Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Na generaci, která tu byla před dvaceti lety, si musíme počkat, ale fotbal jde nahoru, říká Rada

Pěkně se na to kouká. Silná trojka fotbalové ligy Sparta, Slavia a Plzeň si po spanilé jízdě evropskými poháry vykopala účast v jarním play-off. A o tom, že je tu o fotbal zájem, svědčí kromě pěkných návštěv i příchod nových majitelů do Plzně, Slavie i Liberce. Jenže všechno zdaleka tak ideální není, což je vidět na reprezentaci. Tam stabilně nastupují v některé z prestižních lig jen Tomáš Souček s Vladimírem Coufalem z West Hamu a v Leverkusenu se po zranění vrací ve formě Patrik Schick.

Patrik Schick
zdroj: Reuters

"To je pravda," přitakává na zmínku o reprezentaci bývalý reprezentační kouč Petr Rada, který nyní vede za postupem do první ligy pražskou Duklu. "Ta generace, která tady byla před dvaceti lety, kdy ti kluci hráli z devadesáti procent ve špičkových klubech a hráli pravidelně, je pryč, a bude chvíli trvat, než budeme mít podobné hráče znovu," vysvětluje a vyjmenovává fotbalisty jako Ujfaluši, Poborský, Němec, Kuka, Kadlec, Nedvěd, Plašil, Rozehnal, Šmicer, Berger, Galásek, Grygera, Baroš a další.

Hned ale dodává, že cíl, kterým byl postup na Euro, byl splněn. "Vždyť třeba Itálie nepostoupila na mistrovství světa a teď na Euro prošla s odřenýma ušima," upozorňuje.

A kde je problém? "Třeba Černý se jevil velmi dobře a přestoupil z nizozemské ligy, kde je Ajax, Feyenoord a Eindhoven a za nimi větší díra než v naší lize, do průměrného bundesligového Wolfsburgu a nehraje pravidelně..." konstatuje legenda Dukly s tím, že tohle bude ještě chvíli trvat.

"Já čekám na Schicka, hlavně aby zůstal zdravý. A chtěl bych, aby hrál Hložek, protože ten ve svém věku udělal ohromný progres, jenže půl roku skoro nehraje a je to znát. A on je jedním z těch, kteří by měli převzít tu štafetu..." říká zkušený trenér směrem k reprezentaci.

Žádný velký přestup z české ligy, který by znamenal i velký přínos pro národní celek, v dohledné době také nečeká. "Jurásek šel do Benfiky za 300 milionů. Je to hodně peněz, je pěkné, že se Slavii povedlo ho takhle prodat, ale za tyhle částky přestupují běžně hráči mezi kluby třeba v Bundeslize, takže nic mimořádného. Vždyť se podívejte na útočníky – Jurečka dal zatím v sezoně v lize osm gólů a Kuchta šest. V těchto špičkových klubech by jich měli mít už minimálně deset dvanáct. To na žádný velký přestup zase nevypadá," říká jasně.

Rada je však přesvědčený, že fotbal v Česku jde nahoru. "Už jen tím, že se postavily krásné stadiony. Teď přibyly další dva i v Hradci a Pardubicích. Zvedla se i kvalita trávníků," dodává bývalý reprezentant.

A samotný fotbal jde podle něho nahoru zejména zásluhou silné trojky Sparta, Slavia a Plzeň, která si jen v Evropě dohromady vydělala už tři čtvrtě miliardy a pohnula koeficientem tak, že je přímý postup do Ligy mistrů nadosah. "Už hrají i v Evropě první housle a ty peníze pomohou všem, koupí si třeba hráče a tak podobně. K tomu přibyde peněz za televizní práva. Tohle všechno zdejšímu fotbalu pomáhá a roste i jeho kredit venku," vysvětluje známý bouřlivák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články