tým jihoamerické kvalifikace nedokázal dát v Campo Grande gól. Argentincům hrozilo, že budou poprvé od roku 1970 na světovém šampionátu chybět. Maradonův tým potřeboval k udržení čtvrtého místa uhrát v Montevideu alespoň remízu, v utkání plném faulů se mu to dařilo a v závěru si postup pojistil vítězným gólem. Hrdinou se stal v Evropě prakticky neznámý náhradník Mario Bolatti. Pět minut po svém příchodu na hřiště zužitkoval přímý kop, který mu skvěle rozehráli Messi s Verónem.

Uruguayci v té době už hráli v deseti bez Cácerese, který uviděl červenou kartu za faul na Veróna. I porážka jim stačila k postupu do baráže, protože Ekvádor prohrál v Chile 0:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články